Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Mahatma Gandhi bir karakter örneği!

Mahatma Gandhi bir karakter örneği!
 

Bir lider de bulunması gereken özelliklerden bir diğeri içi ile dışı arasındaki tutarlılıktır, yani bir liderin düşündüğü, hissettiği; söylediği olmalıdır; söylediği de yaptığı. Bu ancak karakter sahibi liderlerde yani gerçekten lider olan kişilerde bulunan bir özelliktir. Buna en güzel örneklerden biri de 20. Yüzyılın en büyük liderlerinden biri olan Mahatma Gandhi' dir.

Mahatma Gandhi küçük ve cılız bir adamdı fakat karater söz konusu olduğunda ise bir devdi. Neredeyse tek başına onun bu dev karakteriydi Hindistanı İngiltere'nin kolonisi olmaktan kurtarıp bağımsızlığına kavuşturan..

Gandhi'nin adı her geçen gün daha fazla tanınıp, daha fazla kahramanlaşmaya başladığında, İngilizler ilk olarak Gandhi yi hapise attılar..Fakat bu Gandhi' yi halkın gözünde mücahit yaptı ve bağımsızlık mücadelesi dahada büyüdü. Sonun da İngilizler Gandhi yi İngiltere'ye parlementonun önünde konuşmaya davet ettiler. Kendisini dinlemeye gelen herkes bu kadar cılız ve küçük bir adamı karşılarında bulduklarında çok şaşırdılar. Gandhi parlementonun önünde iki saat boyunca konuştu, davasını anlattı ve İngilizlerden Hindistanı terketmelerini istedi. Gandhi bu konuşmasını yaparken önünde herhangi bir not yoktu, fakat konuşması herkesi çok etkilemişti. Gandhi yi daha önce hapise atan, Gandhi nin halkını ve ülkesini sömüren aynı insanlar ayağa kalkıp Gandhi' yi uzun uzun alkışlamışlardı.

Bu konuşmanın sonunda bir gazeteci Gandhi nin yardımcısına yaklaşıp 'Gandhi'nin önünde herhangi bir nota başvurmadan iki saat boyunca böyle büyüleyici bir konuşmayı nasıl yapabildiğini sordu'. Şüphesiz ki gazeteci sihirli bir teknikin olduğunu düşünüyordu. Fakat Gandhi nin yardımcısının cevabı hiçde beklediği gibi değildi;

"Anlamıyorsunuz, Gandhi ne hissediyorsa, onu söylüyor. Gandhi'nin hissettiği, söylediği, ve yaptığı tamamen aynı. O yüzden nota ihtiyaç duymuyor. Sen ve ben bazen hissettiğimizden farklı düşünüp, karşımızdakinin kim olduğuna göre farklı konuşabiliriz..Bizi izleyen kişilere göre davranışlarımızı ayarlayabiliriz..Ama Gandhi böyle değil..O yüzden nota ihtiyaçı yok!"

İşte hissettiğimizi, düşündüğümüzü, söylediğimizi vede yaptığımızı aynı kılabilmek adına inanılmaz bir örnek..

Hissettiğinizin, düşündüğünüzün, söylediğinizin ve de yaptığınızın aynı olması dileğiyle..

 
Toplam blog
: 9
: 915
Kayıt tarihi
: 14.04.07
 
 

27 yaşında Otomotiv sektöründe çalışan bir mühendisim. İstanbul da yaşıyorum...