Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Maden deniz

Maden deniz
 

Bu gün Türkiye’nin maden rezervleri ile ilgili edindiğim bir bilgiyi sizlerle paylaşayım dedim.

Biz neymişiz de haberimiz yokmuş!

Bakalım bizde neler varmış?

Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, adeta büyük bir servetin üzerinde oturduğu uzmanlar tarafından, her zaman dile getirilir.

Türkiye yer altı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28’inci, maden çeşitliliği itibariyle 10’uncu sırada yer aldığı da yine uzmanlar ve istatistikî veriler tarafından belirtiliyor.

Günümüz dünyasında ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin varlığı Türkiye’de saptanırken, ülkemizde halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyormuş.

Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0, 4’ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2, 5’i, kömür rezervlerinin yüzde 1’i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0, 8’i Türkiye’de bulunuyormuş.

Zengin olan madenler arasında ilk sırayı, 3, 066 milyar ton ile dünya rezervlerinin yüzde 72’ini oluşturan, bor mineralleri alıyormuş.

Bu gün dünya ticaretinin ana döngüsü ve parasal değerin ifadesi altındır.

Türkiye’nin altın rezervinin 6 bin 500 ton olduğu tahmin ediliyormuş. Türkiye, bu rezervi ile dünyada ikinci durumunda bulunuyormuş.

Şu ana kadar yapılan çalışmalarla 600 ton altın varlığı görünür hale getirilirken, mevcut potansiyelin yüzde 10’u bulunduğu ve altın yataklarından şu ana kadar 50 ton civarında altın üretildiği MTA’nın istatistikî bilgisi.

Takı, mücevher tasarımında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de yılda 300 ton altın ithal ediliyormuş.

İthal edilen altının 100-150 tonu Türkiye’de işlendikten sonra ihraç ediliyor, kalanı ise yurt içinde tüketiliyormuş.

Teorik jeotermal enerji potansiyeli 31 bin 500 MWt olan Türkiye, bu potansiyeli ile dünyada 7’inci, Avrupa da ise birinci konumda bulunuyormuş.

Türkiye’nin bugün jeotermal enerjiyi doğrudan kullanım kapasitesi bin 229 MWt.

Doğrudan kullanım açısından ise Türkiye dünya sıralamasında 5’inci konumdaymış.

Son 3 yılda yapılan kömür aramalarında özellikle derin sondajlar uygulanmış ve 20-25 yıldır değişmeyen 8, 3 milyar ton kömür rezervi, 300 bin metre sondaj yapılarak ve 2, 3 milyar ton yeni kömür rezervi bulunarak yüzde 28 oranında arttırılmış. Toplam linyit rezervi de 10, 6 milyar tona yükseltilmiş.

Çinko-kurşun: Türkiye’nin metal içeriği olarak 860 bin ton kurşun, 2, 3 milyon ton çinko rezervi bulunuyormuş.
Demir: Ortalama yüzde 50-55 tenorlu işletilebilir demir rezervi toplamı 113 milyon ton dolayında bulunuyormuş.
Krom: Türkiye’nin krom rezervi 26 milyon ton civarındaymış.
Bor: Türkiye 3 milyar 66 milyon ton olan bor rezervleri ile dünya bor potansiyelinin yüzde 72’sini elinde bulunduruyormuş.
Alüminyum: Alüminyum üretimine uygun boksit rezervi 87 milyon ton civarında bulunuyormuş.
Bakır: Türkiye’de toplam bakır rezervi, metal içeriği olarak 1, 5 milyon ton bakır düzeyinde bulunuyormuş. Ekonomik olarak değerlendirilmeyen düşük tenörlü bakır kaynakları dâhil edildiğinde toplam bakır kaynağı metal içeriği olarak 3, 5 milyon tonu buluyormuş.
Trona: Türkiye’nin Beypazarı ve Kazan yataklarıyla beraber toplam trona rezervi 836 milyon ton düzeyindeymiş.
Alçıtaşı: Büyük alçıtaşı potansiyeline sahip olan Türkiye’nin rezervleri tam olarak belirlenmemiş. Yıllık alçı taşı üretimi 3 milyon ton civarında bulunuyormuş.
Mermer ve doğal taşlar: Türkiye’nin 80 bölgesinde 150’den fazla değişik renk, desen ve kalitede mermer rezervleri bulunuyormuş. Türkiye’nin mermer potansiyelinin 5, 1 milyar metreküp civarında olduğu tahmin ediliyormuş.
Seramik ve cam ham maddeleri: Sektörün ana ham maddesini kuvars, kuvarsit, kuvars kumu, feldspat, kil ve kaolen oluşturuyormuş. Türkiye’de 89 milyon ton kaolen, 354 milyon ton seramik ve refrakter kil, 239 milyon ton feldspat, 1, 3 milyar ton kuvars kumu, 2, 3 milyar ton kuvars-kuvarsit potansiyeli bulunuyormuş.
Çimento ve diğer yapı malzemeleri: İnşaat sektöründe büyük oranda hafif yapı elemanı ve beton agregası olarak da kullanılan ponza potansiyeli 1, 5 milyar metreküp, perlit potansiyeli ise 5, 7 milyar ton düzeyindeymiş.
Bentonit: Türkiye’de Ankara Çankırı, Tokat, Edirne ve Ordu illerinde yoğunlaşan değişik alanlarda kullanılabilir 250 milyon ton bentonit rezervi bulunuyormuş.
Manyezit: 41-48 manyezit içerikli 111 milyon ton manyezit rezervi bulunuyormuş.

Türkiye’nin 2004 yılında yaklaşık 1, 3 milyar dolar olan maden ürünleri ihracatı, 2005 yılında 1, 5 milyar dolara çıkmış.

2006 yılında yaklaşık 2 milyar dolara ulaşan maden ihracatı, geçen sene 2 milyar 715 milyon dolara yükselmiş. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artmış.

Maden ihracatında doğal taşlar 1 milyar 250 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyormuş. Doğal taşlar ürün grubunu 544, 3 milyon dolar ile metalik madenler, 491 milyon dolar ile endüstriyel ham maddeler takip ediyormuş.

Maden ihracatında bor, krom, selestit, manyezit, barit, mermer, ponza, feldspat gibi madenler ilk sırada yer alıyormuş.

Türkiye’de yılda yaklaşık 60 milyon ton kadar üretilen kömürün ise büyük çoğunluğu termik santrallerde olmak üzere yurt içinde tüketiliyormuş.

Bu istatistikî verilere baktığımız zaman gerçekten biz maden denizinin üzerinde yüzüyoruz da haberimiz yokmuş!

Bizim doğal zenginliklerimiz bu kadar çok da bizim Milli gelirimiz halen niye düşük.

Bizde milli gelir hesaplamalar falan değiştirilerek, bir gecede %50 arttırılıyor. Öyleyken sözde 7.500$ oysa bir Lüksemburg’un Kişi başına düşen milli geliri 125.000$ Bizimkisi onun onda birine ulaşsa kendimizi zengin adledeceğiz!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..