Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '09

 
Kategori
Gelenekler
 

Mardin'de Hıdrellez Yemeği

Mardin'de Hıdrellez Yemeği
 

Mart’ta Vali Parkı’nda pıtrak pıtrak pembeli, beyazlı çiçek açan badem ağaçlarının sisler arasındaki güzelliğini, annem eliyle işaret ettiğinde, baharı müjdelediğini anlar, çocuksu bir sevinçle el çırpardım. Biliyordum ki, çağlalar tomurcuklanmaya başladığında doğa uyanacak(hassıt merené), kır gezmeleri başlayacaktı. Ya Vali Parkı, ya da Kale Arkası(Kafel kal’é), ya da akraba kamyonu denk düşerse Deyr’ül Zaferan Manastırı’na cümbür cemaat gidip, doğanın ritmine biz de uyardık. Biraz da gösteriş alâmeti yemek sepetlerini taşımak, biz çocukların en büyük zevkiydi. Gidilen yerde kızlı erkekli tüm kurtlarımızı döker, o yorgunlukla dönüşte her zamankinden erken yatardık.

Doğanın uyanışını müjdeleyen günlerden sadece Hıdrellezde, kızlar oyunlara katılmaz, dilek dilemekle yetinirdik. Erkekler dağıldıktan sonra bazı arkadaşlar ateşten atlarken, ben sakınır, uzak durmaya çalışırdım. Bilinç altıma işleyen ateş korkusunun kökeninde; beş yaşımdayken kızamık çıkardığım sırada, komşu kızı Cerdon’lerden Sabriye’nin tutuşturduğu talaşı kucağıma atması sonucunda bir meşaleye dönmem yatıyordu…

İki yıl önce evimizin karşısındaki parkta yakılan ateşe uzun uzun baktım, ardından Üniversiteye giden yeğenim Tuba’ya göz kırpıp sessizce dışarı süzüldük. Komşu çocuklarının kahkahaları arasında ateşin üzerinden atlayıp, dilekte bulundum… Dileğim ne miydi?!.. Okuyorsunuz işte…

HIDRELLEZ YEMEĞİ

Hıdrellez günü her evde mutlaka aynı yemek pişerdi. Köylü kadınların günler öncesinde “Radika! Radika!”(Kınnebré! Kınnebré!) seslenişlerini duyunca hemen büyüklere haber verir, kadını da çağırırdık. Radika demeti alınıp, karşılığında bir tas tel şehriyeli bulgur, kuru üzüm veya bir karış cevizli sucuk verilirdi. Yemek sadece frik bulgur, yağ, tuz ve radika ile pişirilirdi. Amaç doğanın yeşillenişine uymaktı. Yaratıcı düşünceli olanlar bu yemeği daha da çeşnilendirirdi. Annem de, doğadaki diğer renkleri ve kokuları katarak, yemeği ilginç kılardı.

 

*Malzemeler (6 kişilik)

-2 su bardağı frik bulgur

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 demet radika(kınnebré)

-1 tatlı kaşığı tuz

-4 bardak su

*Çeşniler(isteğe bağlı)

-1 y.kaşığı domates salça

-1 baş soğan

-2 diş sarımsak

-2 taze soğan (varsa)

-1 y.kaşığı toz nane(ya da ¼ demet taze nane)

-2 yeşil biber

-2 domates

*Hazırlanması

-Yağ ısıtılıp, ince kıyılan kuru soğan ve sarımsak hafif kavrulur. Salça eklenip karıştırılır.

-Ardından ince kıyılmış yeşil soğan, biber, domates eklenip biraz çevrilir ve 4 bardak su eklenir.

-Su kaynayınca, ayıklanıp yıkanan bulgur, ince doğranmış radika ve tuz eklenir.

-Arada bir karıştırılarak, dibinin yapışmaması sağlanır.

-Üzeri göz göz olunca nane serpilip, ocak kapatılır. Kapalı halde 20 dakika demlendirilir.

-Cacık veya ayran eşliğinde ikram edilir. Yarasın…

HIDRELLEZ

Hızır ve İlyas ölümsüzlük suyu içmiş

Doğaya can vermek için sözleşmiş

Hızır aksakallı, al pabuçlu, çiçekli cübbeli

Bastığı yer canlı, dokunduğu şey bereketli

İlyas uzun boylu, nur yüzlü, uzun asalı

Gezdiği yerde coşturur suları, arttırır hayvanları.

Hıdrellezde gönensin gönlün

Hıdrellezde gerçekleşsin düşün

5 Mayıs gecesi su üstünde buluştuklarında

Biter uğursuzluk, çözülür sorun, iyileşir hasta

Artar bereket, açılır kısmet, gerçekleşir dilek

Konuşmadan çiz dileğini bir kâğıda

At denize ya da bağla gül dalına

Kırlarda gezin, ateşte atla, gündönümünü unutma

Hıdrellezde gönensin gönlün

Hıdrellezde gerçekleşsin düşün

Ayten Başabaş Dirier

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..