Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '13

 
Kategori
Deneme
 

Mahalledeki tek topun sahibi zengin ve arsız çocuk

Mahalledeki tek topun sahibi zengin ve arsız çocuk
 

hangisi doğru yön?(!)


Avrupa... Hammaddenin az, insanın ve devletin 'çok' olduğu havza. Haritanın ortası, Ural Dağları'ndan başlayıp Cebelitarık  Boğazı'nda biten ucube hattın duacısı!

Asya yarımadası hissi veren ve fakat marifetleriyle görünüşünü tekzip eden bir kıta Avrupa. 'Ortaçağ karanlığı'ndan günümüze uzanan değişimin destansı hikayesi. Büyük devletlerin, büyük düşüncelerin, büyük hayallerin tomurcuğu/ağacı/meyvesi. Okyanus ötesinden 'nur topu gibi' bir evlat sahibi!

İnsanlık tarihinin başrolü. Socrates'in, Sezar'ın/Brütüs'ün, Rousseau'nun, Marx'ın, Hitler'in, Sarkozy'nin ve daha nicelerinin toprağı. Magna Carta'nın, Reform'un, Fransız İhtilali'nin, Sanayi Devrimi'nin, Dünya Savaşları'nın, global dünyanın ev sahibi. Coğrafi keşiflerin, buluşların merkez üssü. Olimpiyatların çıkış noktası, futbolun beşiği. Sanatın 'ağababası'.

'Sıcak' İspanyol ile 'soğuk' İsveçli'yi yakınlaştıran ve fakat 'sıcak' İspanyol ile 'sıcak' Faslı'yı uzak düşüren diyar Avrupa. 'İngiliz lordu' ile 'Polonya köylüsü'nün ortak mekanı. Yunan'ın Yunan, İtalyan'ın İtalyan kaldığı, herkesin kendi olduğu, dışarıda olanların da 'Fransız' kaldığı 'üst kimlik'. Farklı duran yaldızlı bir çember.

'Yığın'dan 'birey'e evrilen insanın ta kendisi belki de Avrupa. Her çözümüne yeni bir problemle karşılık vermiş öğretmene cevap yetiştirmekten bıkmayan parlak öğrenci. Gözü döndüğünde ortalığı yakmakta tereddüt etmeyen bıçkın delikanlı. Çocuklarında başkasını düşünmeyen anne. İyi aile babası. Gözü kara, yok yok, gözü çok açık girişimci. Karizmatik lider, donanımlı işçi, sözü geçen ihtiyar. Mini Cooper'den inen iri adam. Nabız uçuran güzel kız. Müthiş bir oryantal.

Avrupa... İmrenilen, dudak bükülen, diş bilenen... İnkar edilemeyen, yok sayılamayan.. Mahalledeki tek topun sahibi zengin ve arsız çocuk.

Avrupa... Çıkarlarından taraf olan, menfaatlerini ezdir(t)meyen; hem insan, hem grup, hem de bütün olarak. Gayet insani ve aynı oranda makul, tutarlı, kabul edilebilir. Çok da başarılı. Hatta yerden göğe haklı!

Ama... Tam da Bizim Aile filmindeki Yaşar Usta'nın (Münir Özkul) Saim Bey'in karşısına dikildiği, '... Sen mi büyüksün?...' tiradındaki anlamıyla, büyük değil!

Sahne herkesin Avrupa...

'Oyuna devam'.    

Not: İş bu yazı, Ataum e-bülten'in Eylül 2010 sayısında yayımlanmıştır.

  

 
Toplam blog
: 25
: 201
Kayıt tarihi
: 28.01.13
 
 

'olan biten her şey başka türlü olması mümkün olmadığı için öyle olmuştur'.. ..