Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Mahalle baskısı ve psikolojik direnç

Mahalle baskısı ve psikolojik direnç
 

İnternet'ten alınmıştır.


Ortalama geleneksel bir ortamda bireyin kişilik sınırı ve tercihleri kabullenilmediğinden, birileri başka birine müdahele etmeyi doğal bir hak olarak görüp karışır hatta birden fazla kişi aynı konuda baskı oluşturabilir. BU durum Prof. Şerif MARDİN in ifadesiyle MAHALLE BASKISI kavramıyla ifade edilmektedir. 

Eğer baskı yapılan bireyin psikolojik dirençi tam değilse veya kişilik gelişim sürecini baskı altında yaşamışsa tercihlerine müdaheleye veya mahalle baskısına dayanamaz sonunda tercihini değiştirir. Bu durum bireyin iç dünyasında yarattığı karmaşa tramvaya kadar gidebilir.

Örneğin; ben tercihlerimi ihtiyaç ve ergonomi kriterlerine göre yapan; modayı görselliği takmayan biriyim ve bu doğrultuda ihtiyacımı gören cep telefonum artık eski görüntüye dönüşünce aynı fonksiyonlara sahip MAVİ bir telefon edindim ve gören her yakınım AAA mavi telefon tepkisini verince psikolojik direncim kırılmaya artık dayanamayacak noktaya gelince gdip SİYAH bir telefon aldım. Aslında siyah iç karartan MAVİ ise iç açan bir renktir ama bazıları renkten ne anlar?

TABİİ Kİ yakın zamanda dijital bir GSM almam için de direncimin kırılacağını hissediyorum.      

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..