Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Mali birlik sağlanmadan parada birleşmenin sonu

Mali birlik sağlanmadan parada birleşmenin sonu
 

Merkel ve Sarkozy'i protesto


Herkes batağa giden Yunanistan’ın sonunun ne olacağını merak ediyor. AB liderleri toplantı üstüne toplantı yapıyor. Mali bir birlik sağlanmadan parada birleşmenin sonunun ne olduğunu görüyoruz. Her ülkenin cari durumu farklı. Toplanan vergiler farklı giderler farklı. Reel ve finansal yapıda da tam bir birlik sağlanamadığını görüyoruz. Nereden mi anlıyoruz. Euro güçlü bir para birimi olarak doğdu. Bunu sağlayansa güçlü ekonomik yapısıyla Almanya. Eskiden olsa ülkeler kendi cari durumlarına göre para birimlerinin değeriyle oynar bu da onlara bir manevra yeteneği sağlardı. Gerekirse piyasaya para sürer gerekirse çekerlerdi. Şimdi bu durum ortadan kalktı. Böylece Almanya dışındaki ülkelerin reel yapılarının zayıflığı ortaya çıkmış oldu.

Şimdi ne olacaktır? Bütün ülkelerin borçları Yunanistan gibi silinecek midir? Peki finansal yapı bundan nasıl etkilenecek, bu zararı nasıl kaldıracaktır? Merkel ve Sarkozy’nin Euro birliğini koruma sözü bence gereksiz bir gururu gösteriyor. Silinen bütün borçları Almanya mı üstlenecek? Acaba bütün Avrupa’nın yükünü Almanya kaldırabilecek midir? Euro’nun değeri mi düşürülecektir? Peki güçlü ekonomik yapısıyla Almanya buna nasıl razı gelecektir? Alman Halkı bütün Avrupa’nın yükünü biz mi çekeceğiz derse sayın Merkel ne yapacaktır?

Her şeyden önce reel yapının yani üretime dayalı ekonominin güçlendirilmesi gerekmektedir. Fakat düşük maiyet yüksek kar endişesiyle her tülü yatırım teşviki verilen ve işçilik maliyetinin düşük olduğu bölgelere küresel sermaye akmaya devam ederse, bu nasıl sağlanacak? İşsizlik nasıl önlenecek? Daha çok çalışıp daha az kazanmaya razı gelmeden ve kazanılan sosyal haklardan taviz vermeden küresel sermaye Avrupa’ya gelecek midir? Avrupa Halkları’nın yakaladıkları yüksek yaşam standardı ve elde ettikleri sosyal haklardan taviz vermeyecekleri bütün Avrupa’yı saran eylemlerden bellidir.

Global bir gelir gider dengesi sağlanmadan ve adil bir paylaşım düzeni kurulmadan, bu işin içinden çıkmak zor görünüyor. Kapitalist sistemin yaratıcısı Batı’nın bir özeleştiri yapma zamanı herhalde gelmiştir.

Ahmet Elden      

  

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..