Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Mahlep hem çok tanıdık,hem çok uzak

Mahlep hem çok tanıdık,hem çok uzak
 

Mahlep ağacı görüntüsü


Çoğunlukla kandil günlerinde yapılan, insanlarında çoğunun beğendiği bir taddır kandil simidi.

Aslında ona o tadı veren, yabani bir bitki olan mahleptir.

Hem kokusuyla, hemde gevrekliğiyle ağzımıza aldığımızda dağılır gider sanki.Yedikçe yiyesimiz gelir.Bir bakmışız başkalarına kalmamış.Cezbedici bir taddır mahlep.

Yaprakları kiraz ve vişne ağacına benzeyen, zeytin gibi önce yeşil; olgunlaştığı zaman siyah görünümlü olan meyveleri ve bu meyvelerden elde edilen özütün adıdır mahlep.

Halk arasında idris ağacı olarakta bilinen mahlep ağacı kendi kendine yetişen yabani bir bitkidir.

Bir zamanlar kinin gibi doğal sıtma ilacı olarak kullanılmıştır.Sıtmanın ortadan kalkması ile özündeki etken madde bir çok ilaçta etken madde olarak kullanılmıştır.Özellikle herderde deva ilaç olarak nitelendirilen aspirin gibi.

Kandil simidi başta olmak üzere birçok unlu mamüldede tat verici ve bayatlamayı geciktirmek, gevrekliği artırmak amaçlı kullanılır.

Şeker içeren özütünün mayalanması sonucu şarabı da elde edilmektedir.

Benim bugün vereceğim tarifin adıda Mahlep:

Pişirdiğinizde evi saran koku nedeniyle iştahla yiyebileceğiniz, herkese ikram edeceğiniz bir kurabiye.

Malzemelerimiz:

125 gr margarin(tarifi fazla yapmak isterseniz ölçüleri arttırabilirsiniz)

1 çay bardağı sıvı yağ

Yarım çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı yoğurt

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı mahlep(toz şeklinde)

1 kabartma tozu

1 yumurta

2 yemek kaşığı susam

Alabildiğince un

Margarini eriterek tüm malzemelerimizin içersine yumurtanın akını katıyoruz, sonra unu azar azar eklemek şartıyla yoğuruyoruz.Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak olmalıdır.İyice yoğurup kıvama getirdikten sonra, isteğe göre farklı şekillerde verebiliriz fakat, saç örgüsü modeli daha elverişli olmaktadır.Şekil verdiğimiz hamurların üzerine yumurtanın sarısını sürerek susam ekeliyoruz.

170 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Kesinlikle yapıp yemenizi tavsiye ediyorum.

Afiyet olsun

 
Toplam blog
: 42
: 2143
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..