Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Madem ki küreselleşiyoruz ısınalım arkadaşlar

Merhaba arkadaşlar. Sizler için bu sefer bambaşka bir konu seçtim. Küresel ısınma.

İsterseniz kısaca küresel ısınma nedir ve neden kaynaklanır ona bakalım. Ne dersiniz?

Küresel ısınma, atmosferde artmakta olan sera gazlarından kaynaklanmaktadır. Karbondioksit, su buharı ve metan gazı gibi bazı gazlar güneşten gelmekte olan radyasyonun bir kısmının uzaya geri yansıtılmasını önlemekte ve öteki taraftan da bu radyasyondaki ısıyı soğurularak yürkürenin fazladan ısınmasına yol açmaktadır.

Bununla birlikte dünya üzerindeki fazladan sanayileşme sonucunda dünyanın iç sıcaklığında da gözle görülebilir bir artış olmuştur. Sanayileşmesini sürdüren devletler sera gazı tüketimini de artırmaktadırlar. 1997 yılının aralık ayında 155 ülkeden 10 bin bilim adamı, uzman çevreciler ve hükümet yetkilileri ve bakanların katılımıyla iklim değişikliği anlaşması (KYOTO PROTOKOLÜ) imzalanmıştır. Bu protokolle birlikte 1990 yılında CO2 üretiminin yüzde 55’ini gerçekleştiren 55 ülkenin onaylamasıyla yürürlüğe girmiştir. Bundan bir sene sonra ABD Kyoto Protokolü’nden vazgeçtiğini açıkladı. (Bugün Dünya nüfusunun yüzde 4’ünü oluşturan ABD’nin sera gazı dağıtımı yüksek olan ülkeler arasındaki payı yüzde 25’tir) Arkasından Kanada, Avustralya ve Japonyada ayrılmıştır. Daha sonra Japonya bir şekilde ikna edilerek tekrar Kyoto Protokolü’ne dahil olmuştur.

Türkiye’de yaklaşık 10 yıldır Kyoto Protokolü’nü imzalayacağım diyerek yan çizmektedir. Nedeni Sanayileşmedeki gerileme ve sera gazı dağıtımındaki oranın düşürülebilmesi için gerekli olan milyarlarca dolarlık harcamadır. Çünkü bu protokole üye olduğunuz zaman bazı şeylerden feragat etmeniz gerekmektedir. Türkiye, sera gazı salınımında kısıtlama hedefleyen Kyoto Protokolü'ne imza atarsa şayet kömürden vazgeçmek zorunda kalacak. Büyük boyutlara ulaşan çöp depolama uygulamasınında önüne geçilmesi gerekiyor. Ülkemiz sanayileşmesini sürdürdüğünden dolayı her geçen gün sera gazı miktarında yükseliş oluyor. Bu nedenden ötürü Türkiye Kyoto Protokolü’nü imzalayarak, sanayileşmesini sınırlandıracak bir adım atmayı doğrusu istemiyor...

Aslında eğer gerekli önlemler alınırsa gerçektende bu olayın üstesinden gelebiliriz. Bunu nasıl oluşturduysak en nihayetinde lehimize de çevirebiliriz. Bireyler olarak bizler içinde yapılması gereken bir çok uygulama var aslında. Su bilincimizi geliştirebiliriz. Mesela ağaç dikebiliriz hemde bir sürü. Toplu taşıma araçlarını kullanabiliriz vs. Gelecekteki evlatlarımıza iyi bir dünya bırakmak için çokta geç kalmış sayılmayız.

 
Toplam blog
: 10
: 493
Kayıt tarihi
: 12.02.07
 
 

Uzun zamandan beri ben de içimde biriktirdiklerimi paylaşmayı istemiştim. İşte benim hikayelerim. Ki..