Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '10

 
Kategori
Güncel
 

Mahalle sanata saldırdı...

Mahalle sanata saldırdı...
 

Milliyet'ten


İstanbul Tophane'deki, Boğazkesen Mahallesi'nde bir sanat galerisinin açılışı sırasında sanatçıların, “sokakta içki içildiği” gerekçesiyle saldırıya uğradıkları iddia edildi.  

Yaklaşık 30 kişilik bir grubun, 21.00 sıralarında, Kadirler Yokuşu üzerindeki Outlet Sanat Galerisi ve diğer bir sanat galerisinin de bulunduğu iki işletmenin camlarını kırdıkları ve davetlileri yaraladıklarına ilişkin haberler gündemi değiştirdi. 

Olayın görgü tanıklarından sanatçı, Antonio Cosentino, " Bütün galeriler aynı gün açılış düzenledi.. Daha önce tasarlanmış, bugün seçilmiş, bugün orada açılış yapılacağı biliniyordu. Biber gazı atıldı, coplarla dövdüler insanları Yüzlerine şişe sokmaya çalıştılar. Ondan sonra aynı grup benim de içinde bulunduğum Outlet Galeri'ye geldi. Biz kapıda mücadele verdik. Camları kırdılar, galerici kepenkleri indirdiği için biz kurtulduk" dedi. 

Polise ifade veren sanatçılar, olayı bir linç girişimi olarak nitelediler. Bedri Baykam, "Olay 17 yıl sonra bir yarı Madımak özelliği taşıyor" dedi. 

Bugün Grup adına basın açıklamasında sanatçı Nazım Dikbaş ”Bir süredir Tophane'de bir grubun sanat galerilerine yönelik şiddet eylemlerine şahit oluyoruz. Çeşitli defalar galeriler tehdit edildi. Bu eylemleri internet üzerinden veya mahalledeki bazı mekânlar üzerinden örgütlediklerini biliyoruz. Bu örgütlü saldırılar Tophane sakinlerinin tümüne mal edilemez, İstanbul'un merkezinde, bir kültür başkentinde yapılan böyle bir saldırıya karşı ciddi bir soruşturma yapılmalı. Valilik, emniyet ve siyasi partiler saldırıya gerekli önemi vererek yaklaşırsa bu tür saldırıların önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Saldırının daha vahim sonuç yaratmaması bir şanstı.”diyerek kamuoyunu bilgilendirdi. 

Olaydan sonra İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu yaptığı açıklamada “Dün akşam sanat galerilerinin ortak faaliyeti var. Ortak bir davetli grubu var. Yoğun katılımlı olması nedeniyle bu sanat galerileri büyük yerler değil. Normal olarak dışarıya taşma olmuş. Dar sokakların olduğu bir yer burası, yoldaki taşma nedeniyle geliş ve geçişleri engelleme mahiyetinde tartışma olmuş ve olaylar çıkmış olayın özü bu.” dedi. 

Diğer taraftan TOPHANEHABER.COM adlı sitede yer alan yorumlara bakılırsa saldırı adeta geliyorum demiş! 

Adı geçen siteden ilginç yorumlardan birkaç tanesini yazıya değiştirmeden aldım. İlk yorum saldırının yandaş basında dillendirildiği gibi mahalleli bayanın kaldırımdan geçmek isteyince sanatseverler tarafından taciz edilmesi nedeniyle gelişmediğini adeta kanıtlıyor;” bumu sanat yollara oturup içki içmekmi bu işleri hallet başkan bi işe yara yoksa biz hallederiz”. 

sayın mısbah bey bogazkesen caddesınde sanat galerı sı adı altında verilen içkili partilere artık bi dur deyin adamlar ellerınde içki kadehlerıyle tüm caddeyi yürünmez hale getiriyor semt te ailelerin içinde sokak ta içki içme yetkisi veriyor bunları neden uyarmıyosunuz cezalar kesmiyasunuz bumu sanat yollara oturup içki içmekmi bu işleri hallet başkan bi işe yara yoksa biz hallederiz” 

“TOPHANELİ İNSANIMIZ ŞUDÖNEMLER TOPHANEYİ BARA HOSTELLERR PAVYONLARA KAPTIRDIK YAPACAK BİRŞEYK KALMADI DİYORLAR. HERKES KENDİ MAHALLESİNDE APARTMANINDA GAYRİ AHLAKİ ŞEYLERİ GÖRDÜĞÜNDE ARKASINI DÖNMİYECEK.YAPACAK ÇOK ŞEY VAR” 

“Bende en sonunda şuna inanmaya başladım bütün kurumları aradım ve BUNA RAĞMEN cevap yok amma şunu ihmal etmiyorlar Giittik baktık gereken uyarıyı yaptık amma ben hala bunu mahallemde yaşamaya devam ediyorum evet rahmetli başbakanın dediği gibi yoksa benim memurum işini bilir penceresinden bakalım.Veya bir düşünür derki herkes kendi sokağını süpürse çöpçüye gerek kalmaz O ZAMAN BİZDE BİZDEN OLMAYAN BU PİSLİKLERİ TEMİZLEYELİM VE MAHALLEMİZ TEMİZ KALMAYA DEVAM ETSİN İNSANLIK BOZULMASIN VATANA HİZMET ETMİŞ OLURUZ DEĞİŞİME HAYIR” 

“EVET BENDE HAYKIRIYORUM MODEREN AHLAKSIZLIĞA BENDE MODEREN YOZLAŞMAYA GEÇMİŞTE UYUŞTURUCU BELASIYLA SORUN YAŞAYAN MAHALLELİ MÜCADELE ETTİ VE KENDİNDEN OLAMAYANI ATTI BUGUNDE BUNUN MODEREN OLANINA DUR DEMEK İÇİN MÜCADELE ETMELİ VE TARİHİ BU GÜZÜDE MAHALLEMİZİ ÜÇ KURUŞA SATMAYACAĞIZ DÜN ATALARIMIZ SATMADIĞI GİBİ FATİHİN GEMİLERİ YÜRÜTÜP MÜCADELESİNİ BOŞA ÇIKARMAYALIM HEP BİRLİKTE TEPKİLERİMİZİ GÖSTERELİM YOKSA TARİH BİZİ UTANÇLA ANACAK .KOLAY GELSİN” 

Yazıyı noktalarken İstanbul’da 2005 yılında Karşı Sanat Çalışmaları'nın Tarih Vakfı'yla ortaklaşa düzenlediği "6-7 Eylül Olayları Sergisi"de açılışında saldırıldığını not olarak düşelim.. 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..