Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '15

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Manisa Gezisi

Manisa Gezisi
 

Manisa Kent Müzesi


14 Eylül Pazartesi günü saat 9.40 da,15 dakikalık geçikmeyle Salihli gümüş çayı durağından Uşak-İzmir trenine bindik. Manisa’ya gidiyoruz. Trenin içi temiz, konforlu ve kilimalı içerde bilet kontrolü yapan ve bilet kesen memurlar kibar ve saygılı. Görevli gelince “Yüzde 20 indirimli Manisa “ dedim. Memur elindeki makinenenin tuşlarına bastı ve makineden bilet çıktı, biletlerimizi aldık.

Sart’ın hemen üstünde, güney batısında dağın yamacında altın madeni çıkarılan yer gözümüze çarpıyor. Dikkatli bakınca yamaçtaki dağın bir kısmı dozer ve kepçeyle yok edilmiş. O yerin doğal yapısı değişmiş

Hava sıcak ama içerisi serin keyifli bir yolculuk pencereden dışarıyı seyrediyoruz. Tren istasyonları, üzüm bağları iki yanımızdan uzanan Manisa ovası. Turgutluyu geçince sadece bir yerde pamuk tarlası gördük. Üzüm bağlarından sonra en çok darı ekilmiş.

Spil dağı Manisa kentinin ardında boylu boyunca uzanıyor. Manisa’ya yaklaştıkça Spil dağı uzaktan görülmeye başlanıyor.

Manisa tren istasyonuna geldik. İnince hükümet konağının arkasındaki tarihi Hatuniye caminin yanındaki kahvehaneden çaylarımızı içtik. Hatuniye camii diktörtgen planlı, tek minareli sade bir cami şehrin merkezinde. Caminin külliyesindeki medrese, imarethane ve sıbyan mektebi kurtuluş savaşında yangında yakılıp yıkılmış. Caminin avlusunda türbe var. Manisa’ya gelmişken müzeyi ve tarihi yerleri gezelim dedik. Sırasıyla Hatuniye Camii, Sultanlar türbesi, Manisa müzesi, Muradiye camii, Saruhan bey, sultan camii, sultan camii imaretini ziyaret ettik.

Sultanlar türbesini gezemedik. Türbeye dışarıdan baktığımızda türbe kapısı ve bahçe kapısı kilitliydi. Bu türbe Manisa’da ölen 22 Osmanlı sultanı için yapılmış. Sultanlar türbesinin diğer ismi “Yirmi iki sultanlar türbesi”.

Manisa müzesi’de kapalıydı. Müzenin bahçesinde bulunan desenli, resimli, yazılı mermer lahitleri, sütunları ve heykelleri görebildik.

Gezdiğimiz tarihi camiler içinde en güzeli Muradiye Camii idi. Orijinalliği bozulmamış, caminin içi ve tavanı çini süslemeler süslenmiş, eşiz bir tarihi yapı.

Spil dağı üzerinde farklı yerlerde  Niobe ağlayan kaya, Manisa kalesi, Sultan yaylası, kent ormanı ve mesir tabiat parkı var.

Ağlayan kaya dediğimiz Manisa'nın Niobe’sinin gözlerinden artık yaş dökülmüyor, Niobe uzun zamandır ağlamıyor. Gözyaşları kesilmiş.

Astsubay orduevine geldiğimizde kapalı ordu evinin tabelası kaldırılmış. Manisa’da Astsubay ve Subay ordu evi vardı. 2014 yılı aralık ayında çıkarılan yönetmelikle değişmiş. Astsubay ve Subay ordu evi kaldırılmış. Subay orduevinin olduğu binanın ismi değişmiş Kışla gazinosu olmuş. Bu kışla merkezlerine subay-astsubay ayrımı yapılmadan bütün subaylar girebiliyor ve tesislerden yararlanıyor.

Şehir içindeki kaldırımlarda görme engelli yayaların yürümesi için düzenlemeler yapılmış. Belediye otobüsleri son sistem elektronik araçlarla donatılmış, duraklara gelmeden önce ve durağa geldiğinizde durağın ismini sesli olarak söylüyor. Otobüslerin içi kameralı, kent kartınız yoksa bilet tutarını şoföre verebilirsiniz.

Manisa’da şehir içindeki kısa gezimiz bitince öğretmen evine gidiyoruz.

Öğretmen evinin ön bahçesinde başöğretmen Atatürk ün kara tahta üzerinde Türk alfabesini öğretirken gösteren heykeli, ana giriş kapısından içeri girdiğimizde tam karşıda Manisa Tarzanı Ahmet Bedevinin tablo üzerindeki resmi ve yanında Tarzan'ın tarihçesi, Manisa Tarzanı Irak- Kerkük doğumlu bir Türkmen. Kurtuluş savaşına fiilen katıldığı için istiklal madalyası almış.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Manisa gelmiş ve yerleşmiş. Topkale adıyla anılan dağda bir kulübede yaşamaya başlamış ve Tarzan adını almış. Tarzan Manisa'nın simgesi haline gelmiş. Hayatını ağaçlandırmaya adamış, binlerce ağaç dikmiş.1963 yılında vefat etmiş.

Şehzadeler kenti Manisa’nın tarihi eserleri, turistik yerleri, doğal güzelliklerini görmek için Manisa gezilecek bir kent. Camiler, medreseler, türbeler, imarethaneler vb. tarihi eserleri şehrin her yerinde görebilirsiniz.

Manisa’da şehzade olarak görev yapan padişah çocukları devlet tecrübesi kazanıyorlar şehzadelerden birisi padişah ölünce onun yerine tahta geçiyor.

Manisa tarihi ve doğal güzellikleriyle ege bölgesinin önemli tarım, sanayi ve turizm kentti.

Manisa öğretmenevinde yemekten sonra çaylarımızı içtik. Bir günlük Şehzadeler kenti Manisa gezimiz bitince Manisa’dan 18.20 treniyle, saat 19.30 da Salihli ye geldik.

Yazımızı şair Gazanfer Sanlıtop’un yazdığı “Manisa” şiiriyle bitirelim.   

MANİSA

Magnesia Sipylum; uygarlıklar bahçesi

Antik çağın yıldızı açık hava müzesi

Algai, Kula, Sart; arkaik harabeler

Kybele ve Niobe; taşlaşan ilaheler

Manisa bir efsane, her devrin en gözdesi

Kavimlerin uğrağı; kralların beldesi

Her tarafta tarih var; ören yeri her yanı

Pamuk, üzüm diyarı; anemonun vatanı

Spil dağı taht kurmuş, zümrüt yeşil ovada

Tarzan onda yaşamış, ilk çevreci dünyada

Manisa bir efsane, her devrin en gözdesi

Bereketli topraklar, mutlu yüzler beldesi

Tapınaklar, anıtlar; çağların hatırası

Medreseler, camiler; ataların mirası

Ulucami Selçuklu, Muradiye Sinan’dan

Hafsa sultan şifadır, mesir yağar her yandan

Manisa bir efsane, her devrin en gözdesi

Saruhan’ın başkenti, şehzadeler beldesi

Şair Gazanfer Sanlıtop

Kaynak: Manisa şiiri www.atlantis.manisa.com

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..