Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '09

 
Kategori
Siyaset
 

Makul anayasal açılım önerileri...

Makul anayasal açılım önerileri...
 

Makul demokrasi açılımı istemi...


İktidarın başlangıçta “Kürt açılımı” diye başlattığı süreç kamuoyunda gündemde ilk sırayı aldı. Gelen eleştiriler üzerine “Demokratik açılım” olarak söz edilmeye başlanan gelişmeler toplumda farklı beklentilere, tepkilere yol açtı.

Yıllardır akan kanın durması amacıyla başlatılan açılım ülkede çözüm için beklentilerin oluşmasına neden oldu.

Açılım üzerine daha başlangıçta adı “Kürt açılımı” iken yazdığım ilk yazıda sürece ilişkin görüşlerimi belirttikten sonra sonuç bölümünde “Etnik temelli çözüm çabalarına, çağrılarına, moda deyimle “açılım”a değil; demokrasiye, eşitliğe, özgürlüğe, hukukun üstünlüğünü egemen kılmaya tam demokratik bir Türkiye perspektifinin hızla gündelik yaşamda karşılık bulan izdüşümlerine gereksinim var.” demiştim. Kamuoyundan gelen eleştiriler ile açılımın “Demokratik açılım”a dönüşmesi doğrusu muhalefet partileri dışında olumlu karşılandı. Her kesimden eli kalem tutan köşe yazarları sürece destek verdi.

Muhalefet partileri sürece ilişkin hükümeti kıyasıya eleştirdi.”Demokratik Açılım”ı içi boş diye eleştirdiler. Halk arasında zaten var olan bölünme korkusunu sürekli öne çıkardılar.

Politikacıların ülkenin son derece önemli, temel sorununda vatandaştan oy almanın hesaplarının yapılmaları, seçmene şirin görünme çabaları ile yara aldı. İktidar ile muhalefetin kavgalı görüntüsü hayal kırıklığı yarattı.

DTP’li politikacıların sorumluluk almayıp sürekli kandili, imralıyı muhatap işaret etmelerinin yarattığı tepkiyi de not etmek gerekiyor.

AKP risk aldığını defalarca dile getirdi, ortada somut bir şey yok...

Bu gün geldiği noktada gündemde anayasa değişikliği olmadığını ilan ederek açılımın sınırlarını iyice belirginleştirdi. Hem içerde hem de dışarıda süreci izleyenlere mesaj niteliğindeki bu durum süreç üzerinden kafa yoranların ayaklarının yere basmasını sağlar mı bilemiyorum.

Demokratik açılım”ın en azından konunun tartışılmasına ortam yarattığını not ederek ülkede yaşayan herkesin hemfikir olacağı somut açılım önerilerimi iktidar katına öneriyorum;

BİR: Siyasi partiler yasası değiştirilerek lider sultasına son verilmeli; biat eden parti başkanının vekilleri yerine, doğrudan halkın belirlediği adaylar meclise gönderilmeli.

İKİ: Seçim barajları kaldırılmalı.

ÜÇ: Zaman geçirmeksizin toprak reformu yapılmalı.

DÖRT: Ülke ekonomisinin %60’ının kayıt dışı olduğu konunun uzmanları tarafından öne sürülüyor. Kümesteki vatandaşı “yolunacak kaz gören” vergi anlayışı terk edilerek ekonomi kayıt altına alınmalı.

BEŞ: Eğitim siyasetin at koşturmak istediği arka bahçesi olmaktan çıkarılmalı. Herkese eşit, parasız, laik, bilimsel eğitim olanakları sağlanmalı.

ALTI: Herkesin parasız sağlık hizmeti alması için gerekli değişiklikler yapılmalı.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..