Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
3915
 

Mahlep Nedir? Faydaları Nelerdir?

Mahlep Nedir? Faydaları Nelerdir?
 

Mahlep ülkemizde pek bilinmese de dünya üzerinde pek çok ülkede yetişen ve tüketilen bir bitkisidir. Ülkemizde ise yavaş yavaş tercih edilmektedir. Vitamin, mineral ve esansiyel yağ asitleri açısından zengin olan mahlepin sağlık açısından pek çok faydaları vardır. Marketler ve aktarlarda  kolayca bulabileceğimiz mahlep; özellikle hamur işlerinde sıkça kullanılmaktadır. Şimdi  hoş kokulu baharat  mahlepin faydalarına göz atalım:
 
Mahlep Faydaları Nelerdir?
 
Şeker Hastaları İçin Faydalıdır
Şeker hastalığı olanlar ve şeker hastalığından uzak durmak isteyenler için etkili baharatlar arasındadır. Mahlep tüketildiğinde kandaki şeker oranını dengeleme özelliği vardır. Bu sayede şekerin hızlı bir şekilde yükselmesini önler. İnsülin hormonunun salgılanmasına destek olur ve bu sayede sizleri şeker hastalığına karşı korur.
 
 Sindirimi Kolaylaştırır
Mahlep bağırsak sağlığı açısından etkili baharatlar arasında yer alır. Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olur. Ayrıca karın ağrılarında da olumlu etkileri olduğu söylenmektedir. Sindirimi hızlandırarak bağırsak sağlığını geliştirir. Bu sayede kolon kanseri dahil bir çok rahatsızlığı önleyerek hazımsızlığında önüne geçer. Yemek sonrası oluşan karın şişliklerini önlemeye yardımcı olur.
 
 Solunum Yolu Rahatsızlıklarını Önlemeye Yardımcı Olur
Özellikle astım ve nefes darlığı sorunları yaşayanlar için etkili baharatlar arasındadır. Solunum yolunda oluşan balgam birikmesini önlemeye yardımcı olur ve daha rahat bir şekilde nefes almanızı sağlar. Bu sayede solunumu kolaylaştırır.
 
 İdrar Yolları ve Prostat Sağlığını Korur
Mahlep özellikle prostat hasarlarını önlemeye yardımcı olur. İdrar yollarında meydana gelecek olan enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda idrar torbasında meydana gelecek sorunların önlenmesine de etki etmektedir. Bu yüzden prostat ve idrar yolu sorunları yaşayanların mahlep tüketmesini önermekteyiz.
 
 Karaciğer ve Vücudu Toksinlerden Arındırır
Karaciğer vücutta oluşan her türlü toksinlerin ve fazlalık maddelerin parçalandığı organımızdır. Mahlep ise karaciğeri tam bir detoks etkisi olan bir baharattır. Aynı zamanda vücutta birikecek olan zararlı toksinlerin uzaklaştırılmasında da yardımcı olmaktadır.
 
 Antioksidan Açısından Zengindir
Mahlepte bulunan bazı vitaminler ve fenolik asitler sayesinde etkili bir antioksidan bitkisidir. Antioksidan ise kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini önler ve vücuttaki serbest radikallerin uzaklaştırılmasında yardımcı olur. Bu yüzden daha sağlıklı bir vücut için antioksidan şarttır. Mahlepte ise az da olsa antioksidan maddeler bulunmaktadır.
 
Magnezyum Açısından Zengindir
Mahlep magnezyum minerali açısından zengin baharatlar arasındadır. Magnezyum ise hücre, kas ve sinir sistemi açısından en gerekli minerallerin başında yer alır. Hücrelerin çalışması, kasların kasılıp gevşemesi, hücre içine gerekli maddelerin taşınması magnezyum sayesinde olmaktadır. Bu yüzden daha sağlıklı kas ve sinir sistemi için mahlep tüketmenizi öneriyoruz.
 
Mahlep Olası Yan Etkileri
Hamile bayanların doktor tavsiyesi olmadan kullanmaları tavsiye edilmemektedir.
Tansiyon hastalarının doktora danışmadan tüketmelerini önermiyoruz
 
Mahlep Nerelerde Kullanılır?
Geçmişten günümüze bir çok hamur ürünlerinde mahlep kullanılmaktaydı. Simit, ekmek, kek, börek gibi bir çok hamur işlerinde mahlep kullanılabilir.
 
Mutlu ve Sağlıklı günlere...
 
Gıda Müh. Emir Erşat Kaboğlu
 
 
  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 5
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2781
Kayıt tarihi
: 24.01.16
 
 

2017 yılında gıda mühendisliği eğitimimi tamamladım. Şu anda ekmek fabrikasında sorumlu gıda mühe..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster