Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '16

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Malta Adası

Malta Adası
 

Kısmet oldu adalar koleksiyonuma Malta’yı da ekledik. 320 km2 400.000 nüfuslu Malta Ada'sı, kuzeyinde Sicilya, güneyinde Libya ve Tunus yer alan küçük bir ada. Bizim Gökçeada'nın alanı 290km2, ama nüfusu 8.900. Malta'nın en önemli yeri başkent kabul ettikleri Valletta. Oldukça modern, gezginlerin tercih ettiği yarımada. Valletta bölgesinde, deniz ile kara öylesine iç içe geçmiş ki, hayran kalıyorsunuz, İstanbul'un Haliç'i gibi. Yüksek surları, kiliseleri ve diğer yapıları hoş, tam fotoluk. Osmanlı, yanlış strateji ile kuşatmada Valletta ‘daki büyük kaleyi sona bırakmasının nasıl bir hata olduğunu görüyorsunuz.
Malta'nın Kalkara, Sliema, Marsascala, Marsaxlokk, Mosta, Mdina diğer görülebilecek yerleri. Malta da çok ilginç denize girilebilecek kumsal yok gibi. Sliema da lüks oteller ve küçük bir kumsal var sadece. Bir de Batı tarafta Golden bay dedikleri yer fena değil. Malta'nın diğer iki Ada'sı Gozo ve Comino'yu göremedik. Malta'da genelde evler 2-3 katlı ve cumbalı (Cumba benim bildiğim Anadolu mimarisinde kullanılır, buraya nasıl ulaşmış anlayamadım) ve Malta taşından yapılmış. Malta taşı kolay işlenebilir, yumuşak bir taş.
 
Yeme, içme balık, et, pizza ağırlıklı. Fiyatlar çok pahalı değil. Marina da bir lokantada balık, şarap ve ara sıcaklar yaklaşık 50€. Aynı yerde pizza ye 6-9€ somonlu pizzaya bayıldım, 9€. Kallavi bir hamburger, yine 9-10€. Kişi başı gelirleri yıllık 23.000$, yani bizim iki katımız. Fiyatları buna göre değerlendirin.
 
Adada su sıkıntısı var, deniz suyunu arıtıyorlarmış.
 
Ada'da ulaşım otobüslerle (bizim İETT misali) bilet 1€, iki saat içinde başka otobüse aynı biletle binebiliyorsunuz. Haftalık, aylık avantajlı kartlarda var. Otobüslerin çoğunluğu Otokar marka olması bizi mutlu etti. 
 
Malta ekonomi olarak sıkıntı çekmeyen bir ülke görüntüsü veriyor. Evsiz bulunmadığı söyleniyor. Nüfusun yoğun olmaması sebebiyle halkın refah düzeyinin iyi olması normal.
 
Ülkenin gelirlerinin yaklaşık %97 sini turizm oluşturmaktadır. Özellikle dil okullarının bunda etkisi vardır. Ülkede 50 den fazla dil okulu bulunmaktadır. Gelirlerin geri kalan kısmı ise ufak çaplı ihracattır. Ada 1960 lardan bu yana bağımsız olmasına rağmen İngiliz sömürgeciliği devam ediyor, İngilizce resmi lisan. Oldukça fazla İngiliz gezgin var. Trafik akışı, Kıbrıs’daki gibi soldan örneğin.
 
Malta’ya gezgin olarak gidilir mi? Bana sorarsanız bir defaya mahsus gidilebilir. Avrupa’lılar için belki hoş bir yer, ama bizleri cezp edecek doğal bir güzellik yok. 
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..