Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Manisa’nın Sarı Altını ‘’ Üzüm ‘’

Manisa’nın Sarı Altını ‘’ Üzüm ‘’
 

Dünyada en kaliteli üzüm’ün yetiştirildiği şehirlerden bir tanesi’de Manisa'dır. Ege'nin kültürel zenginliği arasında asma bahçelerinin sarı altını diye de tabir edebiliriz.

Bu zorlu ve meşaketli işin adıdır ‘’üzüm yetiştiriciliği ‘’

Lakin son zamanlarda pek bir dertliler, hem fiyat yönünden hem de gerçekleşen doğa olayları nedeni ile zor bir sezon geçirmekteler. Ayrıca yaz döneminde yaşanan aşırı sıcaklar üzümler üzerinde bazı hastalıklara neden olmuştur. Üreticinin sıkıntı çektiği diğer bir sorun ise taban fiyat uygulamasının olmamasıdır. Tüccarların serbest bırakılması ve 3 lirayada 2 lirayada üzüm alması üreticinin emeğinin ziyan edilmesi demektir.

Sadece Vicdan Meselesi

Bu fiyatlar üreticiyi kurtarmamaktadır, bir yıl boyunca yapılan bir ton masraf bulunmaktadır. Mazotu, gübresi, ilacı, budakçısı, suyu vs. bunların masraflarını çıkardığında zaten para kalmıyor ki. Peki bu böyle geldi ama böyle gider mi bilinmez ama üretici artık üzüm bakmak istemiyor.

Tabi birde hırsızlık meselesi var

Üreticinin üzümle yatıp üzümle kalktığı ve çocuğu gibi baktığı üzümlerinin bir gecede elinden alınması; yani devletin caydırıcı bir ceza vermediği hırsızların çalması, koca bir yılın emeğinin heba olması demektir, hadi onuda geçtim peki bu insanlar ne yiyecek o saatten sonra borçlar da cabası ?

Çaldırmadılar ve sattılar diyelim, o zaman da ucuza gidiyor yine sıkıntılı bir sürecin yaşanacağının sinyalleri yanmaya başlıyor. Ege bölgesinde birçok üretici, emeklerinin karşılıklarını alamadıklarından dolayı bağlarını kökleyerek yerine daha para edecek ürünler dikmektedirler.

Son olarak üreticimiz sadece hakkı olanı almak istemektedir. Fazlasında gözü yok ve o emekte gözü olan, fiyatları kafasına göre ayarlayarak resmen öldüren tüccarlara da bir dur denilmelidir.

Samet Tosun

Semaorglife News Köşe Yazarı

 
Toplam blog
: 9
: 525
Kayıt tarihi
: 17.01.15
 
 

Samet Tosun ile Kültür Sanat Hakkında ..