Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '15

 
Kategori
Özel Günler
 

Maltepe Belediyesi, üç kuşak öğretmeni buluşturdu

Maltepe Belediyesi, üç kuşak öğretmeni buluşturdu
 

 

.

Öğretmenlik kutsaldır ülkemin her yerinde

Dere dere çoğaldık bu akarın bendinde

'Övün, çalış, güven!' der Başöğretmen Atatürk

Öğretmenin eseri insanlar yeryüzünde.   (MD)

 

 

24 Kasım, 1928 yılında Latin harflerinin 1 Kasım 1928 tarihinde kabulünün ardından Millet Mektepleri’nin açıldığı ve okuma yazma seferberliğinin başladığı gündür. Bugün, sadece Millet Mektepleri açılmadı. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk, Başöğretmen olarak kabul edildi. Bu önemli tarih, 1981 yılından itibaren her 24 Kasım günü öğretmenler günü olarak kutlanmaya başladı.

Buradan devinimle; Maltepe Küçükyalı Pinhan Restaurant’ta gerçekleştirilen organizasyona Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Belediye Başkan Yardımcısı Canan Döner, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zeynep Hayman, Kütüphane Kurslar ve Eğitim Müdürü Erkan Duyar, İstanbul Anadolu Yakası Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Zübeyit Çelik, öğretmenlerden Kadri Çoban, Nabi Belekoğlu, Zihni Saraç ve Emin Hasan Doğan gibi dernek üyelerinin de bulunduğu çağrılı konukların oldukları gözlendi.

Belediye Başkanı Ali Kılıç coşkuyla yaptığı konuşmasında:  “Bir uçtan öbür uca baktığınızda, insanların dostluk ve barış adına kol kola girdiği bir ülkenin topraklarında yaşıyoruz. Anadolu’ya baktığımızda bir öğretmen bir köyü, bir ilçeyi değiştirebiliyordu. Öğretmenler bir ilin vizyonunu yaratabiliyordu. Gün dayanışma günü. Gün aydınlık Türkiye’yi birlikte kurma günü.

Belediye Başkanı sıfatı ile böylesi kutsal bir günde sizleri ağırlamaktan onur duyuyorum. Başöğretmenimiz Atatürk'ün açtığı yolda, yılmadan ve zorluklara göğüs gererek, Türkiye'nin çocuklarının aydınlanması, iyi yetişmesi için onların beyinlerini ilmik ilmik ören siz değerli öğretmenlerimize şükran burcumuz vardır. Ne yaparsak yapalım, sizlerin emeğini ödeyemeyiz. Anadolu'da ve ülkenin her yerinde özverinin örneklerini göstererek zor koşullarda çalışan, çocuklarımızı aydınlık geleceğe ulaştırmak için uğraşan ve bu uğurda yola çıkan, emekli olan ve şehit düşen tüm öğretmenlerimiz önünde saygıyla eğiliyorum. Sizleri yılda bir güne sıkıştırmak asla olanaklı değil.Hepinizin öğretmenler gününü kutluyorum.” dedi.

Ayrıca, masaları ziyaret ederek konuklara ayrı ayrı ‘hoş geldiniz’ diyerek hatırlarını sordu. Maltepeli kadınların el işçiliğinde yapılmış olan kutu içindeki özel mumlukları armağan etti.

Emekli Eğitimci Zübeyit Çelik’in yaptığı öz ve özgün konuşma ile eğitimci şair yazar Muhsin Durucan’ın (şahsım) okuduğu ‘Öğretmenim’ şiiri ilgiyle dinlendi.

Gecenin onur konuğu Arifiye Köy Enstitüsü öğretmeni Ali Cengiz Hanoğlu oldu. Gecede Hanoğlu, öğrencisi ve daha sonra öğretmen olan Hayrettin Uzungüngör ile buluşurken, Uzungüngör de öğrencisi Ömer Ayaz ile buluşan üçlüyü oluşturdular. Bu anlamlı buluşmada duygu ve düşünceler aktarıldı. Üç kuşak öğretmen ve öğrencilerin buluşmasına da vesile olan yemekte Başkan Kılıç tarafından Ali Cengiz Hanoğlu’na, çiçek sunuldu.

Emekli Başkomser Cevdet Şentürk ile ailecek yan yana oturduğumuz ve ortak konular bulduğumuz gecede; Gündoğdu Duran ve ailesi ile ses sanatçısı, Maltepe Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Şefi Füsun Batum masamızda konuşlandılar.

Füsun Batum, enstrümanlar eşliğinde Başöğretmen M. Kemal Atatürk’ün sevdiği birbirinden güzel Rumeli şarkılarını ve Gündoğdu Duran’ın eserlerini başarılı yorumuyla seslendirerek yoğun alkış aldı!

Ayrıca Canan Döner’in isteği olan ‘Ankara rüzgârı’ adlı eser, salondakilerin de katılımı ile yankı buldu! Bağlama sanatçısının çalıp söylediği türkülerle program sona erdi.

 

                                                         Öğretmenim

 

Ne bir tepe ne bir dağ, koskocaman Ağrı'yız

Ayrım yok ülkemizde; hem doğu, hem batıyız.

Öğrettikçe öğrenir, tükenmeyiz yanmakla

Kemalizm’in yolunda yürürüz, kararlıyız.

 

Görev asıl amaçtır, öncelikle köyümüz

Tüm öğretmen ordusu biz o zaman mutluyuz.

 

Ayşe mi hasta bugün? Bak bu yanım ağrıyor

Hani, Mehmet gelmemiş? Gözüm onu arıyor

Biz sizin için varız, sizinle bir bütünüz

Öğrencisiz okulun bir anlamı olmuyor.

 

Görev asıl amaçtır, öncelikle köyümüz

Tüm öğretmen ordusu biz o zaman mutluyuz.

 

Yurdumun toprağında taşında izim olsun

Yavrularım yetişsin, Ata'ma yüzüm olsun

Sevgi, saygı, kardeşlik işlensin sınıf sınıf

Uygarlık tarihine ak sayfalar konulsun.

 

Görev asıl amaçtır, öncelikle köyümüz

Tüm öğretmen ordusu biz o zaman mutluyuz.

 

Öğretmenlik kutsaldır ülkemin her yerinde

Dere dere çoğaldık bu akarın bendinde

'Övün, çalış, güven!' der Başöğretmen Atatürk

Öğretmenin eseri insanlar yeryüzünde.

 

Görev asıl amaçtır, öncelikle köyümüz

Tüm öğretmen ordusu biz o zaman mutluyuz.

 

                    Muhsin DURUCAN

 

 

NOT:

İlgili fotoğrafları aşağıda slayt görünümünde görebilirsiniz.

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..