Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '11

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Manevi Kurumsal bağlılık ve Performansa etkisi

Manevi Kurumsal bağlılık ve Performansa etkisi
 

İnsanlar manevi duygularına, onların tatminine daha çok önem verirler. PRİŞTİNE camii


Eminim pek çok uzman ve yazar performans artırımı ve bunun etkili nedenleri üzerine çalışmalar ve araştırmalar yapmıştır. Uzun yıllar içinde bulunduğum İK alanlarından biri olan Performans konusunda Yüksek Lisansıma ait tezimi hazırlamış ve pek çoğu yönetici ve İK yöneticisi olan 650 kişi ile anket çalışması yapmıştım. Gördüğüm şey beni şaşırtmadı ama yeni bir tespit olarak bu yazıyı hazırlamaya yöneltti.

Yüksek performansın en önemli unsuru işletmeyi sahiplenme (manevi bağlar) ve kuruma bir şeyler katma arzusudur. Peki bu manevi bağlar nelerdir, gruplana bilir mi? Evet. Bu konular gayet net ve özellikle ülkemizde çok geçerlidir.

1- Akrabalık: Ülkemizde sayıları milyonları aşan aile şirketleri mevcuttur. Elbette pek çoğu KOBİ dediğimiz küçük ve orta ölçekli şirketlerdir. Bu şirketlerde kurumsal bağlılığı ve uzun süre aktif çalışmayı sağlayan önemli unsur “akrabalık” bağlarıdır. Ücret yönünden en iyi işletme değildir, gelecek için en iyi kariyer yeri de değil. Ancak burası, yakın akrabalardan oluşan ve kurumun güçlü olması, yaşaması için günde 10 saat çalışmayı göze alan çalışanlara sahiptir. Bu bağlılığın bir alt kolu ise hemşericilik şeklinde görülmektedir. Fakat bu bağlılık birincisi kadar kuvvetli değildir. Gerçi yakın akrabalar arasındaki bağlılık her zaman yönetime gelen uzman ve yetişmiş kadrolar ile temsil edilmediğinden bazen kapanmaya giden iş kazaları da olmuyor değil ama bu sonuç fedakar çalışanların hatası değil, liyakat yerine sermaye sahibinin veliaht seçtiği yöneticinin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.
 

2- Dini bağlılık: Bu konu ayrıca ve iyi bir araştırma da gerektirmekle beraber yaptığım gözlem ve incelemelerle vardığım sonuçtur. Namaz, oruç gibi ibadetlere saygılı şirketlerde çalışanlar bu ibadetleri aksatmadan yapmak için başka iş aramak veya gelen tekliflerle ilgilenmek yerine burada ulaştığı huzurlu ortamın devamını tercih etmektedirler. Bu ise işletmede kalıcı olmak üzere çalışkan ve başarılı olmayı iç istek olarak ortaya çıkarmaktadır. Ücret yine dışarıdan gelen tekliflerin altında olabilmekte ve kariyer için en iyi şirket olduğu söylenemeyebilir. Ancak ibadetlerinden vazgeçmesi istenecek veya endişe ile ibadetlerine devam edebileceği işyerinde çalışmaktansa kendisine her zaman imkan tanınan, büyük mescitleri bulunan, iftarda yemek çıkarılan işyerini tercih etmektedir. Zaten dini ve vicdani haz ve huzurun yerine başka bir tamamlayıcı konulamadığından bu eksikler ne ücret ve nede kariyer ile telafi edilemez. Bunu pek anlamayan veya diğerinin gözündeki değeriyle göremeyen işletmeler ısrarla başörtülü çalışanları başınızı açarsanız iş verebiliriz diye direttiğinde büyük oranda işçiden hayır cevabı alarak çalışmaktan vazgeçtiğini görecek veya işi mecburen kabul eden işçinin vicdanına rağmen başını açtığı için yeterli verim alamayarak zaten bu insanlar yeterince verimli değil yanlış kanaatine ulaşacaktır.
 

3- Kulüp-Dernek: İnsanları bir arada tutmak üzere pek çok kulüp, dernek, örgüt ve teşkilat yapısı vardır. Tamamen yasal ve faydalı yapılar yanında gizli ve yıkıcı olanlarda tüm ülkelerde yaygın olarak faaliyet göstermektedir. Bunların bin yıllık olanları olduğu gibi yeni kurulan “… Köy Derneği” gibi olanları da var. Çeşitli isimlerle ve amaçlarla kurulan bu yapılar insanların yine manevi olarak birbirlerine bağlılığını ve bu amaçla kurulmuş şirketlerde ve işletmelerde uzun yıllar başka amaç ve getirilerle başı bulanmadan yüksek performansla çalışmasına yeterli olmaktadır. Ancak bazen bu yapıların getirdiği maddi kayıplara veya ayıplanmalara uğrayanlarda çalıştığı işten ve işletmeden kopma ve hatta karşı durma olabilmektedir.
“Manevi Kurumsal Bağlılık”diye adlandırdığım bu hususlara yeterince araştırma, anket ve inceleme yapılarak iş performansına etki yüzdesi, çalışma hayatındaki oranı ve oluşturduğu bağlılığın diğer getirilere öncelik ve üstünlüğü incelenebilir. Benim 28 yıllık iş hayatı tecrübemden çıkardığım bunların oranının ülkemizde yüksek olduğu ve bu manevi bağlardan dolayı pek çok insanın daha azına bile razı olarak çalışma hayatında azimle devam ettiği şeklindedir.

İnsan Kaynakları uzmanlarının bildiği: Kariyer, kurum gücü tatmini, eğitim yatırımı ve gelecekte yükseleceği hissi, fikri düşünce yakınlığı ve kendiyle çelişmeme vs. durumları bu bahsin dışında tutulmuştur. Ücret, yan haklar, tatil imkanı, geziler, sosyal ve araç gereç imkanları zaten maddi imkanlardır.

Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı 3.10.2011

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..