Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '20

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

MAJOR DEPRESIF BOZUKLUK

Depresyon nedir?

 

Depresyon, hissetme, düşünme ve hareket etme şeklimizi etkileyen kalıcı bir ruh hali bozukluğudur.
 Bu durum esas olarak derin üzüntü, motivasyon eksikliği, değersizlik duyguları ve zevkli faaliyetlere ilgi kaybı ile karakterizedir.

 

Muhtemelen tahmin edebileceğiniz gibi, depresif bozukluklar kişisel ve profesyonel hayatımızı derinden etkileyerek sosyal izolasyona, ilişki sorunlarına ve hatta tıbbi komplikasyonlara yol açabilir.

Depresyon ve anksiyetenin pek çok ortak noktası vardır, bu yüzden onları karıştırmak - özellikle sıradan insanlar için - nispeten kolaydır. Dahası, bu iki durum, birbiriyle örtüşen semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir ve bu da klinisyenlerin bunları ayırmasını daha da zorlaştırır.

Ancak depresyon, sürekli üzüntü ve geçmiş olayları düşünme eğilimini içerirken, kaygı huzursuzluk ve sürekli endişe yaratır.

Ancak depresyonun neden günlük yaşamımızda yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu anlamak için, belirtilerine ve semptomlarına bakmamız gerekir.

Depresyon Belirtileri

Depresyon semptomlarının yoğunluğu değişebilir ve şunları içerebilir:

  • Kalıcı üzüntü
  • Ruminatif düşünceler
  • Motivasyon eksikliği
  • Odak eksikliği
  • Fiziksel ve zihinsel yorgunluk
  • Hobilere ve zevkli faaliyetlere ilgi kaybı
  • İş / akademik performansta önemli bir düşüş
  • Karar vermede zorluk
  • Değersizlik ve çaresizlik duyguları
  • Suçluluk ve utanç duyguları
  • İntihar düşüncesi
  • İştah kaybı
  • Düşük cinsel dürtü
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Kilo kaybı veya kilo alımı
  • Sindirim sorunu
  • Sinirlilik ve kızgın patlamalar

Tipik olarak, depresyonun teşhis edilebilmesi için semptomların en az iki hafta sürmesi gerekir. Dahası, vitamin eksikliği gibi tıbbi durumlar, depresyon semptomları ile karıştırılabilir, bu nedenle tüm olası nedenleri tam olarak düşünmek önemlidir.

Eğer depresyondaysanız yalnız olmadığınızı bilin: Depresyon her yıl 15 yetişkinden 1'ini etkiler. Ve her 6 kişiden 1'i hayatının bir döneminde depresyona girecek.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi seçenekleri söz konusu olduğunda, akıl sağlığı uzmanları genellikle ilaç ve / veya psikoterapiye başvurur. Aslında araştırmalar, psikiyatrik müdahaleler ve terapinin bir karışımının mümkün olan en iyi sonucu sağladığını göstermektedir.

Psikoterapi

Özünde, psikoterapi (veya 'konuşma' terapisi), sorunun temeline inmenize, depresyonun yaşamınızı nasıl etkilediğini anlamanıza ve bu durumu uzak tutacak sağlıklı alışkanlıklar geliştirmenize yardımcı olur.

Genel olarak uzmanlar, tedavinin hafif depresyon türleri için mükemmel bir tedavi seçeneği olduğuna inanıyor. Şiddetli klinik depresyon söz konusu olduğunda, sağlık uzmanları bir psikiyatrik konsültasyon ve ardından antidepresan ilaç önermektedir.

Bireysel terapinin yanı sıra, depresyon hastaları aile ve çift terapisinden büyük ölçüde yararlanabilir. Aynı durumdan muzdarip insanları bir araya getiren ve karşılıklı destek sağlayan bir topluluk oluşturan grup terapisi de var.

İlaç tedavisi

Depresyon bozuklukları kısmen beyindeki kimyasal dengesizliklerden kaynaklandığından, psikiyatrik tedavilerin kullanılması bazen hastaların ayağa kalkabilmesinin tek yoludur.

RUH SAĞLIĞI PROFESYONELİNİ NE ZAMAN GÖRMELİ

Ruh sağlığı sorunları gerçek, yaygın ve tedavi edilebilir. Ulusal Akıl Hastalığı İttifakı'na (NAMI) göre 5 yetişkinden 1'i akıl hastalığı geçiriyor ve bunların% 20'si ciddi kabul ediliyor. 6-17 yaşındakilerin% 17'si ruh sağlığı bozukluğu yaşıyor. Yani hatırlanması gereken ilk şey şudur: Yalnız değilsiniz.

Bir akıl hastalığından muzdarip olduğunuzu hissediyorsanız ve özellikle bu sorunlar sizi hayatı dolu dolu yaşamaktan veya kendinizi hissetmekten alıkoyuyorsa, muazzam bir fark yaratabilecek profesyonel yardım almak isteyebilirsiniz.

Ve açık olmak gerekirse, yardım almayı haklı çıkarmak için bir kriz yaşamanıza gerek yok. Aslında, sorunları erkenden ve hayatınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olmadan önce belirlemek ve ele almak tedavi açısından avantajlı olabilir. Her iki durumda da cesaretli hissetmeli ve nasıl hissediyorsan yardım isteyebilirsin.

Lisanslı terapist gibi ruh sağlığı uzmanları, aşağıdakiler dahil çeşitli şekillerde yardımcı olabilir:

  • Sorunların nerede, ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını belirlemenize yardımcı olur
  • Belirli semptomlar ve sorunlar için başa çıkma stratejileri geliştirin
  • Dayanıklılığı ve öz yönetimi teşvik edin
  • Olumsuz davranışları belirleyin ve değiştirin
  • Olumlu davranışları belirleyin ve teşvik edin
  • Geçmiş travmadan kaynaklanan acıyı iyileştirir
  • Hedefleri ve ara noktaları belirleyin
  • Özgüven inşa edin

Zihinsel sağlık sorunlarının tedavisi ve özellikle psikoterapi (bazen 'konuşma terapisi' olarak da bilinir) sıklıkla insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine, yönetmelerine ve hatta semptomlarından kurtulmalarına yardımcı olur. Örneğin, depresyon tedavisi gören insanların% 80'inden fazlasının maddi olarak iyileştiğini biliyor muydunuz Veya panik bozukluğu tedavisinin % 90 başarı oranını?

Diğer tedavi seçenekleri, bazı durumlarda psikoterapi ile birlikte uygulandığında oldukça etkili olabilen ilaçları içerir.

Peki psikoterapi nedir? Bir akıl sağlığı uzmanıyla sorunlarınız ve endişeleriniz hakkında konuşmayı içerir. Bireysel, grup, çiftler ve aile seansları dahil birçok şekilde olabilir. Çoğu zaman, insanlar terapistlerini başlangıçta 50 dakika boyunca haftada bir görürler ve sonra zaman geçtikçe ve sorunlar azaldıkça sıklığı azaltılır. Tedavi, özel durumunuza ve yanıtınıza bağlı olarak birkaç hafta kadar kısa veya birkaç yıl kadar uzun olabilir.

Yardım almanın bir zayıflık işareti olduğunu asla düşünmeyin. Değil. Aslında, yeniden siz olmak ve hayatınızı yeniden düzene sokmak için gerekli adımları atmak bir güç ve olgunluğun işareti olabilir.

 

Siz veya sevilen birinin depresif semptomları var mı? Depresif belirtilerle tatmin edici bir yaşam sürmek için ihtiyaç duyduğunuz yardımı almanın ilk adımı çevrimiçi bir depresyon testi veya depresyon testi yaptırmak olabilir. Depresyonla her gün kolay olmasa da, neler olup bittiğinin envanterini çıkarırsanız ve kendinize iyileşmek ve destek bulmak için alan ayırırsanız, muhtemelen iyileşmeler olacaktır. Yine, ilk adım bu çevrimiçi depresyon testi olabilir.

Depresyon testleri, atılması gereken büyük bir adım olsa da, bir tıp uzmanının tanı koymasının yerini tutmaz. Bu çevrimiçi depresyon testini veya diğer depresyon testlerini yaptıktan sonra sonuçları doktorunuz veya terapistinizle tartışmanız önemlidir. Depresyon testi, depresyonun tipik belirtileriyle uyumlu düşünceleri, eylemleri ve duyguları arayan bir depresyon envanteri gibi işlev görecektir. 

Depresyon ve herhangi bir depresif semptom kişiden kişiye değişecektir. Ruhsal hastalıklar kişiseldir, tedavileri de öyle. Bu depresyon testinden sonra bir terapist veya danışmandan yardım almanız gerekiyorsa, siz ve danışmanınız depresyon testinin sonuçlarına ilişkin semptomları, nedenleri ve tedaviyi tartışmak için birlikte çalışacaksınız.

 

 
Toplam blog
: 70
: 1658
Kayıt tarihi
: 06.08.12
 
 

Psikoterapist / Hipnoterapist - Yüz ve Vücut Dili Analisti - Yazar - Gezgin ..