Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '12

 
Kategori
Bayramlar
 

Manavgat’ta 30 Ağustos Zafer Bayramı çoşkusu

Manavgat’ta 30 Ağustos Zafer Bayramı çoşkusu
 

Fotoğraf: Vatandaş Abdi/ Abdi Işık


Manavgat Belediyesi’nin düzenlediği 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliğine binlerce kişi katıldı.

Saat 21’de Amfi Tiyatroda başlayan program, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in konuşması ile başladı. 30 Ağustos Zafer Bayramının anlam ve önemine değinen Şükrü Sözen özetle şöyle dedi:

"Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyor, vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Yıllar yılı topraklarında hür olarak yaşamış Türk milletinin bunu kabul etmesi elbette mümkün değildi.

19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk'ün önderliğinde bağımsızlık meşalesini Samsun'da ateşleyerek Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Amasya Genelgesi'nin yayınlanması ile başlayıp Erzurum ve Sivas Kongreleri ile devam eden mücadelede gelmiş geçmiş en önemli bağımsızlık savaşına tanıklık ediyordu dünya.

27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi kurdu. Böylece hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyordu hem de Kurtuluş Savaşı'nın merkezi Ankara oluyordu. TBMM’de yaptığı görüşmelerle yurdun durumunu ve kurtuluş çarelerini aradı Mustafa Kemal. "Misak-ı Millî sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşünden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu'da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılara büyük bir darbe indirilmiş oldu.

Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal, ordularına: "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz." emrini verdi.

Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. İzmir'de düşmanın denize dökülmesiyle son bulan bu şanlı yürüyüşte, Mustafa Kemal ve onun silah arkadaşları bizlerin onurlu ve şerefli yaşaması için hayatlarını ortaya koydular. Bizler onların izinden yürüyoruz, yürümeye de devam edeceğiz."

Konuşma sonrasında halk oyunları ve dans gösterileri ile devam eden tören, fener alayı gösterisi ile devam etti. Binlerce kişinin ellerinde meşaleler ve Türk Bayrakları ile amfi tiyatroda başlattığı yürüyüşe yoldan geçen araçlar da kornalarıyla eşlik ederek töreni şölene dönüştürdü. Yaklaşık iki kilometrelik kent merkezi yürüyüşünden sonra yine başladığı noktada son bulan etkinlikler Cumhuriyet'e ve Manavgat'a yakışır nitelikteydi.

Onlar Samsun’da bağımsızlık meşalesini yakan Mustafa Kemal’in evlatlarıydılar. Cumhuriyete ve onun kazanımlarına sahip çıkmaya kararlıydılar. Ve bunu 30 Ağustos Zafer Bayramı akşamı Manavgat'tan dosta düşmana gösterdiler. Göstermeye de devam edecekler.

Teşekkürler Manavgat. Teşekkürler, yüreği Atatürk sevgisi ve çoşkusu ile dolu, yolunu onun ışığı ile  aydınlatan tüm insanlar.

 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..