Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '12

 
Kategori
Haber
 

Maden Ocağı'nın dibinde bir sen varsın Dervişan!

Maden Ocağı'nın dibinde bir sen varsın Dervişan!
 

30 yıl sonra dünya tarihine geçen konser...


Türk Müziği, Dünya Tarihi’nde eşine az rastlanan bir olayı yaşadı. Cem Karaca ile ölümsüz şarkılara imza atan Dervişan Grubu, “tam 30 yıl sonra” konser verdi!

 

1993’de Kaan Ertem’in Leman Dergisi’nde yaptığını 2009’da İbrahim Şanlı Facebook’ta yaptı… Dervişan tam 30 yıl sonra konser verdi… Biliyorsunuz Moğollar 1993’te Leman Dergisi’nden Kaan Ertem’in “Moğollar Tekrar Birleşsin” İmza Kampanyası’ndan sonra tekrar bir araya gelmişti…

   

Benzer olay Dervişan Cephesi’nde de yaşandı… 2005’te yeniden bir araya gelen Dervişan provalarını 5 yıldır sürdürüyordu… Dervişan’ın bu çalışmalarını Yatağanbaba Facebook’ta İbrahim Şanlı’dan öğrendi. İbrahim Bey Dervişan ile ilgili çalışmaları düzenli olarak yayınlıyordu. İbrahim Şanlı bununla da yetinmedi ve Facebook’ta “Dervişan Konserleri İstiyoruz” adlı bir de Grup / Sayfa oluşturdu ve buraya belli bir sayıda insanı toplamayı başardı. Neticede de 1970’li yıllarda Cem Karaca ile birlikte ölümsüz şarkılara imza atan ve 5 yıldır provalarına devam eden Dervişan, Ocak sonunda “30 yıl aradan sonra” konser vermeye karar verdi…

    

Dervişan konusunda “Dervişan Cengiz Ünlü”nün gayretlerini de unutmamak lâzım…

 

 ,

> MADEN İŞÇİLERİ’NE YAPILMIŞ ŞARKI: MADEN OCAĞI’NIN DİBİNDE

 

Dervişan’ın “nasıl bir Grup” olduğunu anlamak için, altına imza attıkları şarkılara bakmak lazım… Bu konuda şunu söyleyebiliriz: Cem Karaca’nın en sert Siyasi Mesajları’nı verdiği dönemin grubu Dervişan… Nerde bir adaletsizlik / zulüm var onunla ilgili bir şarkı yapmışlar. Hatta “Maden İşçileri” ile ilgili bile şarkıları var… Yıllar sonra Bursa’da da bir felaket yaşadığımızda, Dervişan bu “Maden Ocağı’nın Dibi’nde” Şarkıları’nı da prova edep Facebook Sayfaları’nda paylaştı… Paylaşılan bu prova kaydına, şu not da yazıldı:

 

Bursa’daki Maden Ocağı’nda hayatını kaybeden Maden Emekçileri’ne Tanrı’dan rahmet, ailelerine vede Türk Halkı’na baş sağlığı diliyoruz.(Sefa Ulaştır / Facebook-14 Aralık 2009)

    

Dervişan hakkında Kurtalan Ekspres veya Moğollar bilgim gibi bir bilgim yok. Konu ile ilgili İbrahim Şanlı cep telefonunumu aradı ve konuştuk, Sefa Ulaştır Abimiz de sorduğum iki soruyu cevapladı. Dervişan ile ilgili bilgilenmeye, isterseniz bugünden-düne giderek başlayalım:

 

 .

> DERVİŞAN 2010 KİMLERDEN OLUŞUYOR?

 

Hami Barutcu(Bas Gitar) 

Sefa Ulaştır(Davul) 

İskender Paydaş(Hammond-Org-Moog.vb) 

Levent baki (Vokal) 

 

Dervişan’ın Yeni Kadrosu ile ilgili en sık sorulan soru da, “Uğur Dikmen niye yok” sorusu! Bu soruyu İbrahim Şanlı’ya sormuştum, ondan önce soruyu okuyan Sefa Ulaştır Abimiz cevapladı. Bu konuda Sefa Ulaştır’ın verdiği bilgi şöyle:

 

Uğur Dikmen’le yola çıktık ancak sağlık nedeniyle yola devam edemiyeceğimizi anlayınca İskender (Paydaş) Arkadaşımız’ı aramıza aldık.(Facebook Mesajı – 29 Aralık 2009)

 

Konu ile ilgili benzer bir açıklama da Dervişan’ın Davulcusu Sefa Ulaştır’dan başka, Vokalisti’nden geldi… Dervişan Facebook Sayfası’na şu notu yazdı:

 

Öncelikle Sevgili İbrahim Şanlı ve Mehmet Yıldırım’a bu sayfa oluşumundan dolayı teşekkürlerimizi sunarız. 2005 senesinde biraraya gelen ” DERVİŞAN ” bugüne gelene dek uzun aralıklarla da olsa çalışmalarını sürdürdü. Geçtiğimiz günlerde Sevgili büyüğümüz Uğur Dikmen ile yola devam edemeyeceğimiz anlaşılınca, “özlediğiniz / özlediğimiz saund’da en ufak bir sapma olmaması adına” yine başka bir Klavye Virtüözü sevgili İskender Paydaş ile yola devam etme kararı aldık. Henüz 1 kez prova yapmamıza rağmen, çok iyi bir sonuç elde ettik. Bugün itibari ile sizlerle daha yakın ilişkide olmak için bu sayfamızı kullanacağız. Her türlü görüşünüze, dileklerinize ve eleştrilerinize elimizden geldiğince cevap vereceğiz. Sevgi ve saygılarımızla..(Levent Baki / 28 Kasım 2009)

 

Bir diğer konu da, ben Dervişan’ı Cem Karaca Anma Gecesi’nde daha önce sahnede görmüştüm. Bu böyleyken söz konusu konser duyurusunda nedene “30 yıl sonra ilk defa” deniyordu. Bu soruya Sefa Ulaştır’ın açıklaması ise şöyle:

 

2008 Cem Karaca Anma Gecesi’nde herkez gibi “konuk” olarak oradaydık. Sahneye davet edildik ve iki parça çaldık, yani konser vermedik. Allah kısmet ederse bu bizim “30 yıl sonra ilk konserimiz” olacak. Tabi ki sizlerle beraber olup “70’li yılların heyecanını beraber yaşayabilmek” tek dileğimiz. Yeni yılını candan kutlar, sağlıklı ve mutlu yarınlar dilerim. Sevgilerimle…(Facebook Mesajı – 29 Aralık 2009)

 

 .

> DERVİŞAN BAŞKA KONSER VERECEK Mİ, ALBÜMLERİ YAYINLANACAK MI?

 

Dervişan’ın 30 yıl aradan sonra konser vermesi, bazı soruları da beraberinde getirdi. Bu sorulardan en öne çıkan ikisi, “İstanbul’dan başka şehirde konser verecekler mi” ve de “Albümleri yayınlanacak mı” soruları…

 

Bu iki sorunun cevabı “evet”… Bunu İzmirli bir Dervişan Hayranı’nın sorusuna verilen şu cevaptan anlıyoruz:

 

Önce bir İstanbul Konseri’ni verelim… Arkadan stüdyo var. Album Kaydı’ndan sonra baharda geliriz artık İzmir’e… (İskender Paydaş / Facebook – 5 Ocak 2010)

 

Dervişan Konserleri için sadece Yeni Nesil Hayranları değil, çocukluğundan beri bu tür müzik ile ilgilenmiş ve şu an da bu müzik için sahne alanlar da çok heyecanlanıyor. Cemniyet ve Kurtalan Ekspres’te “Cem Karaca Şarkıları” söylerken tanıdığımız Devrim Bey’in Dervişan Facebook Sayfası’na yazdığı şu not buna bir örnek:

 

Dervişan Konserleri’ni “hem de nasıl” istiyoruz… Sefa Abi… Hadi artık .. N’olur .. Şöyle bi haykıralım “Maden Ocağı” ile, “Kavga” ile….(Devrim Altanay / Facebook – 19 Ekim 2009)

 

Peki Yeni Nesil Hayranları ve 70’li yıllardan beri takipçileri bunu istiyor da Dervişan istiyor mu? Bunun cevabı İbrahim Şanlı’ya yazılan şu notta:

 

İbrahim, şimdi Sefa (Ulaştır) ile beraberdim. O da gerçekten istiyor böyle bir konseri. Dilerim çalışmaların sonuca ulaşır. Kolay gelsin.(Budak Meral / Facebook – 19 Ekim 2009)

 

 .

> DERVİŞAN İLK KURULDUĞUNDA HANGİ MÜZİSYENLER VARDI?

 

İbrahim Şanlı’nın bu gayretleri, gerçekten de sonuca ulaştı ve belki de Dünya Tarihi’nde eşi-benzeri olmayan veya eşine az rastlanır Tarihi bir olay gerçekleşti, Dervişan 30 yıl sonra sahneye çıkıp konser verdi… Konsere biraz sonra geleceğiz, ondan önce bir bilgi daha verelim. Az önce Dervişan 2010’u tanıtmıştık. Peki Dervişan’ın o ilk dönemlerinde Cem Karaca ile birlikte Albümler doldurup Konserler verirken hangi Müzisyenler vardı Dervişan’da? Bunun cevabını bir başka Şanlı şöyle cevaplıyor:

 

Ünol Büyülgönenç, Uğur Dikmen, Oğuz Durukan, Hüseyin Sultanoğlu, Kılıç Danışman, Murat Töz, Tahsin Ünüvar, Taner Öngür, Galip Kayıhan, Ergün Özek, Sefa Ulaştır, Hami Barutçu Dervişan’ın kurulup-dağıldığı güne kadar emeği geçen müzisyenleridir….(Fatma Şanlı / Facebook – 18 Ekim 2009)

 

Bu listeye Mehmet Yıldırım “Murat Ses”i de ilave ediyor…

 

 .

> DERVİŞAN “NE TARZ” MÜZİK YAPIYOR?!

 

Bu soruya, Dervişan Cem Karaca ile birlikte çalıştığına göre “Anadolu Rock” veya “Protest Müzik” yapıyor diyebiliriz… Çoğunluk da böyle düşünür, benim aklıma ilk gelen de bu olmuştu. Fakat “Dervişan’ın ne tarz müzik yaptığı” ve de “nasıl bir Grup olduğu” ile ilgili, çok ilginç bir tanım dikkatimi çekti. Beraber okuyalım:

 

Türkiye’nin en “Agresif” ve “Progressive” Rock Grubu DERVİŞAN’ı bekliyoruz.(Tuna Aykut / Facebook – 18 Ekim 2009)

 

“Agresif Grup”tanımını zaten anlamışsınızdır. Türkiye’deki yanlışlara ve zulümlere karşı başkaldıran şarkılar yapmaları, bunlara tepki göstermeleri kast edilmiştir. Peki bu “Progressive Grup” tanımı neyin nesi?

 

İngilizce bir kelime olan ve orijinal yazımı ile “pr?’gresıv” şeklinde yazılan bu kelime, “ilerleyen / ilerici” gibi anlamlara geliyor. Dervişan Cem Karaca ile birlikte Siyasi Şarkılar çalıp-söylediğine göre, “bu kelimenin Siyaset’le ne alakası var” diye düşünüyorsanız, Prograssive “Siyasette terakki taraftarı” anlamına da geliyormuş! (http://www.sozluk.net Sitesi / Prograssive maddesi)

 

“Terakki taraftarı”nın ne anlama geldiği ise, Türk Dil Kurumu tarafından şöyle açıklanmış: İlerleme / yükselme / gelişme… Terakki aynı zamanda bir Felsefi Düşünce imiş. (http://www.dtk.gov.tr Sitesi / Terakki maddesi)

 

O halde Dervişan “ne tür müzik yapıyor” ve “nasıl bir Grup” sorularının cevabı şu oluyor:

 

Dervişan; Siyaset ve Sosyal Hayat’taki yozlaşmalara başkaldıran, mensubu olduğu Halkı’nı yükseltmeye çalışan, ileri görüşlü, felsefi bir söylemi olan Grup’tur…

 

Dervişan’ın özü ve misyonu işte bu…

 

 .

> 30 YIL SONRA VERİLEN “DERVİŞAN KONSERİ”NİN
   
YANKILARI: GECİKTİ ama “OLAĞANÜSTÜ” İDİ!

 

Peki, bütün bunlardan sonra gelelim “sonuç”a… Cem Karaca ile birlikte ölümsüz şarkılara imaza atan ve Cem Karaca’nın Türkiye’den ayrılmasıyla dağılan, daha sonra da 5 yıl önce yeniden bir araya gelip provalara başlayan, Ocak sonunda da 30 yıl aradan sonra konser veren Dervişan, bu 30 yıl aradan sonra verdiği konserinde nasıl bir etki bıraktı.

 

Bunu o gün İstanbul’da bu Tarihi konseri izleyen iki Dervişan Dostu’nun izlenimlerini aktararak cevaplarken; Dervişan’ın prova kayıtlarını Facebook’ta İbrahim Şanlı’nın açtığı “Dervişan Konserleri İstiyoruz” Sayfası’ndan izleyebileceğinizi de hatırlatarak, bu tür müzik ile büyümüş ve bu tür müzik ile ilgili halen araştırmalar yapan ve kitaplar yazan bir Fikir İşçisi / Rock Müzik Sevdalısı Yazar Yatağanbaba olarak, ben de “ne iyi ettiniz de geldiniz, hoş geldiniz” diyor, Kültürümüz ve Türkiye’nin yarınları adına Dervişan’a çok ama çok teşekkür ediyorum:

 

Dün gece, Kurucu Üyeler’e, izleyenlere, anılara, müthiş göndermelerde bulundu Dervişan… Grubun ismine saygılıydılar. “Kocaman emek” saklıydı akşamki performansta. Konuklar; Emrah Karaca “babasının heyecanını” yaşadı-yaşattı, Ahmet (eski Dervişan Basçısı) yılların tozunu attı, Moğollar’dan Taner (Öngür) o günlerin rengini gösterdi Gitarı’yla… Hepsinin emeğine-yüreğine sağlık. Teşekkürler!(Can Pomay – Facebook / 27 Şubat 2010)

 

Vallahi ben 1970’li yıllarda Ankara, İzmir, İstanbul başta, herhalde 10 ayrı şehirde ve herhalde 100 kere izledim canlı canlı… 2010'da Balans’ta da en önlerdeydim yine… Sefa Abi, Hami Abi… Hele Murat Töz’de çıkmadı mı sahneye KAVGA ile… DERVİŞAN’ın temel taşları. Olağanüstü idi… Kaçıranlar, gelmeyen, gelemeyen, çok üzülmüş olmalı… Tek soru, “niye bu denli gecikti?” Ama “nasıl olsa devamı gelecektir sevinci” tesellimizdir… Sağolun SEFA Abicim, Sağolun Hami Ağabeycim… Murat Töz, Levent BAKİ ve orada olmasının bile herkesi motive ettiği, sevgili EMRAH… Ne güzel bir şey yaptınız DERVİŞAN’sız bırakmamakla bizi. İskender PAYDAŞ Usta… Hem Usta hem “çok yakışmış” bu dev gruba… Hani Cem Abi’nin (maalesef az bilinen ve az hatırlanan) bir eseri vardı. “Sahibi geldi” diye… Olan odur… Böyle bilinmelidir bence…(Devrim Altanay / Facebook / 12 Şubat 2010-İstanbul)

.

.

.

-------------------------------------------------------------------------------

Fotograf:“Dervişan Konserleri İstiyoruz” Facebook Sayfası.
Montaj: Bülent Yatağanbaba (PilauPictures-Stuttgart)

.

.

.

İNTERNET SİTESİ:

Resmi Site: http://www.yataganbaba.com

 

SOSYAL MEDYA:

Twitter: https://twitter.com/m_yataganbaba

Facebook: http://www.facebook.com/muratyataganbaba

 

İNTERNET PROGRAMLARI:

Beyyine Arayışları: http://www.youtube.com/beyyinearayislari

Kur’an’daki İslâm: http://www.youtube.com/yasarnuriozturk

 

İNTERNET GAZETESİ:

E-Gazete Dönence: http://www.donence2023.com

.

.

.

>>>> CEM KARACA KİTABIMIZ

Allah Hepinize Böyle Dönekliği Nasip Etsin!

Sipariş İçin Sitesi: http://cemkaraca-nasip.tr.gg

 
Toplam blog
: 31
: 4637
Kayıt tarihi
: 31.01.07
 
 

YAZAR, Gazeteci, Yayıncı, Programcı... Yayınlanmış "12 Kitap"ım ve Yarışma'da 1.olmuş "Sinema Fil..