Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Madonna ve Türban

Madonna ve Türban
 

Design by Madonna / H&M



Malumunuz, Bay Başbakan, yine canı sıkılmış olacak ki Endülüs topraklarından bir salvo attı Anadolu ‘ya doğru: “<ı>Türban, siyasal simge olsa ne çıkar?” babından, bir yeni açılım getirdi.


Bu çıkış; çağdaş demokratik bir zeminde yapılabilecek iyi niyetli bir tartışmanın fitili midir, yoksa bunca yıl sonrasında gelen tarihi bir itiraf mıdır, ya da zaten bulanık olan kafaları, iyiden iyiye bulandırmaya çalışan bir politik dejenerasyon enstrümanı mıdır, ülke kamuoyu bir türlü karar veremedi.


Bu platformda, yazılarımı sürekli takip eden dostlar bilirler. Din, inanç, manevi değer ve yargılar konularına ne burada, ne de özel hayatımda girmekten hoşlanan biri değilim. Bu konuda da pek tabi düşünce ve inançlarım var ama bunlar sadece beni bağlar. O nedenle, bence son derece “<ı>sevimsiz” olan bu konuya girmeyip, yaklaşık bir sene önce yazmış olduğum bir yazımı, günün anlam(!) ve önemine(!) binaen, yeniden sizlerin takdirine sunuyorum.


“DESIGN BY MADONNA*


Madonna, tüm zamanların en büyük bayan pop yıldızlarından birisi şüphesiz. Onlarca şarkısı, yeryüzündeki milyonlarca insan tarafından, yıllardır zevkle dinlenmekte, okunmakta, çalınmakta. Sizin favori Madonna şarkınız hangisidir bilemem ama benimkisi “La is la bonita”dır. Senelerdir dinlememe rağmen, her seferinde farklı bir haz alırım parçadan.


Süper starların birçoğu, adlarını farklı konularda da duyurarak gündemde kalmayı başarırlar. Madonna da bugüne dek pek çok farklı konuda dünya kamuoyunu meşgul etmeyi başarmış bir şarkıcıdır. Hatırladığım en son sansasyonel olayı, Musevilik ’teki Kabala inancına göstermiş olduğu aşırı ilgi idi. Hafızam beni yanıltmıyorsa bu konuda bir kitap bile çıkarmıştı.


Geçtiğimiz yaz, dünya medyasında boy boy yer almış olan, bir sayfiye yerindeki bembeyaz çarşaf ve türban içine sarınmış olan, Madonna fotoğrafları ise hala hafızalarda.


Madonna son bombasını, İsveçli ünlü moda markası Hennes&Mauritz (H&M) ile yaptığı anlaşma ile patlattı. Sanatçı kendi tasarımı olan koleksiyonunu, H&M markası bünyesinde, “Design by Madonna” alt açılımı ile pazarlayacak bundan sonra.


Bu durumun hem Madonna’ya, hem de İsveçli moda devine müthiş getiriler getireceği tahminini yapmak için allame-yi cihan olmaya falan gerek yok sanırım. Tam bir “win-win” durumu yani.


Merak ettim ve H&M’in sitesine girdim. Madonna’nın moda çizgisini, renklerini ve kompozisyonunu inceledim. Cidden hiç fena değil. Bu arada enteresan bir şey de oldu. Bizim kabalacı, pop star, meşhur Madonna bir de “türban” tasarlamış. Siyah renkteki, enteresan türban modelini, rahatlıkla inceleyebiliyorsunuz, sitede. Ürünün adı da “turban”. Noktasızından yani.


İspanyol ve Akdeniz’li Zara
ile kıyasıya bir rekabet içinde olan soğuk, Kuzey Avrupa’lı Hennes and Mauritz; çizgisini ısıtmak adına süper bir adım atmış. Tebrik etmekten başka ne yapılabilir ki?


Bu arada enteresan bir not daha vereyim: H&M’in hissedarları içerisinde, hatırı sayılır bir oranda payı olan, bir sermayedar da İsveç Kilisesi’dir. Firmanın Yönetim Kurulu’nda bir papazla temsil edilirler. İslami simge “türban” konusunda ne demişlerdir bilemiyorum. Muhtemelen konusu dahi edilmemiştir. Söz konusu isim, Madonna gibi bir marka olunca.”


* “Design by Madonna”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=32162

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..