Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '11

 
Kategori
Oyunlar
 

Mangala, zeka ve strateji

Mangala, zeka ve strateji
 

Oldum olası zeka oyunlarına meraklı olmuşumdur. Lakin vakitsizliktenmidir, sabırsızlıktanmıdır bilinmez satranç gibi uzun süreli düşünme, detaylı hesap gerektiren, dolayısıyla bir oturdun mu tam tadına varmak için saatler gektiren oyunlar bana göre olmamıştır. Mangala ile geçenlerde tesadüfen karşılaştım. Meğer çok eski, ta Göktürk, Saka, Hun Türkleri zamanından beri oynanan bir zeka ve strateji oyunuymuş. Doğrusu nasıl da duymamışım diye hayıflandım bir süre. Öğrenmesi 10 dakika süren, sıkılmadan saatlerce oynayabileceğiniz zevkli bir oyun. Oynadığım ilk akşam daha müptelası oldum. Maalesef ki hemen akabinde, netteki oyun benim şansızlığım mı diyeyim yapım aşamasına girdi. Şimdi günde iki kere hazır mı diye bakıyor olsam da hala bir gelişme yok. Neyse, bir an önce tamamlanması için dua ediyorum. 

Mangala çok eski bir Türk oyunu. Hala da bazı Türk Cumhuriyetlerinde oynanmasına rağmen ülkemizde de Telekomun katkılarıyla tekrar gündeme getirlimeye çalışıyor. Üniversiteler arası ve il genelinde11-15 yaş çocuklar arasında turnuvalar düzenlenerek gençlere tanıtılmaya çalışılıyor. 

Kurnazlık, uyanıklık, önceden görme, esneklik, direnme, sağgörü, bellek hepsi bu oyunda. Mangala iki kişi ile oynanıyor. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı olmak üzere 6'şardan 12 adet küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplamak için birer büyük hazine bulunmaktadır. 48 taş ile oynanıyor. Oyuncular 48 taşı her bir kuyuya 4 olacak şekilde dağıtırlar. Her oyuncunun önündeki 6 küçük kuyu kendi bölgesi, karşısı da rakibin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. 4 tane kuralı var. Kuralları az ama geliştirebileceğiniz stratejileri yüzlerce olan, zevkli, sizi oturduğunuz sandalyede her tarafınızın tutulduğunun farkında olamayacak kadar çivileyen, çocuklarınızla bile oynayabileceğiniz ve güzel vakit geçirebleceğiniz bir oyun. 

Eğer sizin de zeka ve starteji oyunları ilginizi çekiyorsa bir göz atın derim. http://www.mangala.com.tr/ 

Şansınız bol, belleğiniz güçlü olsun. 

*Günel* 

 
Toplam blog
: 31
: 4056
Kayıt tarihi
: 24.09.06
 
 

1979 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Kimya Öğretmeniği Tezsi..