Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

18 Haziran '08

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Madagaskar Hayvanları

Madagaskar Hayvanları
 


Sekizinci kıta Madagaskar Adası, dünyanın en önemli ekobölgelerinden birisi ve işte orada yaşamını sürdüren hayvan türlerinden bazıları...


Lemur...

Lemur ender rastlanan hayvan türlerinden biridir. Bu nedenle aslan veya kaplan gibi geniş kitlelerce tanınmaz. Bu enteresan hayvan dünyada sadece Madagaskar Adası' nda yaşamını sürdürür. İsmi Latince "hayalet" ya da "gecenin ruhu" anlamına gelen lemur, iri ve parlak gözleri, tuhaf çığlıkları sebebiyle bu adı almıştır. Madagaskar' da 32 lemur türü bulunmaktadır. Bunların bir kısmı gececil, bir kısmı da gündüzcüldür. En küçükleri 25 gram ağırlığında olan "cüce lemur", en büyükleri ise "indiri"dir. İndiri aynı zamanda en hareketli lemur türüdür. "Diadem lemuru" 12 metre yükseklikteki ağaç dallarında uyumaktan hoşlanır. Uçan lemur türlerinden biri olan "kolugo" ağaçlarda yaşar ve yaprak yiyerek beslenir. "Halka kuyruklu lemur" ise kuyruğundaki 26 adet siyah-beyaz halkayla diğer lemurlardan kolaylıkla ayrılır. İndiri haricindeki bütün lemur türlerinin uzun kuyrukları vardır ve kuyruklarını genellikle birbirleriyle iletişim kurmak için kullanırlar.


Sifaka...

Sifaka, orta büyüklükte bir indiri, yâni lemur türüdür. Uzunluğu 45 - 55 santim, ağırlığı ise 4 - 6 kilo civarındadır. Onu indiriden farklı kılan tek özelliği, neredeyse gövdesi kadar uzun olan kuyruğudur. Genellikle kolları havada kanguru gibi zıplayan bu hayvan bir ağaçtan diğerine 10 metre sıçrayabilir. Yerdeyken de arka ayakları üzerinde hoplayarak ilerler. Kalabalık sürüler halinde yaşayan sifakalar için yaşadıkları bölgede hakimiyet kurmak çok önemlidir. Lâkin diğer lemur türleriyle de barış içerisinde yaşayabilirler. Sifakalar otçul hayvanlardır; yaprak, çiçek ve meyveyle beslenirler.


Ay-ay...

Bir lemur türü olan ay-ay, dünyada yalnızca Madagaskar Adası' nda yaşar. Geceleri aktif olan bu hayvanın görünümü hayli tuhaftır. Fakat hayatta kalmasını bu tuhaf görünümüne borçludur. Zira avlanırken iri gözlerinden ve uzun orta parmağından yararlanır. Genellikle hindistanceviziyle beslenen bu hayvanın en sevdiği yiyecek kurtçuktur. Ay-ay çok zarif ve meraklı bir primattır. Çoğunlukla ağaçlarda yaşar ve bütün gününü yuvasında uyuyarak geçirir. Ay-ay görmenin kötü şans getirdiğine inanan Madagaskar halkının, gördüğü yerde bu nadir hayvanı öldürmesi yüzünden ay-ay nesli tehlike altındadır.


Madagaskar Gündüz Keleri...

Yalnızca Madagaskar' da yaşayan bu keler türü, yaşayan en büyük gündüz kelerlerinden biri olarak bilinir. Genelde açık yeşil renkli bir gövdeye sahip olan hayvanın uzunluğu 22 santime erişebilir. Madagaskar' ın doğu kıyıları boyunca, ağaçlık her yerde kendine yaşam alanı bulabilen Madagaskar gündüz keleri, oldukça kavgacı bir yapıya sahiptir. Diğer kelerlerin yaşam alanına girmesine asla izin vermez, hattâ dişilere dahi saldırabilir.


Madagaskar Cennet Sinekkapanı...

Madagaskar' da 258 kuş türü yaşar ve bunların 115' i endemiktir. Bu kuşlardan biri de Cennet sinekkapanıdır. Gövdesinin üçte ikisi uzunluğunda olan kuyruğuyla dikkât çeken bu kuş yaşam alanı olarak bahçeleri ve savanları tercih eder. Erkek Cennet sinekkapanı, görüntü açısından başka bir kuşla karıştırılamayacak kadar renklidir.


Madagaskar Kaplumbağası...

Madagaskar kaplumbağası dünyada nesli en fazla tehlike altında olan 10 kaplumbağa türünden biridir. Doğada 1000 bireyden daha az sayıda nüfusu kalmıştır ve bunların hepsi Madagaskar' ın kuzeybatısındaki kuru ormanlarda yaşar. Bu türün erkekleri dişilerinden daha iridir. Çiftleşme öncesinde erkekler sıkı bir kavgaya tutuşarak dişileri etkilemeye çalışırlar. Çiftleşen dişi kaplumbağalar bir seferde 3 ilâ 6 yumurta çıkarırlar.


Madagaskar Tavus Güvesi...

Gece kelebekleri genellikle güve olarak tanımlansa da Madagaskar tavus güvesi gündüzcül bir türdür. Bir güveye nazaran oldukça iri olan bu tür rengârenk gövdesiyle göz kamaştırır. Dünyadaki en renkli ve en güzel canlılardan biri olarak kabul edilen tavus güvesi büyüleyici şekli ve renkleriyle mücevher tasarımcılarına ilham kaynağı olmuştur.


Uçantilki...

Uçantilki yeryüzündeki en büyük yarasa türüdür. Kanat açılımı 1.8 metreyi bulan ve yaklaşık 1 kilo ağırlığında olan bu yarasanın kuyruğu yoktur. Madagaskar Adası' nın dışında Asya, Okyanusya ve Avustralya' da yaşamını sürdürebilen uçantilki balözü, çiçek ve meyvelerle beslendiğinden yaşam alanı olarak tropikal ve subtropikal bölgeleri seçer. Genellikle ekolokasyonla avlanan diğer yarasa türlerinin aksine uçantilkinin çok gelişmiş bir görme ve duyma duyusu vardır. Bu sayede yaklaşık 70 kilometrelik bir alan içerisinde rahatlıkla avlanabilir. Çiftçiler tarafından ürünlerine tehdit kabul edildiği için öldürülen uçantilkinin nesli, bugün tüm dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.


Parson Bukalemunu...

Madagaskar Adası' nın doğusundaki yağmur ormanlarında yaşayan Parson bukalemunu 360 derece görüş kapasitesine sahiptir. Genellikle böceklerle beslenen bu renkli bukalemunun dili gövdesinin 1.5 katı uzunluğundadır. Parson bukalemunu aynı zamanda yeryüzündeki en ağır bukalemun türü olarak da bilinir.


Altın Kurbağa...

Altın kurbağa dünyada yalnızca Madagaskar Adası' nda yaşamını sürdürür. Erişkin dişi kurbağalar 2.5 santim büyüklüğe sahipken, erkekler biraz daha küçük ve iri gövdelidir. Yalnızca erkek kurbağa vıraklar, dişileri sessizdir. Parlak turuncudan koyu kırmızıya değişen gövde renkleriyle, düşmanlarını zehirli oldukları konusunda uyaran altın kurbağaların nüfusu, yaşam alanlarının yok edilmesi sebebiyle giderek azalmaktadır.



Kaynakça: Natıonal Geographıc

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..