Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '21

 
Kategori
Genel Sağlık
 

MALTEPE ARTIK ÇÖPTEPE

OLAY

İstanbul Maltepe Belediyesinde çalışan  temizlik işçilerinin greve gitmesinin ardından ilçede biriken çöp yığınlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince kadırılacağı açıklandı. İBB'den yapılan açıklamada, vatandaşların şikayetçi olduğu belirtilerek "Pandemi döneminde temizlik koşullarının taşıdığı hayati önem nedeniyle, toplum sağlığı açısından kayıtsız kalmak mümkün değildir" denildi.

Dün iki kez grevdeki işçilerle çöpleri toplamaya çalışan İBB ekipleri arasında tartışma çıktı.Araya giren polis tartışmaları sonlandırdı.

                                           Fatma Aksu'nun haberi, Hürriyet 28 Şubat 2021

ÇÖPTEPE

Maltepede oturuyorum.Penceremden çöpmden dolmuş ve sokağa boşalmış, çöp konteyneri görüyorum. Grevciler çöp toplamıyor. Toplayacak İBB ekiplerini grev kırıcılıkla suçluyorlar.

Grevcilerin hedefinde Maltepeliler var.  Maltepelilerin pandemi ortamında sağlığını tehlikeye atarak, ücretlerinin artırılmasını sağlamaya çalışıyorlar. Maltepeli ellerinde rehin... Zavallı rehin bizar olsun  Belediye yönetimini bir daha seçmemekle tehdit etsin; Belediye grevcilerin istrdiği zammı versin hesabındalar.

Belediye işçisinin sırtından kazanç sağlayan patron değil ki, eti budu bütçesi belli kamu kuruluşu. Ancak bütçesinde işçi ücretinden daha az önemli harcama kalemleri varsa, o kalemlerden aktarma yaparak sorunu çözebilir. İşçi bu kalemleri bilsin ve önünü görerek bilinçli davransın. Bu tür harcama tahsisatı yoksa, Maltepeli sağlığından mı olsun?

Yasalarımıza göre; can ve mal kurtarma, cenaze ve mezarlık, şehir şebeke suyu, elektrik, doğalgaz işerinde grev yapılamıyor. Yasa koyucu çöp toplama işlerini atlamış, grev yapılamaz işlerden saymamış. Saysaydı, Maltepeli rehin edilemezdi...

GREV LOKAVT DEĞİL İŞÇİ İŞVEREN ORTAKLIĞI

Köle efendi ilişkisi; işçi işveren ilişkisine dönüşerek değişe gelişe her ülkede sürüyor. İşveren denilen kişi, emeğiyle kazandığı parayı biriktirerek yanında işçi çalıştıran eski işçidir aslında, altını kazırsan. İşçiliğini unutmazsa iyi işveren, unutursa kötü işveren olur.

Devletler kölelerin değil, efendilerin devleti olduğu için, işçiye işveren gözüyle bakarlar. İşçiye grev isyanından başka yol bıramazlar. Aynı çareyi lokavt olarak işverene de bırakmışlardır. Tavşana kaç tazıya tut.

İşçiyle işverenin hasım olması kimin işine geliyor? Kuşkusuz güçlü hasım olan işverenin. İşverenlerin devleti olmayan sosyal devlet; işçilerle işverenleri hasımlaştırmaz, ortaklaştırır. Patronun kazancının belirli bir yüzdesi, işçi fonu olarak ayrılır. İşveren kazandıkça, işçi de kazanır. Grev lokavt olmaz.

Belediyeler; tahsil ettikleri emlak vergilerinin belirli bir yüzdesini işçi fonu olarak ayırırlar. Her yıl vergi enflasyon oranında artırılarak emlak sahiplerinden tahsil edilir.

İşçi statüsünde çalıştığı halde, grev hakkı bulunmayan işlerde çalışanlar için bezeri fon oluşturulur, mağduriyetleri giderilir. 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..