Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '22

 
Kategori
Tarih
 

Mağara Arkadaşları

Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar)

İslamiyetin ilk yıllarında Medine'de müslümanların sayısının artması üzerine müşrikler, yahudilere müracaat edip Kuran'dan ayetler okuyan Muhammed'in Peygamber olup olmadığını öğrenip kendilerine bildirmelerini istemişlerdi.Bunun için Nadir bin Haris ve Utbe bin Muayt'ı görevlendirilmiş ve  Medine'de bulunan büyük Yahudi alimlere gitmişlerdi.

Ona şu üç suali sorun bilirse peygamberdir dediler. Birincisi Mağaraya sığınan gençlerin durumu, ikincisi dünyanın doğusu ve batısını dolaşan adamı ve üçüncü olarak Ruh'u sorun dediler. Cevap verirse doğrudur.

Bu sorular üzerine  Cebrail (A.S) kefh suresini getirdi. Üç sorunun cevabı da surede verilmiştir.İsa'dan yaklaşık 130-140 yıl sonra inanç zayıflamış incil yer, yer tahrif edilmişti. Roma'nın Tarsus valisi insanları putlara tapmaya ve kendini tanrı olarak inanmaya zorluyordu. Reddedenleri korkunç işkence ve cezalarla yıldırıyordu. Şehirde bulunan Romalı altı imanlı asil genç bu duruma üzülüyor ama ellerinden bir şey gelmiyordu. En sonunda İmanlarını açığa vurup putlara tapmanın sapıklık olduğunu haykırdılar ve Zalim kralın şerrinden yakınlarda Enculus dağındaki büyük mağaraya sığındılar. Kral askerleriyle beraber izlerini sürüp mağaranın önüne kadar geldi. Fakat içeriye giren korku ve dehşetle dışarı fırlıyordu.İçeriye giremedikleri için mağarayı taşlarla kapattılar.

Hz.Allah bu inanmış gençleri uyuttu ve peşlerine takılan Kıtmir isimli köpeği nöbetçi bıraktı. Ayette anlatıldığına göre onları görenler  nefes aldıklarını, farkeder sağa sola döndürülürdü. Bu şekilde 309 yıl kaldılar. Sonunda onları uyutan  uyandırdı. Gençlerden kimi 1 gün, kimi 1 günün bir bölümünde uyuduklarını söylediler. İçlerinden en tecrübeli olanı ekmek alması ve bilgi toplaması için şehre gönderdiler. Şehir değişmiş halk serbestçe peygamberden bahseder olmuştu. Fırıncı tarihi geçmiş gümüş parayı görünce define buldular zannetti. Bunu nerden bulduğunu sordu. Olay saraya aksetti ve paranın eski valilerden Dakyanus'un dönemine ait olduğu anlaşıldı. Yemliha da şaşırdı çünkü halkın İsa'nın dinine göre yaşadığını gördü. Hep beraber mağaraya döndüler. İçeriye giren Yemliha bir daha çıkamadı, çünkü ruhları kabzedildi. Halk mağaranın önüne bir mescit yaptı ve ziyaret etmeye başladı.

Süryanice isimleri Yemliha, Mekselina, Mislina, Sazenuş, Mermuş, Debernuş olan şehrin Asil gençlerine köyün çobanı Kefeştatuş ve köpeği Kıtmir de katıldı. Ayettte köpeğin ön ayaklarını uzatıp mağaranın önünde yattığı belirtilmiştir. Roma kaynaklarına göre isimleri Maximilyan, Lomblicus, Martinian, John, Yuhanna, Exacustos ve çoban Antonius dur.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..