Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Mardin'e yolculuk

Mardin'e yolculuk
 

Gecenin altın gerdanlığı Mardin'den bir görünüm.


Mardin’den uzakta olmak, bir Mardinli olmak insana nedenli zor geldiğini burada anlatmak elbette ki zordur. Ama ne var ki uzakta da olsam Mardinle ilgili başarılı ve olumlu haberleri almak beni bir yerde mutlu ediyor ve de sevindiriyor.  Eski Afyon Milletvekillerinden şair dostum rahmetli Osman ATTİLA bir sözünde şöyle diyordu: “ Siz zannetmeyin ki ben Ankara’dayım, Afyon’da bir dam çökse, yüreğim parçalanır” diyordu… Ben de bir Mardinli olarak uzaklar da olsa Mardinle ilgili başarı dolu bir haber alsam onurlandığımı ve mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.

Önce MAREV VAKFI’NIN Ankara’da Mardin Evi için medyadan aldığım bir haberle yazıma başlamak istiyorum: 23 yıldır faaliyet gösteren Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (MAREV) tarafından yapılan Mardin Kültür Evi, hizmete açıldı.

Başkanlığını Ulaştırma Eski Bakanı İbrahim Aysoy’un yaptığı Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı MAREV), faaliyetlerine artık Birlik Mahallesi’nde hizmete giren Mardin Kültür Evi’nde devam edecek. Çankaya Belediyesi’nden tahsis edilen arsa üzerine Mardin Eğitim Vakfı (MARSEV) ve Mardinlilerin katkısıyla inşa edilen kültür evi, 500 kişilik konferans salonu, toplantı salonları, hobi odaları, sergi salonu gibi bölümlerden oluşuyor. Mardin mimarisine göre yapılan kültür evinde seminer, konferans, kermes, el sanatları ve yöresel ürün tanıtımı gibi etkinlikler düzenlenecek. Konferans salonunda ressam İsmet Yedikardeş’in büyük bir tablosu bulunuyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan İbrahim Aysoy, Marev’in İstanbul ve Ankara’ da yaşayan Mardinliler için çalıştığını belirterek, amaçlarının eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel anlamda Mardin’in tanıtımına ve gelişmesine katkı sağlamak ve Mardinliler arasında dayanışmayı artırmak olduğunu dile getirdi. Üniversite öğrencilerine burs verdiklerini anlatan İbrahim AYSOY, son 13 yılda 4 bin 600 öğrenciye burs imkânı sunduklarını söyledi.

Mardin ile ilgili haberleri daha çok bana Adana’dan gelen Halil Aslan hemşerimizin çıkardığı Güney HÂKİMİYET Gazetesinden öğreniyorum. Güney HÂKİMİYET gazetesinde özellikle haberleri bizlere ulaştıran değerli fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Adnan Avuka’ nın verdiği haberlerden öğreniyorum. Özellikle burada Sayın Halil Aslan ve Adnan Avuka beylere burada böyle başarı dolu bir çabadan dolayı kutluyorum. Tabi bu gazetede emeği geçenlerle birlikte aynı dileklerimi yazmak istiyorum.

Şimdi aldığım haberlerden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

1-  Avrupa’nın Efendisi Olacağız. Başlıklı haberi insanı onurlandırır. Mardin’in ve Türkiye’nin tanımış iş adamlarımızdan Dr. Zeynel Abidin Erdem, Türkiye’nin, Avrupa’nın efendisi olma yoluna olduğunu belirterek” Buna imanımız gibi emin olun” diyor. Müslüm Aktürk’ün verdiği bilgilere göre: Türkiye’nin dünya’da sözü edilen, sözü dinlenen ülke konumuna geldiğini ifade ediyor. Bu haberler insanı gerçekten gururlandırıyor.

2-    Mardin’in ünlü hayırsever işadamının yaptırdığı öğrenci yurdu pansiyonunda eğitimden 20 öğrenci Kur’an-ı Kerim i okuyup hafız oldular. Kabala eski belediye Başkanı işadamı, hayırsever insan Hacı Şakir Nuhoğlu’nun yıllar önce Kabala’da hizmete açtığı erkek öğrenci yurdunda bakıp okuttuğu yaklaşık 310 öğrenci içerisinde Kur’anı Kerimi tamamen  okuyan 10 Hafız öğrenci için özel bir tören hazırlandı….

3- Bir başka haberde Güneydoğu’nun Sanayileşmesi bağlamında önemli bir kilometre taşı olan Mardin Boru Fabrikası, üretimin yarısından fazlasını ihracata ayırmasına dikkat çekiliyor.

4- Basın konusunda da Mardin’in adının Türkiye düzeyinde örnek gazetelerle anıldığını ve gösterildiğini öğreniyoruz. Gazeteci hemşerim Adnan Avuka’nın verdiği habere göre: Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Atalay, İLKHABER Gazetesini medyada örnek bir gazete olarak gösterilmesi sevinecek bir olaydır. İlk Haber ve Güney Hâkimiyet Gazeteleri Mardinli İşadamımız Halil Arslan tarafından Adana’da çıkarılıyor. Geçmiş günlerde Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Mardin’de yapılan bir toplantıda, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Basın İlan Kurumunun katıldığı bir toplantıda İLK HABER Gazetesini örnek bir gazete olarak gösterdiğini öğreniyoruz.

5- Bir başka haberde Artuklu Üniversitesinin, çözüm sürecine desteğini sürdürdüğünü yine alınan haberler arasındadır. Hükümet tarafından başlatılan “Demokratik Barış ve Çözüm Süresine yönelik verdiği akademik ve entelektüel katkılarıyla adından sık sık söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesinin desteğinin sürdürmesi barış ve huzur için    hepimizi  sevindiriyor. Güneydoğu’da tüm insanların kardeşçe  bir arada yaşamasını   kim istemez ki…

6- Mardin Nusaybin’de gürül gürül akan “Beyazsu” bir cennet kapısı olduğunu ilan ediyor. Doğu ve Güneydoğu’nun şirin mesire yeridir. Nusaybin ve Midyat arasında şırıl şırıl akan ve insanları dinlendiren “Beyazsu” mesire önemli bir mesire yeri bağlamında yine Güney Hâkimiyet gazetesinden onurla okuduğumuz gelen haberler arasında.

7- Mardin’e yeni görevine başlayan Mustafa Taşkesen, tarihi kentte Mardin’de görevine başladığını öğreniyoruz. Vali Mustafa Taşkesen’e hayırlı ve başarı dolu görevler de bulunmasını diliyoruz. Daha önce Mardin’de görev yapan Dr. Ahmet Cengiz ise Valiler Kararnamesiyle merkeze alınıyor. Bundan da bir hayır vardır. Sayın Dr. Ahmet Cengiz’e de yeni görevinde başarılar diliyoruz. Aslında Dr. Ahmet Cengiz’de görevi münasebetiyle Mardin’de sevilen bir insandı. 

8- Bu haberlerden başka Jandarma Teşkilatının 175. Kuruluş yılı dönümü nedeniyle Mardin İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Vural Erol beraberindeki heyetle Vali Mustafa Taşkesen’i ziyaret ediyorlar, Okulların tatile girmesiyle Vali Taşkesen eğitimde başarıyı yakalayan okulları  ziyaret ediyorlar, benim adımı taşıyan Abdülkadir İlköğretim okulunda beraberindeki heyetle   katıldığı törende çalışkan öğrencilerin karnelerini ve başarı belgelerini veriyor ve onları tebrik ediyorlar. Bir başka haberde yıl içinde çeşitli tarihlerde bilgi yarışmalarında ve sportif faaliyetlerde başarı gösteren öğrencilere valilik tarafından öğrencilere altınla ödüller veriliyor. Bu tören Mardin Kız Meslek lisesinde gerçekleşiyor. Takdir edilecek bir olaydır bu… Ben de tüm başarılı öğrencileri veli ve öğretmenlerini yürekten kutluyorum.

9- Bir başka haber de Müslüm Aktürk, İstanbul’dan naklediyor bu haberi. Türkiye’deki görme engellileri için 2007 yılından beri çıkarılan Görülmeyen Gazete, yüksek maliyet yüzünden yaşam mücadelesini verirken, bu konuda çalışmalar yapıldığına dair haberler alıyoruz. Söz konusu gazetenin imtiyaz sahibi Saime Oğuzhan para kazanmaktan çok bir insanlık görevini sürdürüyor. Veilgili kuruluşlardan ilgi ve yardım bekliyor. Bu arada söz konusu gazetenin heyetini Taksim’deki Hukuk Burusunda ağırlayan Av. Haluk Eldem Saime Oğuzhan ve ekibini kutlayarak yardımcı olacaklarını öğreniyoruz. Aynı yardımı İLHABER ve Güney HÂKİMİYET Gazeteleri sahibi değerli iş adamı hemşerimiz Halil Arslan’ın da yardımcı olacaklarını öğreniyoruz. Engelliler için Görülmeyen Gazetenin yayın hayatının sürdürülmesi için bu hayati bir çabadır. Tüm emeği geçenleri kutluyor, gazetenin gerçekleşmesini diliyoruz.

10- Avrupa’daki Yezidilerin dönüşü, Diyanet İşlerinin İl Müftüleriyle birlikte Ramazan ayı münasebetiyle vatandaşlara yönelik çeşitli faaliyetlerde bulunması, Mardin Büyük Şehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün Mardin halkına yönelik faaliyetleri, Mardin Artuklu İlçe Belediye Başkanı Emin Irmak, 3 Vagonlu bir mini tren getirerek ücretsiz olarak vatandaşların hizmetine sunulması memnuniyet vericidir. Yıl sonu münasebetiyle Artuklu İlçesi Halk Eğitim Merkezinin düzenlediği “ Yıl Sonu Defilesi” göz kamaştırmış ve izleyiciler tarafından bir hayli akmış almıştır. Öte yanda Ağa oğlu Yapı İnşaat tarafından ünlü tiyatrocu Uygur Tiyatro Topluluğunu Mardin’e getirerek, kültür sanatına da önem verdiklerini sevinçle öğreniyoruz. Yine Midyatlı İlçesi Sivrice Ortaokul öğrencileri İspanya’da yapılan VE FLL( First Lego ) Şampiyonası’ndan birincilikle İlçelerine döndüklerini bizleri daha en çok sevindiren ve gururlandıran bir sportif faaliyettir. Mardin’in ve Midyat’ın adını ta İspanya’ya kadar duyuran bu öğrencileri ve onları yetiştiren öğretmenlerini alkışlamak gerekir. Valilikçe bu öğrencilerimiz ödüllendirilmelidir ve alkışlanmalıdır. Bu gibi faaliyetler bir kenara atılacak bir çaba değildir…

Sözün özü, Güneydoğu’ da tarihi bir kent olan Mardin için ne söylense ne yazılsa yeridir. Şiirlerle adını taşlara yazdıran nakışlı şehirdir MARDİN. Mutluluk dolu haber ve başarılı olaylar elbette sadece bunlardan ibarettir değildir. Dünyanın neresine giderseniz mutlaka bir veya birkaç Mardinliyi görmeniz olasıdır. Bunlar onurlu, namuslu ve çalışkan insanlardır. Hepsinden önemlisi konuksever ve hayırsever insanlardır.

Yukarıda yazmaya çalıştığım tüm haberlerde ve etkinliklerde tüm emeği geçenlere selam olsun. Sağ olsunlar, var olsunlar diyorum. Bu haberleri bizlere ulaştıran Güney Hakimiyet ve İlkhaber Gazeteleri sahibi sevgili hemşerim İş adamı Halil Arzslan ile gazeteci hemşerim ve sevgili Adnan Avuka’ya binler teşekkürler ediyorum. Ben de bir Mardinli olarak bunları sizlerle paylaşmak istedim. Bunlarla gurur duyuyor ve onun için yazıyorum. Daha nicesine diyorum.  Selam ve başarılı dileklerimle…    

 

Abdülkadir  GÜLER

25.06.2014- SÖKE

------------------------------------

Not: Resim İnternetten alınmıştır. 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..