Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '13

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Maklube yapımı

Maklube yapımı
 

Maklube


Kelime anlamı olarak  Maklube, tersine döndürülmüş, ters çevrilmiş, kapatılmış anlamları taşır. Arapçadır. Benim için Maklube' nin özel bir yeri vardır. Öyle her zaman yapılıp yenecek bir yemek de değildir hani. Aşama aşama fotoğraflamıştım yapımını ama yayınlayamıyorum maalesef. Yapılışına gelince:

Malzemeler: ( 4 - 6 kişilik )

1) Becerikli bir ev erkeği ya da ev hanımı.

2) 3 su bardağı pirinç.

3) yarım kg. kuşbaşı et ( koyun tercih sebebimdir )

4) yarım kg. yoğurt.

5) Kırmızı lahana

6) havuç

7) marul

8) maydanoz

9) baharatlar ( kimyon, karabiber, tuz vs.)

10) 3 - 4 orta boy patates

11) büyükçe bir sini ( tepsi )

Yapım aşaması ( Kendi tarifim )

Öncelikle pirincimizi nişastası çıkana kadar yıkıyoruz. Tencereye alıp bir güzel kavurduktan sonra 6,5 su bardağı sıcak suyu ekliyoruz. Tuzunu da ilave ederek pilavımızı pişirmeye bırakıyoruz. Diğer taraftan patatesleri soyduktan sonra halka halka doğrayıp kızartıyoruz. Etimizi de kavuruyoruz daha sonra. Pilavımız da piştikten sonra ocaktan alıyoruz. Kızarttığımız patatesleri başka bir tencerenin tabanına diziyoruz. Üzerine kavurmamızdan koyuyoruz. Sonra üstüne pilavımızı ekliyoruz. Bir sonraki kata yine patatesi ve kavurmayı koyup en üstüne yine pilavı katıyoruz. Hazırlanan yemeği büyükçe bir tepsinin ortasına ters bir şekilde kapatıyoruz. Sonra sırasıyla rendelediğimiz havucu, ince doğradığımız marulu ve kırmızı lahanayı yan yana diziyoruz. Görsellik olarak benim sistemim; kırmızı lahana, havuç, marul. bunu aralarına yoğurt koyarak tüm tepsinin etrafına uyguluyoruz ( Tepsinin kenarını süslemek sizin hayâl gücünüze kalmış ). Sofrayı yere serip tüm aile fertleri veya dost, ahbaplarla afiyetle yiyoruz.

Not: Bu yemeği bir tencerede tüm malzemelerle birlikte de yapabilirsiniz. Ama o zaman patatesler biraz yumuşak kalıyor. Bir noksanım var ise affola!

Afiyet olsun!

Sevgiyle...

 
Toplam blog
: 106
: 1391
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

1976 Adana doğumluyum. Cumhuriyet Üniversitesi İşletmecilik bölümü mezunuyum. Evliyim. Adem Hamza..