Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '12

 
Kategori
Dünya
 

Malala’nın günlüklerinden notlar ve Fatmanur

Malala’nın günlüklerinden notlar ve Fatmanur
 

Malala,  Taliban örgütünü eleştirdiği ve Taliban’ın kızlar okula gönderilmesin talimatına rağmen okula devam ettiği için terör mağduru. Malala Yusufzay , Taliban örgütünün eğitime karşı yürüttüğü kampanyayı  9 yaşından beri  eleştiren yazılar yazdı ve 9, Ekim, 2012 tarihinde okulundan dönerken  başından ve dizinden aldığı kurşunlarla ağır yaralandı. Olayı Taliban örgütü üstlendi.  Ağır yaralı 14 yaşındaki kız, önce ülkesi  Pakistan’da tedavi gördü.  Sonra  İngiltere’ye özel bir uçakla götürüldü ve tedavisine devam ediliyor.  Kız çocuğuna yapılan bu saldırı dünya çapında büyük tepki aldı.

Malala ve ailesinin yaşadığı Swat, Pakistan ile Afganistan arasında bir yerleşim yeri. Taliban etkisinin en fazla yaşandığı Pakistan yöresi.

Malala’nın günlük tuttuğu, kız çocuklarının okumasını istemiyenlere ve halkın üzerinde baskı kuranlara  karşı mücadele ettiği, blog yazıları yazdığı açıklandı. 19,Ocak, 2009 tarihli BBC’nin verdiği bilgilere göre bazı notları- günlükleri özetle şöyle;

“Geceyi dolduran top sesleri ve toplardan çıkan ateşle  gece boyunca üç kez uyandım.

Okullar açılmayalı erken kalkmıyorum. Saat 10 gibi kalktım. Arkadaşlarım okul ödevlerimiz konusunda ziyaretime geldiler. Bugün 15 Ocak, Taliban’ın tehdit dolu bildirisini yok sayarak çalıştık.

Urduca yazdığım günlüğüm BBC’de takma adımla yayımlandı. Takma adım Gül Makai. Annem ve babam bu ismi beğendiler.  Gerçek adım Malala anlamı, keder-üzüntü  Babam adımın niçin Gül  Makai olarak değiştirmediğimizi sordu.  Babam yayımlanan yazımın çıktısını getirdi ve gülerek, o güzel  yazıyı kızının yazabilmiş olduğuna inanamadığını söyledi”.

“Bugün 14 Ocak, okula moralim bozuk başladım. Çünkü yarın kış tatilinin başlangıcı. Okul müdürü tatili duyurdu. Fakat tekrar açılacağı günü duyurmadı. Böyle bir durum ilk kez oluyor.  Tatil süresi ile beraber okulun açılış günü de açıklanırdı. Benim tahminim, Taliban’ın kızlar okuluna  15 Ocak’tan itibaren yasak koyması.  Kızların bir bölümü  mutsuz, eğer Taliban sözünü uygularsa okula devam edemeyecekler.  Kızlardan iyimser olanları,  eğitim hatırı için, başka yerlere- Taliban’ın etkisinin olmayacağı bölgelere giderek okula devam edebileceklerini düşünüyorlar”

Malala dünyanın gündeminde kalmaya devam ediyor. Kadının okuması  bir ülkenin geleceğinin yanında tüm ailenin aydınlığı.

Üniversity of Southern the public diplomacy com’dan aldığım kadının okur yazarlık oranı birkaç İslam ülkesinde şöyle ;

Afganistan %12,6   Cezayir %60,  Mısır %63,5   Libya %82,7  Pakistan%40,3 ve Yemen 46,8.

Türkiye’de Fatmanur Çelik  bir üniversite öğrencisi  olarak vahşi bir cinayete kurban gitti. Olayın Pakistanlı Malala ile aynı günlere denk gelmesi ikisinin birlikte gündeme oturmasına neden oldu. Türkiye’de ilk kez Başbakan  cinayeti  kınadı. Malala ve Fatmanur’un  ortak yönleri, cinsiyetleri.  Yaş farkı ile birlikte ikisinin de öğrenci olması.  Fatmanur Türkiye’de üniversite öğrencisi  ve bir sapığın kurbanı. Taliban terörünün hedefi Malala, Pakistanlı ve ortaokulda  öğrenci .

Kadını seks metası olarak görme eğilimi uygarlıktan beslenmemiş birey ve toplumlarda sürüp gidiyor. Bir kadınla yalnız kalmak ateşle baruta benzetiliyor.  Olmadı baskı, olmadı cinayet.  Ve baharında öldürülen bir can. Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..