Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '13

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mahmut Şevket Paşa’da köpek katliamı

Mahmut Şevket Paşa’da köpek katliamı
 

Mahmut Şevket Paşa Köyü’nde köpek itlafı yaşandı. Sokak köpekleri, köyün içinde farklı bölgelerde ölü halde bulundu

Mahmut Şevket Paşa Köyü’nde köpek itlafı yaşandı. Sokak köpekleri, köyün içinde farklı noktalarda ölü halde bulundu. Beykoz Belediyesi veterineri olay yerinde yaptığı incelemede, kesin olmamak ile birlikte, ölümlerin sebebinin “ zehirlenme” olabileceğini belirtti.

Normalde köpeklerin çokluğundan ve kendilerine ve hayvanlarına saldırmalarından şikâyetçi olan köy sakinleri ise,  köpeklerin öldürülmesinden oldukça rahatsız olduklarını ifade ettiler.  Mahalle sakinleri, bu tür üzücü durumların yaşanmaması için Belediye’nin söz konusu köpekleri toplamasını ve özellikle de komşu ilçelerden Beykoz’a köpek bırakılmasının önüne geçmesini istiyorlar.

Beykoz Güncel Haber, Mahmut Şevket Paşa Köyü’nde vatandaşlar ve yetkililer ile konuştu.

Ağızlarından köpük çıkmıştı

Olay yerinde görüntü alınırken, bazı hayvanların kulaklarındaki küpeler, bunların Beykoz Belediyesi’nce etiketlenen köpekler olmadıklarını gösteriyordu. Bazı hayvanların sarı, bazılarının ise kırmızı kulak küpeleri vardı; Beykoz’un kulak küpesi rengi ise ‘yeşil.’

Hayvanların ağızlarının köpüklü olması da, ilk bakışta zehirlenme ihtimalini akla getirdi. Mahalle sakinleri, ölü köpeklerden bazılarını daha önce köylerinde görmediklerini de ifade ettiler.

Bu arada köyde bulunan köpeklerden hepsinin değil, bazılarının ölmüş oldukları da dikkat çekti. Beykoz Belediyesi yetkilileri, itlaf edilmiş toplam 15 köpek topladı.

Belediye veterineri inceleme yaptı; hayvanlar toplandı

Beykoz Belediyesi veterineri Turgut Özdemir, olay yerine gelerek, ölü hayvanlar üzerinde incelemelerde bulundu. Yaptığı incelemede, ölümlerin sabah saatlerinde gerçekleştiği bilgisini veren veteriner Özdemir, ilk etapta zehirlenmeden şüphelendiklerini, ancak bu saptamanın,  yapılacak olan laboratuar tahlilleri sonrasında kesinleşeceğini kaydetti.

Beykoz Belediyesi’nin Mahmut Şevket Paşa Köyü ile Polenezköy arasında bulunan Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ne uzanan yol boyunca, yüzlerce köpek yaşıyor. Yine hayvan severler tarafından bu köpekler için yapılmış kulübeler de yol boyunca sıralanıyor.

Veteriner Turgut Özdemir: Hayvan barınağı, köpekleri tutma yeri değildir

Çevre sakinlerinin köpeklerin çokluğu dolayısıyla duydukları rahatsızlığı ilettiğimiz ve “ bu köpekler neden Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ne alınmıyor? Merkezin dışında binlerce köpek var” şikâyetlerini hatırlattığımız Belediye veterineri Özdemir, gazetemize şu açıklamada bulundu: “ Beykoz’daki hayvan barınağının kapasitesi 200 hayvandır. Ancak dışarıda binlerce hayvan var. Bu konu bir senelik, iki senelik bir konu değil. Hayvan barınağı on senedir mevcut. Sokaktaki hayvanlar gönüllülerin de desteğiyle bakılıyor, besleniyor. Bunların hepsi iğneli, hepsi küpeli; hepsi sağlıklı hayvan. Biz, sağlıksız hayvanı, ya da muhtaç olan hayvanı, barınağın kapısının dışına atmıyoruz; ‘ ne hali varsa, görsün’ demiyoruz. Bu hayvanların yaşam alanı özgür alandır. Yani, hayvan barınağı köpekleri tutma yeri değildir. Barınakta hayvanlar tedavi edilir, aşıları yapılır, kısırlaştırılır ve sonra bırakılır; barınağın görevi budur.”

Hayvan severler, hayvan severlerden şikâyetçi!

Beykoz’un ormanlarında 15 bin civarında olduğu belirtilen sokak köpeklerini beslemeyi kendilerine ilke edinmiş Göksu Evleri Hayvan Severleri, beslenmedikleri takdirde bu hayvanların orman yollarında konuşlanmış bulundukları noktalardan, şehir merkezlerine ineceklerini belirterek, köpekleri yerlerinde beslemeye özen gösteriyorlar.

İtlaf olaylarının yaşandığı gün orada bulunan ve olay yerini inceleyen Göksu Evler Hayvan Severleri gönüllüsü Semra Tecimen, gazetemize yaptığı açıklamada, olaydan duyduğu üzüntüyü şu sözler ile dile getirdi: “ Ben bugün toplanan ( ölü) hayvanları 15 tane saydım. Beykoz’un bazı köylerinde ne yazık ki her yaz böyle bir zehirlenme vakası yaşanıyor. Her yaz bu mutad; köpek sayısını azaltmak için her yaz aynı şey oluyor. Bu olay da onlardan biri yine. Ölenlerin arasında ben küpesiz köpek görmedim ama ( içlerinde) başka ilçe belediyeleri tarafından kısırlaştırılmış olan köpekler vardı.

Beykoz’a başka yerlerden köpek bırakıyorlar ve ne yazık ki bunu hayvan severler bile yapıyor. ‘ Nasıl olsa bir grup buradaki hayvanlara besleme yapıyor’ diyerek, hayvan severler de buraya köpek bırakıyorlar.”

Köy Muhtarı Yakup Kaya: Bu kadar çok hayvan olmaz ki burada!

Mahmut Şevket Paşa Köyü Muhtarı Yakup Kaya ise gazetemize şu değerlendirmede bulundu:         “ Ben bunu daha önce Belediye Başkanımıza da, başkan yardımcılarına da söyledim; ben 300 TL veriyorum bir elemana ve bu eleman sırf bu hayvanların pisliklerini topluyor. Muhtarlık olarak bu parayı veriyoruz. Çünkü 300 tane öğrencimiz var köyde. Bu talebeler yürüyerek gidip geliyorlar ve bu pislik evlerine taşınıyor. Hayvanlar köyümüzde sürülere de zarar veriyorlar. Elimde bu konuda raporlar var. Bu köpekler vatandaşı ısırdı; vatandaş çocuğu ile birlikte iğne oldu. Köyün kahvesinin önünü tel ile kapatıyoruz akşamları; çünkü gece girdikleri zaman ( pisleyerek) burayı berbat ediyorlar.

Biz bu hayvanları seviyoruz; yanlış anlaşılmasın. Acıyoruz ve onlar dolayısıyla bir günaha da giriyoruz tabii. Uyuzu var, hastası var, kusuyorlar. Biz de onları kovalıyoruz, uzaklaştırıyoruz. Bunlar da bizi günaha sokuyor. Bu kadar çok hayvan olmaz ki burada!”

Köy sakinleri, köpeklerin çokluğundan oldukça dertli. Neler söylediler?

“ Biz yetkililere diyoruz ki, ‘ bu köpekleri bir alana toplayın, herkes onları orada beslesin. Ormanın içinde beslensinler.’ Her yerde köpek pisliği var. Bu olay çok kötü. Eskiden her evin bir köpeği vardı burada; bundan daha fazla sayıda köpek vardı. Ama şöyle bir şey de vardı; bu köpeklerin bir tane pisliğini bulamazdın.”

“ Sabah köpekleri can çekişirken gördüm. Sabah 09.00’da Belediye’yi aradım, kimse gelmedi; şimdi gelmiş. Çok kötü bir görüntüydü. Köyümüzdeki mevcut köpekler insana saldırmıyor ancak bu köpeklere her gün yenileri ekleniyor. İnsanlarda korku var. Ancak bu korkunun olması, köpeklerin zehirlenmesi anlamına gelmez. Buna yerel yönetimlerin bir çözüm bulması gerekiyor. Burada bir köpeğin can çekişmesi, vicdani bir şey değil. Köyümüzde köpek gerçekten çok fazla ve çocukları tehdit ediyor ama bunun köpekleri zehirleme anlamına gelmemesi lâzım. Bunun çözümü bu değil.”

“ Daha 2 ay önce bu köpekler adamın koyunlarını yediler. Raporları da var hepsinin.”

“ Köpekler ile köyde yaşayan biziz. Gelip onları besliyorlar, onları buraya alıştırıyorlar. Çocuğumuz okula gidemiyor. Gelip besleyenlerin böyle bir sorunları yok tabii! Biz burada köpek pisliğine basıp evimize gidiyoruz.”

“ Bu köy besleme yeri değil ki!”

“ Gece arabayla Hayvan Barınağı’na doğru bir geçin; arabaları parçalıyorlar.”

“ Buradaki insanlara da günah!”

“ Köpekleri koruyorlar ama köyümüzdeki adamın koyunlarını yedi bu köpekler. Ölen koyunları niye korumuyorlar?”

 “ Hadi hayvanı yediler, çocuğa saldırıyor bu köpekler. Allah aşkına! Çocuğumuzu öldürse ne yapacağım?”

“ Tavuklarımı saklıyorum. Köpekler ile baş edemiyorsun ki! Tavukların başında nöbet mi tutayım?”

“ Bu zehirlenme olayını köyümüzün üzerine yıkmaya kalkmasınlar; buna karşıyız. Bu köpekler kaç senedir burada, kimse bir şey öldürmedi. Bu köpeklerin varlığı şimdiki bir şey değil ki. Öldürseydik, bugüne kadar öldürürdük.”

“ Artık buramıza kadar geldi.”

“ Burada spor yapacağım desen, yolda yürüyemezsin.”

“ Birileri köpekleri besliyor ama onlar ile bir arada yaşayan biziz. Köpekler niye burada besleniyor? Barınak mı burası?”

“ Benim eşimim Alibahadır Köyü’nde annesi var; onun yanına bahçeye gidiyor. Spor olsun diye, köye yürüyerek gitmek istiyorlar ama şu ileride mezarlığı geçtikten sonra köpek beslenilen bir yer var; oradan geçmenin imkânı yok, kaç kişiye saldırdılar.”

“ Belediye Başkanı köyümüzü ziyarete geldiğinde, bir saat önceden köpekler toplandı burada; bir tane köpek kalmadı! O gittikten sonra yine salındı!”

“ Dikkatinizi çekerim! Bu köpekler Polenezköy’e neden girmiyor? Polenezköy’de bir tane köpek yok! Niçin? Orası turistik de, burası varoş mu? O da köy ama benim köyüm oldu köpek yeri!”

“ Geçen günlerde 12 tane tavuğu parçaladı köpekler.”

“ Benim hayvanlarım öldüğünde neden ( hiçbir hayvan hakları savunucusu) gelmedi? İki tane kuzuyu parçaladılar. Afiyet ile yerken de gördüm onları.”

“ K… Belediyesi’ni şurada arabayla köpek boşaltırken yakaladık. Orada ( hayvanları) boşaltıyor!”

“ Köpeklerin bu şekilde ölmeleri hiç hoş değil, çok kötü bir manzara.”

“ Eskiden köyümüzden civar köye yürüyüş yapardık; şimdi ( köpekler nedeniyle) yapamıyoruz.”

Beykoz Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nin olay sonrasında facebook sayfasından yaptığı konuya ilişkin açıklama şu şekilde:

MAHMUTŞEVKET PAŞA KÖYÜNDEKİ KÖPEK ÖLÜMLERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ...

MAHMUTSEVKET PAŞA KÖYÜNDE YAKLASIK 15 ADET KÖPEK ÖLÜ OLARAK BULUNMUŞTUR.

BEYKOZ BELEDİYESİ OLARAK KÖPEK ÖLÜMLERİNİN OLMASI BİZİ DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR. SOKAK HAYVANLARI İLE YAŞAMAYI YAVAŞ YAVAŞ ÖĞRENEN VATANDAŞLARIMIZ DA BU KONUDA CİDDİ TEPKİLERİNİ BİLDİRMİŞLERDİR. BELEDİYE OLARAK BU VAHİM DURUMUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIMIZI BİLMENİZİ İSTERİZ.YAPAN VEYA YAPTIRAN KİŞİLER HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATACAĞIMIZI VE OLAY İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZIN SÜRDÜĞÜNÜ,HER TÜRLÜ HAYVAN ÖLÜMLERİNE KARŞI OLDUĞUMUZU BİLMENİZİ İSTERİZ.ONLARINDA BİZLER GİBİ YAŞAMAYA HAKLARININ OLDUĞUNU, İNSANLARLA İÇ İÇE YILLARCA MUTLU YAŞAYAN BU KÖPEKLERE REVA GÖRMEMELİYİZ…

Editörün Notu:

Çözüm bulunmalı

Ormanlık bir alan olması ve Beykoz Belediyesi’nin sokak hayvanları konusundaki hassasiyeti, hayvanlarından “ bıkan” ya da şehir hayatının gereklilikleri dolayısıyla hayvanını “ terk etmek durumunda kalan” hayvan sahipleri için Beykoz’u adeta bir cazibe merkezi haline getirmiş durumda. Öyle ki, hayvan sahiplerinin bizzat kendileri dışında, bazı ilçe belediyelerinin resmi araçları da, “ hayvan terk noktası” olarak – deyim yerindeyse- Beykoz’a boşaltma yapıyor.

Bu durum, Beykoz Belediyesi’nin de, hayvan severlerin de ve tabii ki vatandaşın da zorluklar yaşamalarına sebep oluyor. Belediye, aşırı bir yük ve eleştiri ile karşı karşıya kalır iken, vatandaş da hayvan çokluğundan yakınıyor. Zaten maddi sıkıntılar içinde olan ve Beykoz ormanındaki binlerce hayvanı “ kadın başlarına” besleme mücadelesi veren Göksulu hayvan sever gönüllü kadınlar da, gün geçtikçe artan maddi ve manevi bir yükü omuzlamak zorunda kalıyorlar.

Beykoz’un, bırakın ormanlık alana yakın köylerini, merkezdeki mahallelerinde yaşayan vatandaşlar da köpeklerin çoğalmasından ve sokaklarda çeteler halinde dolaşmalarından şikâyetçi.

Bu nedenle, ilçe dışından, özellikle komşu ilçe belediyelerinden Beykoz’a köpek bırakılmasının önüne geçilmesi için kesinlikle bir yol bulunmalı. Bu konuda Beykoz halkının ( köpek bırakan ilçe belediyelerine karşı) Beykoz Belediyesi’nin vereceği mücadelenin arkasında olacağı da kesin.

Söz konusu bu belediyelerin hangileri olduğu biliniyor! Bunlar için başıboş köpekleri Beykoz’a terk etmek bir çözüm olmamalı; zira bu bir çözüm değil. Bu belediyeler, “çözümün bir parçası olmalı” ve hayvanlara zarar gelmemesi yönünde hassas bir çalışma içinde olan ve bu hassasiyeti tescil edilmiş bulunan Beykoz Belediyesi ile işbirliği içinde hayvanlara zarar vermeyecek ve amainsanları da rahatlatacak bir uzlaşı arayışına girmeliler. 

Ayrıca, şu da bir gerçek ki, pet-shop’larda peynir ekmek satar gibi köpek satılmasının da önüne geçilmeli. Hayvan sahibi olmanın, oyuncak ayıcık almak ile aynı şey olmadığı, ciddiyet gerektirdiği birilerine artık hatırlatılmalı.

Bu son köpek ölümlerinin, - ya da katliamının- bu konuda ciddi ve kalıcı çözüm arayışlarına vesile olması umuduyla…

Yorum & Haber: Arzu Başlantı

www.beykozguncel.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..