Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '14

 
Kategori
Güncel
 

Madenciler mi, kontrollük mü, insanlık mı öldü?

Madenciler mi, kontrollük mü, insanlık mı öldü?
 

Yer altındakı ekmeğin adı madencilik


Soma'da madende çalışan yüzlerce işçi kardeşimizin hayatlarını, hazırlanan mevzuata göre bir değil 4 ayrı kontrollük sistemi, denetim mekanizması da kurtaramamıştır. Böyle sayıca çok, katmerli kontrollük sistemi yüzlerce metre aşağıda çalışılan çok tehlikeli, riskli maden işyerleri için olağan ve gerekli olduğu ortadadır. Ancak, vahşi bir istekle çok daha fazla paraya, gökleri delecek kadar yüksek towerslara, dolayısı ile milyon dolarlık akıllı dairelere sahip olma isteği, tutkusu ve azmi yüzlerce yurttaşımızın yaşamasını, soluk almasını engellemiştir.

Madencilikte gerçekte uygulanan veya uygulanması gereken kontrollük sistemine bir göz atalım kısaca;

1-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri (İM),

2-Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Müfettişleri,

3-Türkiye Kömür İşletmeleri Müfettişleri (TKİ),

4-Madeni İşleten Şirkette Çalışan Bakanlıktan Onaylı A Grubu sertifikalı İSG (İş sağlığı güvenliği) Uzmanı.

Çalışma Bakanlığı Müfettişleri ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü Müfettişleri, Madenleri yılda 2 defa denetlemekle yükümlü, TKİ’nin mühendisleri ise yılın 365 günü madende denetim yapabilmektedir. Her zaman söylemiş olduğum, garip anlaşılır olmayan bir organizasyon kurgusu olan ücretlerini iş güvenliği açısından denetledikleri şirketten alan A sınıfı İSG Uzmanı mühendislerin sorumlulukları ve uygulamaları da söz konusu. Onlarca tüzük, yönerge, talimat, plan, proaktif (kaza öncesi), reaktif (kaza sonrası) önlemler. Soma için basından edindiğimiz somut bilgiler ışığında mangal ve alem yapılarak, hazırlanmış matbu nitelikteki denetim raporlarına şaşalı imzalar ve aynı şekilde tutanaklar. Uygulamanın güvenliğine yönelik bir sürü yasa, maden yasası ve 6331 İSG Yasası gereği oluşturulan kurullar, risk değerlendirme analizleri ve çalışanlara verilen eğitimler, oluşturulan Afet ekipleri.

Kontrollük mekanizması; yetkin ve sertifikalı mühendis müfettişleri, işveren, madencilik işini, yasa, tüzük, yönerge, talimatlar, şartnameler doğrultusunda çalışanların iş kazası ve meslek hastalığına yakalanmaksızın gerçekleştirmek zorundadır. Mühendislik yeminine bağlı meslektaşlarım, ahlaklarını, meslek etiklerini merkezi yönetimin ezici etkisi altında, şirket sahibinin, yani patronunun cüzdanının arasına sıkışması önemlidir. 4’lü yapıdan oluşmuş kontrol sistemi hangi aymazlığın, körlüğün ve pervasızlığın Somadaki bileşkesi olmuştur? Soma faciası veya katliamı vurdumduymaz, pespaye trajik bir öykünün adıdır. Siyaset, sendika, işveren sorumluluk troykası dışında Mühendislik kontrol uygulama posası da ayrıca net bir şekilde sorgulanmalıdır. Fıtrat, kader, keramet ve hamaset konuşmaları biteviye devam etmektedir.

4’lü kontrol mekanizması onlarca kamu denetmeni, Güvenlik uzmanları, mühendisler, yüzlerce sanal denetim rapor ve tutanakları ile insan yaşamının hafifsenmesi Somada HD yayını niteliğinde net bir şekilde gözler önüne serilmiştir. İnsanlık vicdanı, ahlağı, erdemi ayaklar altına alınmış, hiçe sayılan bu değerler yüzlerce derinlikte madencilerin canını almıştır. İster işini kaybetme korkusu, ister para beklentisi, Siyasetçi hatta Sendika, İşveren baskısı, nedeni ne olursa olsun Somada hem kaza esnasında hem kazadan sonra bir kere daha anlaşıldı ki insanlık ölmüştür.

Küresel vahşi kapitalizmin dayattığı Yeni Dünya Düzeni diye (YDD) tanımlanan düzensizlikte insan olmak, insana ait değerler daha da önem arz etmektedir.

Madenlerde ölen işçi kardeşlerimizin yerine çalışacak işçiler elbette bulunacaktır, Ancak işçilerle birlikte işçi işveren ilişkilerinin dayıbaşı metoduna indirgeyen bir çalışma ilişkisi, sarıdan öte sarımtırak sendikacılık, çok fazla para kazanayımı bilincinden çıkarmayan işveren, ehli keyif müfettiş, kontrollük ile cüzdan arasına sıkışmış güvenlik uzmanları dahi yok hükmündedir.

Can ve mal güvenliği adına, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik tüm kontrollük mekanizması çökmüş hatta ölmüştür.

Ama tüm bunlardan öte, yeryüzünün neresinde olursa olsun ölen insanlığın ahlakı, vicdanı, erdeminin yeri ise asla doldurulamayacaktır.

C Sınıfı İSG Uzmanı, Uzman İnşaat Mühendisi

Nizamettin BİBER 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..