Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
23482
 

Maraş'a yolunuz düşerse....

Maraş'a yolunuz düşerse....
 

Biraz önce uzunca bir zamandır takip ettiğim sevgili Mehmet Yaşın’ın Lezzet Durakları adlı programını izleyip bilgisayarın başına geçtim.

Lezzet yolculuğu benim de hep ilgi alanım olmuştur. Özellikle bir şehre gittiğimde yemek vakti geldiğinde arkadaş tavsiyelerine uyarak lezzet keşfine çıkarım. O şehirde damak tadını bilenlerin uğrak yerinde alırım soluğu. Hele de belirtilen yer benim beğenime uymuşsa değmeyin keyfime, o yolculuk benim belleğimde unutulmaz bir yer edinir.

***

İstanbul’da okurken benim gibi boğazına düşkün bir hemşerimle öğrenci bütçemize kıyıp arada bir kendimize küçük ziyafetler çekerdik. Ne güzel günlerdi, o günlerin anıları hala zihnimde capcanlı. Neyse, bu kadar girizgâhtan sonra gelelim asıl mevzuya. Mehmet Yaşın bu haftaki programında “Maraş” mutfağını ele aldı. Maraş deyince aklımıza Yaşar’da, Ferah ‘da veya Kervan ‘da yediğimiz o nefis dondurma gelir. Bu dondurmayı bu kadar benzersiz kılan Kahramanmaraş’ı çevreleyen Ahırdağı’nın yamaçlarında özellikle kekik, keven gibi rayihalı otlarla beslenen keçilerin sütünden, birinci kalite sahlepten üretilmesidir. Kahramanmaraş'ın döğme dondurması dışında baklavası, fıstığı, kırmızı biberi, un sucuğu, pestil sucuğu ve tarhanası meşhurdur.

Mehmet Yaşın, Maraş’ı ele aldığı programında benim de keşfetmediğim birkaç lezzet durağından bahsetti. Bunların ilki Avşaroğlu Et Lokantası’ydı. Bu lokantanın ciğer kebabını öyle bir tanıttı ki insanın atlayıp Maraş’a gidip bu lezzeti hemen denemesi geliyor.

Programda tanıtılan diğer bir lezzet durağı da Tuğra Restaurant’tı.Bu mekanında en özel yemeği olarak nar ekşisi ve soğanla yapılan bir tür kebabını tanıttı.Bu yemeği de mutlaka denemek üzere bir köşeye kaydettim.Programın sonu Maraş’ın ünlü pastanelerinden Ferah’ta tanıtılan fıstıklı, kaymaklı gelin bohçası adlı bir tatlı tanıtımıyla noktalandı.
***

Maraş’a dair benim de birkaç tane lezzet durağı önerim olacak. Maraş Orman Dairesi civarında bulunan Turaç Et Lokantası’nı mutlaka ziyaret etmenizi dilerim. Otantik bir dekorasyona sahip mekânda siparişinizin alınmasıyla beraber, masanıza çiğköfte; ezme salata; pişmiş soğan, biber ve domates geliyor. Bunun yanında Maraş’ın ünlü bakır tasında soğuk bir ayran da masanızı süslüyor. Sonrasında esas menüde yer alan karışık ızgara gönlünüzü feth ediyor.
Maraş’ta bunun yanı sıra sayacağım Pınarbaşı’nda yer alan çamlarla örtülü restorant ve aile çay bahçeleri de uğranması gereken diğer mekanlar. Kahramanmaraş Üniversitesi'nin şehir merkezinde yer alan yerleşkesinin karşısında bulunan küçücük bir kebapçı da kebapseverler için iyi bir adres olabilir(adını hatırlayamadım).

Eğer Maraş’a yolunuz düşerse birkaç saatinizi de Bakırcılar Çarşısı’na ayırın.Pişman olmazsınız….

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmıştır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

lezzet durakları dediniz ve Elbistan tavayı yazmadınız hele Maraş'tan bahsederken hani kelle paça hani işkembe hani kömbe hani ekşili köfte olmamış bu kez çok eksik :)) ama bunlarda çok lezzetli lokantada bulamasanız da girdiğiniz bütün evlerde yaşlı teyzelerin tamamı bilir bunları hele o ekşili köfteyi bi güzel yaparlar sormayın gitsin neyse ben bişeyler yesem iyi olacak bu kadar yemek bahsinin üzerine... sevgilerimle...

duygusel 
 13.12.2007 17:19
Cevap :
Sevgili Duygusel...Sizin de bahsettiğiniz gibi belirttiğiniz gibi bahsettiğiniz lezetler daha çok evlerde yapılıyor.Hele de Ekşili Köfte( Basalla)ye yaptığınız vurgu.Gerçekten de çok özel bir lezettir.Yorumunuz için teşekkürler...  14.12.2007 10:33
 

Öncelikle "Maraş" denilince her ne kadar akla gelen ilk şeykerden biri, o meşhur "Maraş dondurması" ise de, esas unutulan bir şey var Maraş'a gidince yemeden dönülmesi kayıp sayılacak. Evet, kebab türü et yemeklerine ve yanında verilen diğer aparatiflere bir diyeceğimiz yok. Ammaaaa... Adıyaman'da oturduğunuza göre, ilk gittiğinizde Yukarı çarşıda mutlaka bir "Paça" yemenizi öneririm. Hiç bir yerde "Paça" Maraş'daki gibi güzel olmaz. Hele içine "Goruk ekşisi" de eklerseniz... Saygılarımla... İBRAHİM PEKBAY

İBRAHİM PEKBAY 
 12.12.2007 15:37
Cevap :
Önerinizi mutlaka hayata geçireceğim İbrahim Bey,bundan şüpheniz olmasın.İlginize ve yorumunuza teşekkürler...Sevgiyle...  12.12.2007 22:53
 

Eh Yücel Bey, şimdi bu yazıyla ben zor durmaya başladım. Aksi gibi uzun bir tatilimizde yok şu arada :))) Hatıraları canlandırdınız bana. Elinize sağlık, sevgilerimle...

ROSEMOON 
 07.12.2007 10:14
Cevap :
Sayın Rosemoon, beğeniniz ve yorumunuz için teşekkürler..Size Maraş'a doğru yol alma konusunda hareketlendirmişsem ne mutlu bana..En kısa sürede belirtilen yerleri denemeniz dileğiyle..Hoşçakalın... Sevgimle hep...  07.12.2007 20:01
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 43
Toplam yorum
: 66
Toplam mesaj
: 37
Ort. okunma sayısı
: 2043
Kayıt tarihi
: 01.07.07
 
 

Edebiyat ilgi alanım... Şiir, kitaplar, denemeler ve lezzet durakları hakkında benim de bir çift ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster