Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Magazin Üniversitesi!..

Türkiye’nin büyük üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi' nde ayni gün yapılan iki panelden birinde, Amerika’dan rica –minnetle getirilen bilim adamları deprem konusunda konuşuyor, koca salonda izleyen 4 öğrenci..

Diğer panelde ise Hülya Avşar konuşuyor, bu salonda ise 600 öğrenci!...

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden birinde ortay çıkan tablo.. Ey halkım gençlerine bak ta ağla.. Hem de bağırarak ağla..

Her konunun magazinleşmesinin doğal sonucu her yerde kendini hissettiriyor.. Televizyonlardaki bilgi yarışmalarına katılan öğrenciler, dünya klasiklerini, ünlü yazarları, şairleri, tarihi, Cumhuriyetin kuruluşundan habersiz.. Ama güncel magazini sular seller gibi biliyorlar. Yazık . hem de çok yazık…

Köşe yazarı olarak bunu söylemeye sıkılıyorum ama hayatımın gelişi olarak hem İstanbul Üniversitesi, hem de Ankara Üniversite’si mezunlarındanım.. Bizim okuduğumuz senelerde kültür dolu paneller dolar taşardı.

Türkiye açıkça söylemeliyiz ki eğitim işinde yolun ortasında çuvalladı… Başarılı test çözmeye dayalı, dershane ağırlıklı eğitim sistemi, bilimsel merakı olmayan, broşürden öte kitap okumayı sevmeyen, vurdum duymaz, hercai, magazinsel bir kuşak yetiştirdi..

Ancak ülkenin önde gelen özel okulları hariç, ilk öğretim ve lise hayatı okumaya, araştırmaya meraklı öğrenci yetiştiremedi..

Üniversitenin kapısından içeri, dünyadan ve ülkesinden habersiz, sadece para kazanmayı hedefleyen taşralı gençler girmeye başladı… Bunların bir bölümü üniversite’de öğretim görevlisi olarak kalınca, sisteme taşralılık hakim oldu, üniversitenin, üniversitelinin ağırlığı kayboldu.

Bu gün bırakın üniversite öğrencilerini, öğretim görevlilerinin bilgi –görgü seviyesi, bilimi takip etme seviyesi düştükçe düştü..

Düşünmeyi –öğrenmeyi değil , not almayı teşvik eden bir sistemle geldiğimiz nokta bu. Tarih diye üç beş klişeyi ezberleyen, bilim adamı diyince aklına Zekeriya Beyaz gelen bir kuşakla televizyon ekranlarında gülüyor, maçlarda sopalarla biri birilerini yaralayan bir kalabalık oluyoruz..

İşte bu günkü okumuş Türk gençliğinin durumu.. Haydi diyelim ki genel kültürü zayıf ama bilimi –teknolojiyi iyi bilen bir kuşağımız var.. Görüyorsunuz ki her birine milyarlarca lira harcanmış diplomasız işsizlerle karşı karşıyasınız.. Demek ki bu tarafımız da eksik.

Halkın ilgisizliği, iktidarların basiretsiz tutumu nedeniyle de, bu tabloyu değiştirecek, ülke konuları bilen, onları çözmek için gerekli olan öğrencileri yetiştirecek adımları atamıyoruz.

Bir de bakıyorsunuz ki bir ümitle vatanına hizmet için çırpınan, nitelikli bilim adamları da pes ediyor, onlara değer veren ülkelere kaçıyorlar.. Geri kalanlar zaten Hülya Avşar ne diyor diye ağzının içine girecekler…

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..