Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '19

 
Kategori
Ekonomi Yayınları
 

Maltepe Belediyesi Ekonomi Forumu

 

Memleketi bayındır hale cennet hale getirecek olan ekonomik güç ve ekonomik alandaki himmettir. Milletimizi insanca yaşatacak bir iktisat devrinin aşılması lazımdır. Hepimizin arzusu şudur ki, bu ülkenin insanları ellerinde örnekleriyle tarımın ticaretin endüstrinin emeğin yaşamanın temsilcileri olsunlar, artık bu memleket böyle fakir ve bu millet hakir değil, memleketimize zenginler memleketi ve yeni Türkiye'nin adına da çalışkanlar diyarı denilsin. İşte millet böyle bir devri yüceltecektir ve böyle bir devrin tarihini yazacaktır.”

M.K. Atatürk

***

Oturumun Birinci Günü

Maltepe Ekonomi Forumu, CHP genel merkezinin himayelerinde, Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde, yurtiçi ve yurtdışından önemli adların katılımıyla başladı. Etkinliğin sunuculuğunu Özlem Gürses başarıyla yürüttü.

 “Ekonomide Yeni Arayışlar” adı altında düzenlenen forumun açılış konuşmasını Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç yaptı.

Elite World Asia Otel’de gerçekleştirilen etkinlik, iki gün boyunca sürdü. Oturumun ilk gününde CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztırak, CHP’nin Yerel Yönetim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’nin Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, CHP’nin ARGE-Bilim Yönetim ve Kültür Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Kadri Enis Berberoğlu, Çetin Osman Budak ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. İkinci gün Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin katılımı dikkat çekti!

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, konuşmasında Türk ekonomisinin içinden geçtiği zorlu sürece vurgu yaptı. Kılıç: “Ekonomide Yeni Arayışlar konferansımızın ilkine bugün başladık. CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcümüz Faik Öztırak ile bundan birkaç ay önce bir değerlendirme yaptığımızda ve yerel yönetimlerin karşı karşıya bulunduğu sıkıntılardan bahsettiğimizde, bunların ekonomik temelli olduğu açıktı. Biz de burada ortak akıl oluşturabilir miyiz ve bir çözüm önerisi geliştirebilir miyiz diye bu forumu düzenleme kararı aldık. O yüzden bu hafta sonu, burada çok önemli konuklarla birlikte olacak ve onları dinleme fırsatı bulacağız.” vurgulamasında bulundu.

Başkan Kılıç, bir belediye başkanının görevinin sadece yerel sorunlarla ilgilenmek olmadığının altını çizdi. Kılıç: “Maltepe’mizde önce ekonomi, sonra da siyasete bakış açısı masaya yatırılacak. 2 gün boyunca buraya emek veren tüm arkadaşlarıma katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. İnşallah hedeflerimize ulaşabileceğimiz bir toplantı olur. Buradan çıkan sonuçlar kitaplaştırılarak yararlanmak isteyenlere sunulacak. Koşullar ne olursa olsun daima sevgi kazanacak.” Dedi.

***

Maltepe Ekonomi Forumunun ilk oturumunda “Dünya ve Türkiye Ekonomilerinde Görünüm ve Beklentiler” konusu işlendi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztırak’ın moderatörlüğünde, Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selva Demiralp, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Azerbaycan’dan gelen Prof. Dr. Saleh Mammadov, ekonomist Dr. Zümrüt İmamoğlu ve gazeteci ve köşe yazarı Uğur Gürses, “Dünya Ekonomisinde Sorunlar ve Belirleyici Dönüşümler” ve “Türkiye Ekonomisinin Temel Sorunları” üzerine bir sunum yaptı.

“Ekonomi Politikalarında Yeni Arayışlar” konulu ikinci oturumda ise Dr. Osman Berke Duvan moderatörlüğünde, Prof. Dr. Kâmil Yılmaz, “Makroekonomik Çerçeve”, Prof. Dr. Serdar Sayan, “Üretim ve Verimlilik”, Prof. Dr. Uğur Emek, “Rekabet Gücü”, Prof. Dr. Öner Günçavdı, “Sanayi Politikaları” ve Prof. Dr. Haluk Levent, “Kapsayıcı Büyüme ve Bölüşüm” konularında konuştu.

Son oturumda Prof. Dr. Daron Acemoğlu, video konferans yöntemiyle “Küresel Ekonomik Gelişmelerin Işığında Türkiye’nin Yol Haritası” konusunu masaya yatırdı. Soru cevap bölümünün ardından forumun ilk günü böylece tamamlandı.

Oturumun İkinci Günü

Maltepe Ekonomi Forumu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun uzunca, özlü ve içerikli konuşmasıyla sürdü. Kılıçdaroğlu’nun konuşması ilgiyle izlendi ve alkış aldı!

Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin başarılı yönetiminde; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu belediyeleri ile ilgili sorunlarını ve sürdürdükleri çalışmaları aktardılar.

Fırsatını bulunca Vahap Seçer ile görüştüm ve içindeki  ‘Güzel Mersin’ şiirimi göstererek ‘Haykırış’ kitabımdan armağan ettim. Bir bakıma geçmişteki Mersin günlerime dönüş oldu.

***

Forumun son oturumu Fethi Emil yönetiminde beş konuşmacının düşüncelerini aktarmaları ile sonuçlandı.

***

İlgiyle izleyenler arasında Maltepe Belediyesi Başkan Yard Canan Döner’in olduğunu gözlemledim. Canan Döner’e Mali Hizmetler Müdürlüğü,  Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü bağlı olup başarıyla yürüttüğü tanıyanlar tarafından belirtilmektedir.

Ayrıca Başkan Yrd Melih Morsünbül, İBB Meclis Üyesi Uluer Kaya, Eski İlçe Başkanı Zeynep Babacan, gibi kimi adları izleyenler arasında gördüm.

Sıklıkla etkinlik düzenleme başarılı olan ve şahsımı her etkinliğe davet eder Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ve EGD’den Çetin Ünsalan ile görüşmemiz ve söyleşmemiz oldu.

Yararlı olduğu gözlemlenen etkinlikte başta Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eder ve Kutlarım.

***

Her alanda yetkin olan M.K. Atatürk’ün sözleriyle yazımı bitirmek istiyorum: “Görevinizi diğer kişileri kıskanmadan yapmalısınız. Kariyer yolunda yalnız değilsiniz. Sizinle aynı hedefe sahip başkaları da olacak. Bu hayat karşılaşmasında diğer rakipleriniz yetenekleri ile sizi geçebilirler. Bir başarı elinizden kaçabilir, bundan dolayı rakiplerinize kızmayınız. Eğer elinizden geleni yaptıysanız kendinize de kızmayınız. Asıl önemli olan kariyer yolunda verdiğiniz çaba ve emektir. İnsanın elinde olan ve kendisini mutlu edecek olan şey çabadır. (Atatürk'ün Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, IV.1917-1938, Ankara, 1964, s.78)

Beni övme sözlerini bırakınız, gelecek için neler yapacağız onları söyleyiniz.”

*

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..