Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '19

 
Kategori
Doğal Sit Alanları
 

Madam Martha Halkın Kalsın

Son günlerde bazı gazete ve internet sitelerinde yayımlanan Burgazada Madam Martha Koyu' nun özel kişilere kiralanıp tesisleşmesi ile ilgili haber doğrultusunda bir adalı olarak tepkimi dile getirmek istedim. Madam Martha Koyu, biz adalıların ve günü birlik ada ziyaretçilerinin severek gittiği, denize girdiği, dinlendiği bir sahil alanı. Bu alanın ihale usulü ile özel kişilere kiralanıp, ücretli bir turizm tesisi haline getirilmesi, her şeyden önce Kıyı Kanunu ile belirlenmiş, '' halkın sahil şeridini özgürce kullanması'' hakkına ihlaldir. Ayrıca burada yapılacak bir tesisleşme, adanın doğal çevre yapısını bozacak, diğer sahil şeritleri için de emsal teşkil edecektir. Bizler, yıllardır yaşadığımız yerde, özgürce kullandığımız sahil ve denizlerin ücretli olmasını istemiyoruz. Belediyeler tarafından sahil düzenlemesi, duş, tuvalet vs. yapılabilir. Ancak ihale yolu ile özel kişilere kiralanıp ücretli hale getirilmesi yanlız biz adalılar için değil, hiç kimse için kabul edilemez.
 
Kıyı Kanunu'nda da belirtildiği gibi, kıyılar ve sahil şeritleri herkesin eşit olarak yararlanmasına açıktır. Buralara herhangi bir çit, tel örgü vs. çekilemez. Eğer bir tesis, dinlenme alanı, büfe vs. yapılacak ise bu da kanun ile belirlenmiştir. Kıyı kanunu, sahil şeridini ''kıyı kenar çizgisinden itibaren, karaya doğru 100 mt.'' olarak belirlemiştir. Yani eğer bir tesis yapılacak ise, bu tesisin de kıyı kenar çizgisine ne kadar uzak olacağı mevzuatta bellidir. Ayrıca eğer bir tesis yapılmış olsa bile bu kanuna göre isteyen herkes, kıyı ve sahillerden ücretsiz olarak yararlanabilmelidir.
 
Aşağıda bu kanun ile ilgili kendi seçtiğim maddeleri sizlere sundum.
 
KIYI KANUNUNUN EMSAL MADDELERİ
Amaç
Madde 2- Bu Yönetmeliğin amacı, deniz, tabii ve suni göller ve akarsularda kıyı kenar çizgisinin tespiti, kıyıların kullanılması ve korunması ile kıyılarda, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan alanlarda, deniz ve göllerin kıyılarının devamı niteliğinde olan sahil şeritlerinde planlama ve uygulama esaslarını belirlemektir.
 
Kapsam
Madde 3- Bu Yönetmelik, deniz, tabii ve suni göller ve akarsu kıyıları ile sahil şeritlerini, bu yerlerden kamu yararına yararlanma imkan ve şartlarını, kıyılarda ve sahil şeritlerinde planlama ve yapılanma esaslarını doldurma ve kurutma yolu ile arazi kazanma ve kullanma esaslarını, kıyı kenar çizgisi tespit komisyonunun teşekkülü, görev ve yetkileri, çalışma şekli ile Kanunun uygulanmasına açıklık getiren esasları kapsar.
Kıyı Çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun kara parçasına değdiği noktaların birleşmesinden oluşan meteorolojik olaylara göre değişen doğal çizgidir.
 
Genel Esaslar
Madde 5- Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.
Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.
 
Sahil Şeridinin Belirlenmesi
Madde 16
 Sahil Şeridinin belirlenmesinde aşağıdaki esaslara uyulur.
a) (Değişik: RG 30/3/1994-21890) Uygulama imar planı ilk defa yapılacak alanlarda, köy yerleşik alanlarında ve iskan dışı alanlarda sahil şeridi, kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğinde olmak üzere belirlenir. Bu alanlar kapsamında daha önce mevzii imar planı onaylanmış alanların kalması durumunda, mevzii imar planının kısmen veya tamamen yapılaşma bulunmayan imar adalarında da sahil şeridi en az 100 metre olarak belirlenir.
 
Toplam blog
: 21
: 310
Kayıt tarihi
: 10.05.14
 
 

İstanbul Burgazada doğumluyum. Sakarya Üniversitesi Turizm Otelcilik ve Anadolu Üniversitesi İşle..