Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '13

 
Kategori
Deneme
 

Mandela, sıradan bir lider

Mandela nın ölümü bütün Dünya da büyük üzüntüye yol açtı. Tabii ben de bu büyük üzüntüye katılıyorum, çünkü özünde bir ölüm olmuştur ve bu şahıs sözüm ona  büyük işler de başarmıştır.

Irkçılık konusunda büyük işler başardı. Empeyalist ülkeleri , dolayısıyla emperyalizmi altetti.

Bence sadece ve sadece Emperyalist ülkelerin izin verdiği ölçüde birşeyler başardı. çünkü artık onlar da bazı şeylerin böyle devam edemiyeceğini görmüşlerdi. Birilerinin birşeyleri başarmasını ve artık kölelik sisteminin bir ölçüde  ortadan kalkması gerekmekteydi. Ama bu kontrollü olmalıydı ve öyle de oldu.

Mandela, evrensel değerlere çok uyan ve çok haklı taraftaydı. Evrensel değerlere uygun olmayan çok aşikar bir şekilde karşı taraftı. Başka bir deyişle karşı tarafın haksız olduğu çok da belliydi.

Mandela veya başka bir sıradan lider zaten bunu başaracaktı. Çünkü ırkçı yönetimler o kadar mantık dışıdır ki... Onların tüm uygulamaları , yasaları akıl ve insanlık dışıdır. Irkçı yönetimlerin yasalarını uygulayanlar bile bunlara inanmadam uygularlar. Vicdanları bu yaptıklarımız yanlış diye bağırır durur.

Sırf rengi siyah olduğu için köle olmaya mahküm olmak nasıl bir şeydir. Hiçbir tek tanrılı din de bunu asla kabullenmez. Güney Afrika nın ırkçı yönetiminin Hristiyan olduğunu da unutmayalım. yani Mandela çok zorlanmıştır tamam ama zaten eli çok kuvvetliydi.

 Irka dayalı yönetimler her zaman yenilmeye ve eninde sonunda kaybetmeye mahkümdur. Hitler de , Mussolini de v.s. öyle olmadı mı ? Tarih bunun örnekleri ile doludur.

Aslında asıl tezleri kuvvetli iken emperyalizmi yenmek çok zordur. Bunu SSCB ve Demir Perde ülkeleri bile başaramadı ve yenilgiyi kabullenmek zorunda kaldı. Mao nun  Çin devleti de bu yenilgiyi  kabullenmek zorundadır ve hatta şunu söyleyebiliriz ki kabullenmiştir.  Milyonlarca çinli,  emperyalizm için boğaz tokluğuna çalışmak zorundadır. Ama bunun yanısıra  çinli yeni milyarderlerin magazin haberleri basında çok geniş bir şekilde yer almaya başlamıştır. Bunlar, Çin in de artık emperyalist bir ülke olduğunu  göstermiyor mu ?

 Ama bunun tersi bir durumda, Emperyalist tarafın ( Anadoluyu işgale gelen güçlerin ) , emperyalist  batı ülkelerinin kendi kamusal alanlarında  haklı görüntüsü olmasına rağmen , hatta Anadoluyu işgal etmelerinin ve Anadolu insanını köle yapmalarının kendilerinin en doğal hakları olduğunu düşünen bir kamu desteği olmasına rağmen,  alt edemediği tek ülke Türkiye Cumhuriyeti ve onun halklarının oluşturduğu Türk milleti  olmuştur. Ve bu açıdan emperyalist güçlerin  alt edemediği tek lider de Atatürk olmuştur.

Bunun böyle olduğunu görmek için dahi olmaya veya çok derin araştırmalar yapmaya bile gerek yokken , Mandela nın, Atatürk adına konmuş bir uluslararası ödülü reddetmesini  kabullenmemiz olanaklı değildir. hele hele ona hak vermemiz hiç mümkün değildir.

Bu çapta bir liderin bunu görebilmesini beklemek çok büyük bir beklenti değildir. Ben bunu şiddetle beklerdim. Liderime yapılan bana da yapılmıştır. Bu, resmen bir hakarettir. Ama sadece Atatürk e değil, emperyalizme karşı savaşırken, Kurtuluş savaşında ölen binlerce şehide ve tüm T.C. ne ve tüm Türk milletine ve bu arada tabii ki kürtlere de yapılan bir hakarettir.

Yine emperyalist batı ülkeleri ve onların yönettiği grupların etkisinde kalmak Mandala nın hakkı değildi, olmamalıydı.

Eğer Atatürk ve Anadolu halklarının oluşturduğu Türk milletinin , Kurtuluş savaşında emperyalizme karşı savaştığını  bilmiyorsa o zaman bilgisizliğin verdiği  böyle bir hakkı olabilirdi. Ama bu çapta bir liderin bilgisizlik hakkı da olamaz.

O zaman da hiç araştırmadan, incelemeden, sadece kim olduğu belli olmayan ama muhtemelen emperyalizmin temsilcileri olan  birilerine sorarak bu red kararını verdiği anlaşılır ki bu daha büyük bir skandaldır. 

Uluslararası camiada göz göre göre, resmen, Kurtuluş Savaşı mağlubu emperyalist güçler , Atatürk ve T.C. den bir nebze de olsa öçlerini almışlardır. Ve burada sözüm ona büyük lider Mandela da kullanılmıştır.

Mandela, daha çok çok geniş belirtebileceğim gerekçeler nedeniyle benim gözümde sadece sıradan bir liderdir. Ama asla Dünya çapında bir lider değildir , olamamıştır. 

 

 
Toplam blog
: 94
: 313
Kayıt tarihi
: 23.06.09
 
 

1958 Nisan İstanbul doğumluyum. Ama tatiller dışında İstanbul'da uzun süreli yaşamadım. 1975 yılı..