Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '10

 
Kategori
Sinema
 

Mahpeyker-Kösem Sultan filmine dair izlenimler

Mahpeyker-Kösem Sultan filmine dair izlenimler
 

Film Afişi


15 Ekimi sabırsızlıkla bekliyordum, 1996 yılında İstanbul Kanatlarımın Altında filmindeki başarıyı yakalar mı Mahpeyker diye ama yine olmadı. Harem Suare, Abdulhamit Düşerken, Eve Giden Yol ve daha birçok sayabileceğimiz film İstanbul Kanatlarımın Altında filminin gölgesinde kaldı.

Mahpeyker başlangıç olarak iyi başladı. Yalnız Kösem Sultanın saraya geliş hikayesi ve Sultan Ahmet'in onu karşıladığı yaş biraz çelişkili olmuş. Kösem Sultan Müslüman bir ailenin kızı gibi gösterilmiş. Oysa ki onun slav kökenli olduğu kesin olarak bilinmektedir. Sultan Ahmet ise Mahpeyker'i karşıladığında filmde gösterildiği gibi 30 yaşlarında değildi. 14 yaşında tahta geçen Padişah 14 sene padişahlık yapmış olup 28 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Kösemle karşılaşması daha küçük yaşlarda olmuştur. Kösem Sultanın Safiye Sultan ve Handan Sultan tarafından unutturulmaya çalışılması ise gerçek dışıdır.

Sultan Ahmet'in ölmesi ve Kösem Sultanın boğulması arasındaki 30 yıl ise hiç anlatılmadan geçilmiş ve filmi sıradan hale getirmiş. Bunda Kösem Sultanı iyi gösterme gibi bir amacın olduğunu düşünmekteyim. Oysa ki 2.Osman'ın (Genç ) tahttan indirilmesindeki rolü, 4. Murat dönemindeki uygulamaları, eski saraya gönderilmek istenmesi, öz oğlu Sultan İbrahim'i Cellat Kara Ali'nin kemendine bırakıp tahta 7 yaşında bir çocuğu (4.Mehmet) çıkarması gibi olaylar çok daha fazla ilgi çekici olabilirdi. Filmin sonlarına doğru 4. Mehmet yerine Şehzade Sülaymanı tahta geçirmek istemesi güzel yansıltılmış olsada Şehzadenin annesi Saliha Dilaşub Sultan'ın Meczup Meşrep ve Safdil olduğu unutulmuş ve iktidarda gözü olan ihtiraslı bir haseki olarak gösterilmiştir.

Final sahnesinde ise Kösem Sultan cellatlara direnmemiş ve başı dik yalvarmadan ölüme gidiyor gibi gösterilmiştir. Oysa ki Kösem perdelerin arkasında yakalandığı zaman kendisini öldürmeye gelen cellatlara hazineler vaat etmiş yalvarmış ve sonunda Yağlı Kement ile değil saray perdeleri vasıtasıyla boğularak öldürülmüştür.

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 15
: 8084
Kayıt tarihi
: 11.11.10
 
 

Tarih ve siyasete dair...  Sakarya / Memur     ..