Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '08

 
Kategori
Haber
 

Mahkemeden iktidara; "sınırı aşma"...

Mahkemeden iktidara; "sınırı aşma"...
 

Anayasa Mahkemesinin Türban ile ilgili verdiği gerekçeli kararı resmi gazetede yayınlandı. Karara göre; türban ile ilgili düzenlemenin laiklik ilkesine aykırılık ve cumhuriyet ilkelerinden sapma olarak değerlendirildiğini görüyoruz. Ayrıca mahkeme Meclise 4. maddeyi anımsatarak “sınırı aşma” uyarısı yaptı. Yani Anayasa’nın değiştirilmesi teklif edilemez ilk üç maddesini korumak üzere kurgulanan 4. maddeye vurgu yapıldı.

Mahkemenin hukukçu kökenli olmayan başkanı Haşim Kılıç ve Sacit Adalı’nın karşı oy verdiğini ve karara katılmadığını zaten biliyoruz.

Türbancı ve liboş takımının, iktidara akıl hocalığı yapan kesimin Anayasa’nın değiştirilemez maddelerine, ilkelerine uymak zorunda olduklarını ve de temel maddelerde değişiklik yapabilmenin Cumhuriyet ilelebet durdukça olası olmadığını görmeleri gerekiyor.

Konu ile ilgili yazılarımda, yorumlarımda iktidar erkini elinde bulunduranların yüzde doksan dokuz oy bile alsalar temel maddeleri değiştirememeleri bir yana, şekil ya da içerik hesabı ile Anayasanın özüne aykırı değişiklikler yapamayacaklarını belirtmiştim. Hatta daha da iddialı bir yaklaşım ile konuya bakarak AKP’nin türbandan kurtulmak için bu çabalara kalkıştığını yazmıştım.

Türban konusu ile ilgili kararda; "Düzenlemenin, yöntem bakımından dini siyasete alet etmesi, içerik yönünden de başkalarının haklarını ihlale ve kamu düzeninin bozulmasına yol açması nedeniyle laiklik ilkesine açıkça aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır'' deniliyor.

Gerekçeli karardan sonra iktidara düşen sorumluluk Anayasanın sağından solundan dolaşarak çıkış aramak yerine, var olan ekonomik ve siyasal krize çözümde yoğunlaşmaktır.

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=139566#


 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..