Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Mardin’deki vahşeti sadece biz unutacağız, çocuklar asla.

Mardin’deki vahşeti sadece biz unutacağız, çocuklar asla.
 

Kimi törelerin ne değin can yakıcı olduğunu anlamak için son olaya göz atmak yeterli. Dolayısıyla Mardin Mazıdağı’ndaki vahşeti anlamak, belki bizzat bölgede yaşamayı gerektiriyor.

Bir insanın diğerini nasıl öldürebildiğini bile anlamazken, bir kadının öldürülmesini, üstelik hamile bir kadının öldürülmesini, bir çocuğun öldürülmesini, öldürülmezse öksüzleştirilmesini, hangi kelimelerin anlatılabilir kılacağını söyleyebilir misiniz?

Ya da mesela o çocuklara aileniz yok edildi çünkü… Şeklinde kaç cümle kurabilirsiniz?

Veya aileniz öldürüldüğü için sizi örneğin yatılı okullara, tatillere göndereceğiz şeklinde kurduğunuz bir cümleyi nasıl yumuşatabilirsiniz?

Öte yandan vahşet olarak nitelenebilecek bir töre’nin bile ardından onurluca yürüdüklerini her hareketleriyle ifade etmekten çekinmeyen bir ruhsal çöküntü grubuna nasıl bir eğitim verebilirsiniz ki, “bu yüzden yaptık” kelimesini kullanarak yaptıklarını ardılları denemeye kalkışmasın?

Katliama tanık olan çocuklara yaşadıklarını unutturmak için uygulanabilecek destek, çalışanıyla, şartlarıyla, “çok” ve “iyi” kelimeleriyle tanımlanabilecek bakım evleri gerektirir.

Tek başlarına bakımevleri veya yurtlar da yetmez.

Gerçek anne ve babaları az aratacak aileler gerektirir. Kardeşlerim diyebilecekleri arkadaşlar, neredeyse baba ve anne pozisyonunda eğitmenler gerektirir.

Böylece yaşanan dram bir nebze unutturulabilir. Ama böylesi bir vurgundan sonra kan üzerine güdülen davaların odağında filizlenmiş ve hatta vahşeti bizzat yaşamış bir çocuğun olanları unutması nasıl mümkün olabilir, bunun üzerine eğilmek gerekir.

Ne yapılırsa yapılsın onlar yaşadıklarını ömür boyu unutamayacaklar. Ama bizim söz konusu katliamı yaşayan çocuklarımızı çok kısa zamanda unutacağımız kesin. Büyük şehirlerimizin varoşlarında kıt ile kanaat kelimeleri arasına kıstırılmış şekilde yaşayan binlerce çocuğu, ancak bir olay söz konusu olduğu zaman hatırlamıyor muyuz?

Sürekli söylendiği gibi dinimizde ve kültürümüzde çocukları öldürmeyi haklı kılacak hiçbir gerekçe yok. Ama onları öksüz bırakabilecek bir dolu gerekçenin kültürümüzün kontrolsüz bir yerlerinde bulunduğunu devlet olarak biraz göz ardı etmiyor muyuz?

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..