Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Mardin Mutfağımdan erik yahnisi(âlluciye)

Mardin Mutfağımdan erik yahnisi(âlluciye)
 

âlluciye(erik yahnisi),resim:GOOGLE


ERİK YAHNİSİ (âlluciye)

Arapça’da âlluciye denilen erik, Mayıs ayında tezgahları süslemeye başlar. Yeşil, sarı, al ve mor görünümleriyle ağızları sulandırır, havaya belli belirsiz bir serinlik katar. Meyve, yemek, hoşaf ve reçelle sofralarımızı süsler.

*YARARLARI

-Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı giderir.

-Hoşafı safra hastalığına iyi gelir, aybaşlarını(adet) düzene sokar.

-Kurusunun suyu öksürük ve boğmacaya iyi gelir.

-Yaprağı, üzüm suyu, gül veya sedef çiçeği ile kaynatılıp, gargara yapılırsa, diş diplerindeki iltihabı geçirir.

-Ciğerlerin tıkanıklığını giderir.

-Çekirdekleri solucan düşürür.

-Hoşafı terleme hastalığına iyi gelir.

-İdrar söktürür, ferahlatır ve teskin eder.

-Suyu sirkeye karıştırılıp sivilceye, egzama ve kaşıntılı yere sürülürse, iyi gelir.

*Kaynak: Ramazan Yıldız: Büyük şifalı Bitkiler, Huzur yayınevi-İstanbul

1-ETLİ ERİK YAHNİSİ

*MALZEME
-250 gram kuzu veya koyun kıyma(Az yağlı)
-250 gram yeşil soğan

-1 demet maydanoz
-1/2 kilo yeşil sert erik
-1 tatlı kaşığı silme tuz
-3 yemek kaşığı sıvı yağ

*HAZIRLANIŞI
-Erikler, üzerini örtecek kadar suyla 5 dakika pişirilir.(Pişirilmeyip çiğ konsa da olur.)

-Bir süzgece dökülerek ılıtılır, ardından elle bastırılarak çekirdekleri çıkarılır.

-Kıymaya az tuz eklenerek iyice yoğrulup, küçük yuvarlak köfteler yapılır.

-Köfteler geniş bir kapta sıvı yağda biraz kavrulur.

-Köfteler kızarınca, içine erikler, doğranmış yeşil soğanları ve tuz atılıp; önce harlı, kaynayınca kısık ateşte 25 dakika pişirilir. -Piştikten sonra doğranmış maydanoz eklenerek, servis yapılır.
*Erik haşlanmadan çiğ konursa, yemek 30 dakika pişirilmeli.)

3-KABAKLI ERİK YAHNİSİ

*MALZEME

-2 kabak

-2 iri domates

-4 sivri yeşil biber

-1 kase sert yeşil erik

-1 baş soğan

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-4 diş sarımsak

-1/4 demet maydanoz

-1 yemek kaşığı salça -1 tatlı kaşığı tuz

-1 çay bardağı su

*HAZIRLANIŞI

-Soğan ince kıyılıp, zeytinyağında sotelenir.

-Üzerine sırayla iri kıyılmış biber, domates, kabak, tuz, sarımsak ve erik eklenir.

-Suda eritilen salça üzerine dökülür.

-Önce harlı (5’), sonra kısık ateşte pişirilir.

-Servis sırasında üzerine maydanoz serpilir.

*Her tür pilavın yanında iyi gider.

NOT -Yaprak sarma ve her çeşit dolmanın üstüne 1 kase yeşil erik serpilirse tad ve görünüm değişik olur.

Y A R A S I N...

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..