Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '11

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Malatyalılar Guines Rekoru kırdılar...

Malatyalılar Guines Rekoru kırdılar...
 

Sefilleri okuyoruz...23 bin kişi...:-D





23 bin kişilik 'Sefiller' okuma rekoru

Malatya'da Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve NT Mağazaları ortak organizasyonuyla 23 bin kişi Malatya İnönü Stadı'nda bir araya gelip Victor Hugo'nun ölümsüz eseri olan Sefiller kitabını aynı anda okuyarak Guinnes rekorlar kitabına girmeye çalıştı.

Malatya'da Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve NT Mağazaları ortak organizasyonuyla 23 bin kişi Malatya İnönü Stadı'nda bir araya gelip Victor Hugo'nun ölümsüz eseri olan Sefiller kitabını aynı anda okuyarak Guinnes rekorlar kitabına girmeye çalıştı.

İşte bu bir dayanışma ve motivasyon örneği...Kitap okumayı angarya sayanlara atılan bir tokat...

Ülkemizi yurt dışında kayısıyla birlikte tanıtmanın en güzel ve kutsal yöntemi...

Ülkem adına iftihar ettim...Malatyalı hemşehriletrime hediyem olsun bu yazım...

Memlekete Akrostiş (Malatya)

Malatya demişler onun adına,
Âşık olur gören doymaz tadına,
Lale sümbül açar yer Beydağı’nda,
Asalet, zerafet sende Malatya’m!
Tellenir Arguvan âşık sazında,
Yazıhan sararır yaz sıcağında,
Arapgir tatlanır kara üzümde,
Güzellik, tatlılık sende Malatyam!
Ünlüdür Gündüzbey kiraz, vişnede,
Ziyafet çekilir Doğanşehir’de,
En tatlı kaysılar Battalgazi’de,
Letafet, ziyafet sende Malatya’m!
Şenlenir Yeşilyurt bahar yelinde,
Eğleşir Akçadağ yiğit yerinde,
Hakimdir Hekimhan demir-çelikte,
İcraat, bereket sende Malatya’m!
Rengarenk bir diyar güzel Malatya’m!..

............
Ülkemizde ağaç başına düşen verim 8.8 kg ile en düşük Kayseri'de, en yüksek verim ise 70.3 ile Iğdır'da elde edilmektedir , diğer illerin verim miktarları bu iki il arasında yer almaktadır. Daha önceden de bahsedildiği gibi üretimde dalgalanmaların ve ağaç başına yas meyve veriminin düşmesinde en büyük etken ilkbaharın geç donlarıdır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü Doğu Anadolu ve Iç Anadolu bölgelerinde bunu açıkça görmek mümkündür.


Malatya' da Bölgesi Ülkemizin en önemli kayısı üretim merkezi olan Malatya ili gerek kayısı üretimi ve gerekse kalite bakımından sadece ülkemizin değil hemen hemen dünyanın her tarafından tanınmaktadır.

Bu nedenle bu ilin üretiminden bahsetmeden önce Malatya'da kayısının tarihçesine kısaca göz atmak gerekir . Malatya' da Kayısının T arihçesi Adini Hititliler döneminde '' Meyve Bahçesi ,, anlamına gelen " Meliute, Maldiya, Melita'' kelimelerinden alan Malatya'da önce ARMUT yetiştirilmiş;kayısının yanı sıra diğer birçok meyve türünün ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılmaktadır.


Elma, armut , kiraz, şeftali, erik, ceviz ve dut Malatya çiftçisinin geçim kaynağı olan meyve türleridir. Fakat halk arasında ''Mişmiş'' de denilen kayısının Malatya'da ayrı bir önemi vardır. Malatya'da kayısının bilinen yazılı tarihi 1655'dir.

Bu yılın ilkbahar aylarında Malatya'ya gelen ünlü seyyah Evliya Çelebi 53 Bin kişinin yaşadığı şehirde, 7.800 meyve bahçesi ve 7 kayısı çeşidinden bahsetmektedir .

Evliya Çelebi Malatya'nın "kırmızı, sarı, beyaz, sulu, etli'' adlarında kayısılarının olduğunu, bunları selelerle bahçeden eve getirirken sularını akıtmamak için akıtmamak için koşmaktan başka çaresinin olmadığını yazar.

Çelebi bu, biraz da atar tabi...Damdan dama uçan kediyi havada dondurduğu gibi...:-D

Daha da önemlisi sayısını ve hesabını kimsenin bilemeyeceği kadar çok olan zerdalisinden yığınlarla pestiller yapılıp bunların katar katar yüklerle ülke ülke taşındığını vurgular.


Diğer taraftan 1617-1693 yılları arasında yaşamış olan Niyazi Mısri şiirlerinde meyve ağaçları ile donanmış Asbuzu'nun '' Cennete benzeyen çok güzel bir doğa parçası'' olduğundan bahseder. Alman Genelkurmay Başkanlığı da yapmış olan Moltke, Osmanlı Ordusuna çağda.i eğitim yöntemlerini ,öğretmek üzere 1838 yılında geldiği Malatya'da kayısı , ceviz, erik ve dut ağaçlarıyla dolu Asbuzu'nun görülmemiş güzellikte bir yer olduğundan söz etmektedir.

Meyvenin ve bilhassa kayısının Malatya için ekonomik önem kazanması Cumhuriyetin ilônı ile başlamıştır. Malatya'nın yerli tüccarlarından ''Hacı Sadi oğlu Mahmut Nedim'' 1923 yılında kayısıyı kükürtleyerek kurutur ve kükürtlemeyi çevresindeki çiftçilere öğretir.

Kayısının hem uzun sure depolanması hem de kükürtleme ile birlikte albenisi arttığı için ülkemizi bir ağ gibi saran demiryolunun Malatya'ya gelmesi ile kayısının yurt içinde tanınması ve ekonomik önemi artar.

Kayısısının bal tadında hemşehrilik sevinci yaşayan ,güzel ülkemin şirin Malatyalılarını candan kutluyorum.

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..