Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bir üst kurula devredilebilir mi ?- IV- Devlet hile yapmaz

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bir üst kurula devredilebilir mi ?- IV- Devlet hile yapmaz
 

http://www.tumgazeteler.com/?a=2332273


Devlet Vatandaşına Hile Yapar mı? 

Vergi borcu zamanaşımına girmesin diye müdürler cebinden 1 yeni lira yatırmalı mı? Cevap : Hayır !!!! 

Son yıllarda Devlet odaklı yönetimden Birey odaklı yönetime hızla yönelme olduğu ifade edilmektedir. Zamanın ruhu Bireye Merkezli Demokrasi’den bahsetmektedir. Siyasiler bu konuda dokunaklı sözler söylemektedir. Devlet ne yapar da bireyi önemser? Devlet ne yapmaza da bireyini yok sayar? Devlet ne yapar da bireyine tuzak kurar veya kandır? İster birey odaklı , ister devlet odaklı yönetim olsun Devlet vatandaşına tuzak kırmaz, hile yapmaz veya hakkın kullanımını ortadan kaldırmaz. 

Vergi gelirlerini artırmak için mükellefi mercek altına alan Maliye`yi zamanaşımı telaşı sardı. Vergi dairelerinde vergi borçlarının zamanaşımına uğramaması için seferberlik başlatıldı. 

Birçok iş rafa kaldırılırken, denetim ve inceleme birimleri mesailerinin tümünü vergi dairesi müdürleri ceza ödemesin diye bu konuya ayırdı. Vergi dairesi müdürleri, dosyaların zamanaşımına uğramaması için kendi ceplerinden 1 veya 5 lira yatırıyor. Çünkü vergi borçları 5 yıl içinde tahsil edilememesi halinde zamanaşımına uğruyor. 

Tahsilatı yapmak, ilgili vergi dairesinin görevi olduğu için sorumluluk vergi dairesi müdürlerine ait. Kamunun saymanı durumunda bulunan müdürler, herhangi bir kusurları bulunması durumunda vergi borcunu kendi cebinden ödemek zorunda kalıyor. Vergi dairelerinin devletin alacağından yükümlü olduğunu aktaran bir yetkili, "Herhangi bir davanın zamanaşımına uğraması ilgili müdürler için büyük bir risk. Görevinde herhangi bir aksama meydana gelirse zararı kendisi ödemek durumunda kalabilir. Bunun için de bazı zamanlarda süreyi uzatmak için kendi ceplerinden bile ödeme yapıyorlar. Örneğin 100 YTL`lik borç için 5 yeni lira yatırılırsa süre beş yıl daha uzuyor." dedi. Vergi dairesi müdürleri dosyaların zamanaşımına uğramaması için 5 YTL`yi kendi ceplerinden ödeyerek süreyi 5 yıl daha uzatıyor. Vergi borçları 5 yıl içinde tahsil edilemediği durumda zamanaşımına uğruyor. Ancak, borçlu hakkında haciz takibi, tahsilat yapılması veya ödeme için daireye başvuru olduğu takdirde beş yıllık zamanaşımı süresi kesintiye uğruyor. Vergi hukukunda iki tür zamanaşımı bulunuyor: Bunlar; tarh (tahakkuk) ve tahsil zamanaşımı. 

Zamanaşımı; süre geçmesi suretiyle vergi alacağının ortadan kalkmasını ifade ediyor. Vergi, doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından itibaren başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmezse, tarh zamanaşımına uğruyor. Vergi, ödeme vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılın başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse, tahsil zamanaşımına uğruyor. Maliye Bakanlığı, eylül ayından itibaren vergi dairesi başkanlarına performans sistemi getirmişti. Bu sisteme göre, Vergi dairesi başkanlarına artık performans notu verilecek. Tahakkuk ve tahsilat artışının yanı sıra bakayaları azaltmak mecburi hale getirildi. Maliye, denetim ayağını güçlendirmek için el bilgisayarlarıyla ceza kesme sistemini de kurmuştu. Elektronik haciz uygulamasına geçen İdare, şimdi de taşınabilir el bilgisayarı aracılığı ile cezayı anında kesecek. Trafik polislerinde olduğu gibi yoklama memurları, yeni geliştirilen bir program sayesinde merkez ile on-line bağlantı sağlayacak. İşletme denetimi sonucu yazılan tutanak elektronik ortamda takip edildiğinden ceza kesmek için vergi dairesine gidilmesine gerek kalmayacak. Ceza makbuzunu vakit geçirmeden saat farkı gözetmeksizin mükellefe verecek. (x) 

(x) http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=607871 

Ben konunun vergi açısından daha çok Birey-Vatandaş ilişkisindeki Devletin daha doğrusu Devlet adına görev yaptığını zanneden Devlet Görevlilerinin (Başka bir deyimle Devlet Memuru) yaptklarının ulaşılmak istenilen hedefe uygun düşmediğini vurgulamaya çalışıyorum. 

“Vergi görevlileri de vergi kaçakçılığını önlemeye çalışıyor, Neden eleştiriyorsunuz?” denebilir. Devlet mi o memura hile yap ve vatandaş adına 1.- TL vergi borcu yatır demektedir? Devlet dediğin “Sen, Ben, O , hepimiz…” Kanunsuzluğu önlemek için kanun dışı yollara baş vuran devleti eleştiriyorsak, Vergi dairelerinde uygulanan bu uygulamayı da eleştirelim ki; birey odaklı devlet güçlensin. 

 
Toplam blog
: 55
: 4036
Kayıt tarihi
: 02.03.09
 
 

15 yıldır  İnsan yaşamı ile doğanın kuralları arasındaki benzerlik, kaos, değişim, kaostan düzene..