Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Mafya’nın oluşum serüveni…

Mafya’nın oluşum serüveni…
 

Mafya örgütlenmesi...


Mafya ya da Cosa Nostra (Türkçe: bizim işimiz ya da şeyimiz ya da davamız) yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt ya da bu örgütün mensubu kişiler anlamına gelir. Kumar, ticaret, uyuşturucu, finans, inşaat, kadın ticareti ve fuhuş, kaçakçılık, gasp ve adam öldürme, fidyecilik gibi yüzlerce yasal ve yasa dışı sektörde faaliyet gösterebilirler.

1800'de Sicilya'ya gelen Napoli Kralı IV. Ferdinand, Fransız Devrimi'nden sonra olası bir Fransız işgaline karşı 1283'lerdeki bir savaş çağrısından esinlenerek MAFIA'yı yani Morte Alla Francia: Italia Aneta’yı Türkçe’siyle Fransa'ya ölüm, yaşasın İtalya’yı kurdu. Aynı zamanda Fransızca'da gizli teşkilat manasına gelen mafia veya maffia kelimeleri Sicilya lehçesinde de aynı manayı ifade etmektedir. Mafya şeklinde de söylenen bu kelime, ortaçağ sonlarında kullanılmaya başlanmıştır. Ortaçağ sonlarında Müslüman ve İspanyol idarelerini devirmeye yönelik bir teşkilat olarak ortaya çıkan mafyanın kökü mafie denen küçük silahlı gruplara dayanmaktadır. Bu gruplar Sicilya'daki toprak sahiplerinden ürünlerini koruma karşılığında haraç almaya başlamışlardır. İdarecilerin keyfi tutum ve davranışlarından yılmış olan halk da mafyaya sığınmaya başlamış, Sicilya'nın batısındaki köylerde yerleşik çeşitli mafya aileleri ve aile grupları ise bir konfederasyon altında birleşmişlerdir. 1900'lü yıllarda kendi yörelerinde ekonomik faaliyetlerin hemen hepsini denetim altına alan mafya Sicilya'daki büyük toprakların idaresini hızla ele geçirmiştir. Mafya üyeleri Benito Mussolini'nin baskıcı idaresi zamanında geniş çapta tutuklanmışlar, pek çok mafya üyesi uzun süreli hapis cezasına çarptırılmışdır. Ağır bir darbe indirilen mafya mensupları İkinci Dünya Savaşından sonra serbest bırakıldılar. Yeniden toparlanan mafya, Sicilya'nın orta ve batı kesimlerindeki kırsal alanlarda tutunamayarak Palermo'ya yönelmiş ve burayı kendine merkez üssü olarak seçmiştir.

Mafya zamanla sanayi, ticaret ve inşaat sektörlerine, ayrıca rüşvet, santaj, haraç ve kaçakçılık işlerine girmiştir. İtalya’dan ABD'ye olan göç hareketi sırasında Amerikan Suç Teşkilatlarıyla yakın münasebet kuran mafya, ABD'ye gönderilen eroinin işlenmesi ve taşınması işiyle uğraşmaya başlamıştır. Bu işten elde edilen yüksek miktarda para, mafya içindeki çeşitli gruplar arasında şiddetli bir rekabet doğurmuş, bunun neticesinde cinayetler artmıştır. Resmi makamlar mafya üyelerinin üzerine yeniden gittiler ise de Sicilya ve İtalya'dan göç eden gruplar içindeki mafya üyeleri, ABD ve Güney Amerika ülkelerinde benzer bir teşkilatlanmaya girerek güçlerini arttırmışlardır. Tüm bu ülkelerde meydana gelen kanundışı faaliyetler, mafya tarafından yürütülmüştür. İçki yasağının kaldırılmasından sonra Amerikan mafyası; kumar, sarı sendikacılık, dolandırıcılık, tefecilik, uyuşturucu kaçakçılığı ve fuhuş gibi işlere girmiştir. ABD'deki en büyük ve en güçlü suç teşkilatı durumuna gelen mafya, kanundışı yollarla kazanılan paraları otel, lokanta ve eğlence yeri gibi yerlere yatırmış, yasadışı yoldan kazanılan paralar yasal alanlarda aklanmıştır.

ABD idaresi mafya hakkında yaptığı takibat ve soruşturma neticesinde, ülkenin dört bir yanına dağılmış pek çok bağımsız grup veya aile tarafından mafya faaliyetlerinin yürütüldüğünü tespit etmiş ise de bu ailelerin sahip olduğu güçlü bağlantılar neticesinde bu örgütleri çökertmek adına önemli adımlar atamamıştır. Sistemde her şehire bir veya birkaç aile hakim, her ailenin başında da don adı verilen patronlar ve her patronun altında yardımcılık vazifesini yürüten bir ikinci don ile kurmay olarak güçlü ve nüfuzlu konumu olan bir consigliere yani danışman bulunmaktadır. Patron yardımcısına bağlı olarak çalışan coporegimeler, patronun teşkilatın kanundışı işleriyle doğrudan ilişkiye girmemesini sağlar. Ailenin kanuni olan işleri, otomatik satış makineleri (marketler, lokantalar vb.) ile fuhuş, kumar ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi kanundışı işleri caporegimelere bağlı kişiler tarafından yürütülür.

Bugün çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren mafyanın ağırlığı giderek azalmakta olsa da bu azalma kanun dışı faaliyetlerle doğru orantı göstermemektedir. Mafya aileleri zamanla faaliyet alanlarını azaltsalar da, suç sürekli artarak devam etmektedir. Suçta ve çetecilikte bir azalmanın olmaması, mafya’nın yok olmadığı sadece şekil değiştirdiğinin bir göstergesidir.

 
Toplam blog
: 64
: 5712
Kayıt tarihi
: 27.06.07
 
 

İnsanım herkes kadar; zengin kadar fakir kadar, kadın kadar erkek kadar, Müslüman kadar Hristiyan ka..