Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
29
 

Manzara Tabak - Kayısı

Meyveler hayatımızın vazgeçilmezi. Her zaman tükettiğimiz gıdaların başında geliyorlar. Her mevsim farklı şekilde ve rengarenk karşımızdalar. Kış mevsiminde yaz meyvelerini, yaz mevsiminde kış meyvelerini özleyen bizler, bu düşünceyle ortaya çıkarmış olduğumuz kurutulmuş meyveler ve hep ulaşılabilir olmalarının güzelliği… Peki manzara tabaklara ne demeli? Benim taktığım isim bu, hadi yazayım uzatmadan.

Kayısı. “Bildiğimiz kayısı işte.” diye yazıp geçemiyorum. Mevsiminde ayrı güzel, kuruyunca ayrı. Ülkemizde en çok Malatya’da üretiliyor ve yaklaşık %90’ı ihraç ediliyor. Sadece Türkiye için değil dünya için de oldukça önemli bir yere sahip bu üretim. Böyle olunca kayısı duru bir şekilde satılmanın dışında haklı olarak kendisini birazcık şımartıyor. E böyle bir kayısı öyle poşete ya da bir kaba konup satılmaz düşüncesiyle üreticiler onu süsleyip püslüyor. Bu uzun yıllardır olan bir tasarım diyebiliriz ama her gördüğümde de “Bu manzara tabakları köşede hala yazmadım tüh.“ diyordum. Dikdörtgen, kare, yuvarlak ya da kalp zemin üzerinde tek tek dizilen, sarı kayısı, gün kurusu kayısı, cevizler, kayısı döneri, cevizli sucuk, badem, antep fıstığı ve muska tatlı olarak adlandırılan farklı çeşit tatlardan oluşan manzara! İşte bu yüzden ben bu kayısı tabaklarına manzara tabak diyorum. Gayet de bir manzarayı izler gibi oturup izlenebilir öyle değil mi?

Bu aralar kurutulmuş meyveler dikkatimi çekiyordu ve farklı araştırmalar yapıyordum ama ne zaman bu kayısı konusu açılsa ya da bir yerde görsem orada takılı kalıyorum, ne de güzel düşünüp bu basit gözüken ama etkileyici tasarımı gerçekleştirmişsiniz? Peki bu kayısı ihracatı dışında acaba şu tabaklara da “ Manzara Tabak “ ismini verip ülkece dünyaya açılsak mı? Belki üreticilerimiz bu fikri çoktan gerçekleştirmiştir, kim bilir. Arada böyle tatlı haberlerle gelin işte, ne güzel olur…

Sağlıkla Kalın!

Not:  “ Kayısı yiyelim, tatlı konuşalım.”

Gıda Mühendisi

Nermin Özge BİLGE

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 234
Toplam yorum
: 26
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 293
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster