Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '17

 
Kategori
Anılar
 

Manisa'da Bir Kazım Poyraz Vardı

Manisa'da Bir Kazım  Poyraz Vardı
 

Kazım POYRAZ (1929 - 02 Aralık 2017)


Manisa’da şair dostlarımdan bir Kâzım Poyraz vardı. Onun vefat haberini arkadaşlarımdan öğrendim ( 02 Aralık  2017).  Nedenli üzüldüğümü ifade edemem.  Allah gani gani rahmet eylesin. Mekânı gül - gülistan olsun.

Kâzım poyraz, 1929 yılında Afyonkarahisar /  Emirdağ ‘ın Güveççi köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu, 1944 yılında Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü’nde yatılı olarak okumaya başladı. 1947 yılında İzmir Kızılçullu Köy Enstitüsü’nün Sağlık Bölümü’ne okumaya başladı. Buradan da Hasanoğlan Köy Enstitüsüne nakli yapıldı. 1950 yılında mezun oldu.  İlkin Mardin - Derik ilçesinde göreve başladı. Daha sonra Konya, Diyarbakır gibi illerde sağlık teşkilatında onurlu ve dürüst olarak görevinde bulundu.1981 yılında Manisa’da emekliye ayrıldı.

Kâzım Poyraz, sanatımıza ve kültürümüze aşina bir insandı, nerede bir şiir etkinliği olsa onu orada bulmak mümkündü. Manisa, Salihli, Afyonkarahisar, Aydın - Söke, Nazilli, Kütahya, - Simav, Tunçbilek, Eskişehir ve en son olarak Afyonkarahisar / Emirdağ ilçesine bağlı Karacalar Köyünde halk ozanı  Aşık Yoksul Derviş  adına yapılan bir  şairler buluşmasında  bir araya gelmiştik.( tarih 28 Temmuz 2007)

 Şiirleri Sevgi Yolu, Bizim Ece, Gülpınar, Sarızeybek,  Simav Anadolu,  Sisler Bulvarı, Ozan Ağacı, Çağrı, Duygu Seli, Kütahya Şiir Sevenler Derneği, Emirdağ dergisi  gibi  dergi ve birçok yerel gazetelerde, seçkilerde  yer aldı. Yayımlanmış dört şiir kitabı vardı. Bağrımdaki Kor, Hüzün ve Gurbet, Gönül Damlaları ve Gönül Bahçelerim ( şiirler ) gibi kitaplarda yer aldı.  O 85 yaşında iken Hakk’a yürüdü. Sevimli, hatır naz, yurdunu, milletini ve bayrağını seven kibar bir insandı. Şiirleri konusunda pekte tanınmasa da dürüst, cana yakın, sevimli ve söz yerinde ise adam gibi adamdı. Halk şiiri tarzında acılarını, özlemlerini, sevinçlerini, aşklarını, yalnızlıklarını toplumsal ve siyasal görüşlerini  akıcı ve  yalın bir Türkçe ile yazmaya   çaba gösteriyordu. Birlikten yana,onun şiir  coğrafyasında  barış ve sevgi eylemi ile  yan yana idi. Hiçbir yerde  “şairim” diye övünmüyordu.  Az ve öz konuşan dinlemesini bilen bir insandı.  9 Nisan 2004 yılında benim için yazdığı bir şiirinde şöyle diyordu:

SÖKE’DE ABDÜLKADİR BEG

Özü sevgi, yüzü güler

Herkese iyilik diler

Dostlarını gerçek sever

Söke’de Abdülkadir Beg

           

            Kaybolmaz yüzünde neşe

            Yaş dayansa da kırk beşe

            Hayatta  gül gibi yaşa

            Söke ‘de Abdülkadir Beg

 

Yazı yazmaktan yorulmaz

Doğruluktan hiç ayrılmaz

Boş yere de laf söylemez

Söke’de Abdülkadir Beg

 

            Vatan sevgisi özünde

            Güzel şiirin hazında

             Dost arar bahar güzünde

             Söke’de Abdülkadir Beg

 

                                Kâzım POYRAZ

                           9 Nisan 2004- Manisa

 

Şair vefalı, dost Kâzım Poyraz benim için yazdığı bu şiirden dolayı onu telefonla arayıp, teşekkürlerimi söylemiştim. Bu şiirini bir hatıra bağlamında şiir defterimin bir köşesinde saklı bulundurdum.  Aradan bir hayli zaman geçti,  ben de O’na 18 Eylül 2005 yılında  aşağıdaki   dörtlükle biraz  olsun bir  yanıt ( cevap ) verdim.

                            DÖRTLÜK

Yağmurun yağışı beklenen niyaz gibidir

Yüreği ak paktır yerinde durmaz gibidir

MANİSA’DAN gelen dolu –dizgin ey sadık dost

Şairlerin yüz akı Kâzım POYRAZ gibidir.

         Abdülkadir GÜLER  - 18 Eylül 2005 -  SÖKE

Sözün özü, bir dostumuzu daha öbür âleme gönderdik. Yolu açık ve aydınlık olsun. Mekânı gül- gülistan olsun. Ondan aşağı yukarı bir ay önce Şair Feyzi Halıcı’ da ayrıldı aramızdan. ( 10 Ekim 2017). Onu çok seviyordu. Ona kavuştuğuna eminim… Bizden de selam ve saygılar götürdüğüne inanıyorum. Herkes sırasını bekliyor, Sevgili Kâzım Poyraz’ı  her zaman  rahmetle anacağız, başta POYRAZ  ailesi olmak üzere tüm   sevenlerine ve yakınlarına  baş sağlığı diliyorum. Heyhat!… Baki kalan bu kubbede hoş bir  seda imiş…

------------------------------------------------------------------------

NOT: Söke Lisesi’nin eski müdürlerinden değerli meslektaşım Ahmet BAYRAV’ı da kaybettik. ( 14 Kasım 2017).  Vefatı sırasında ben Söke’nin dışında idim. Aziz meslektaşım Ahmet Bayrav’ı rahmetle anıyor, başta ailesi olmak üzere tüm  sevenlerine  baş sağlığı diliyordu. A.Güler

 

Abdülkadir GÜLER

04. 12.2017-  SÖKE

 

                      

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..