Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şebnem Kandıralı Yıldırım

http://blog.milliyet.com.tr/sebnemkandirali

13 Şubat '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Makarna Kilo Aldırır mı

Makarna Kilo Aldırır mı?
 
Makarna dengeli bir diyetin parçasıdır, sağlıklı, besleyici ve doyurucu öğünler için mükemmel bir besindir. Tam tahıllar ve zenginleştirilmiş tahıllar demir ve B grubu vitaminlerin yanı sıra vücut fonksiyonları için gerekli esansiyel vitamin, mineral ve fitokimyasallar içerir. Besin etiketine dikkat edilip %100 tam buğday veya %100 tam tahıl yazanlar tercih edilmelidir. Lif deposu sebze ve kuru baklagiller, kalp dostu balık ve tekli doymamış yağ asitleri, antioksidan zengini domates sosu ve protein dolu peynirler, tavuk ve yağsız etler ile birlikte porsiyon kontrolü (1/2 ila 1 su bardağı arası) dikkate alındığında kilo aldırmaz.  
 
Faydaları:  
 
1-Sürekli enerji sağlar. Kompleks karbonhidrat içeriğiyle makarna sürdürülebilir enerji sağlar. Karbonhidratlar açlık hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve beyin ile kaslar için hayati önemli bir yakıttır.  
 
2- Düşük sodyumlu ve kolesterolsüzdür. Tam buğday unundan makarna porsiyonunu ½ ila 1 su bardağı arasında tutmak daha düşük beden kitle indeksi ve daha düşük karın bölgesi yağlanması ile ilişkilidir. 1 su bardağı tam buğday unundan makarna yaklaşık 100 kalori olup, günlük lif ihtiyacının da %25’ini karşılar. 
 
3-Folik asit içerir. 1 porsiyon kuru makarna yaklaşık 100 mcg folik asit içerir, günlük önerilenin %25’i kadardır. Zenginleştirilmiş makarnalar hamile kadınlar için, bebekte doğum kusurlarının oluşumunu önleyen, önemli bir B grubu vitamini olan folik asiti içerir. 
 
4-Sindirim sistemi sağlığını destekler. Çözünmez lif içeriği ile kabızlık ve divertikül gibi bağırsak sorunlarının oluşumunu engeller. Tam buğday unundan makarnanın 1 porsiyonu en az 5 gram lif içerir. 
 
5-Düşük glisemik indekse sahiptir. Kan şekeri düzeyinin hızlıca yükselmesine sebep olmayıp, beraberinde iştah kontrolü de sağlar.  
 
Kilo vermeyi sağlayan ilk etapta kaloriyi kısıtlamaktır. Düşük kalorili makarna öğünleriyle formda kalınabilir. Bunun için; ağır sosları taze domates sosu veya pesto sos gibi düşük kalorili içinde sebze olan soslarla değiştirin. Makarnaları taze otlar, sarımsak ve hafif bir zeytinyağ gezdirerek de yiyebilirsiniz. En sevdiğiniz makarna öğününün kalorisini azaltmak için; tarifte 2 su bardağı makarna dendiyse 1 su bardağı kadar koyup üzerini; brokoli ve kırmızı biber ya da kabak ve fesleğen ile tamamlayın. Bu sayede hem kalorisini azaltacak hem de daha fazla besleyicilik, lezzet ve renk katmış olacaksınız. Kilo kaybına destek olacak bir diğer öneri de tarifte belirtilen makarnanın yarısı kadar koyup üzerini kuru baklagillerle tamamlamaktır. Hem tam protein kaynağı kazanmış olacak hem de çok daha uzun süre tok kalacaksınız.  
 
Toplam blog
: 56
: 44
Kayıt tarihi
: 28.02.19
 
 

ST. Benoit Fransız Lisesi Fen Bilimleri ( Fransızca ) Yakın Doğu Üniversitesi – KKTC (Sağlık Biliml..