Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
5871
 

Mardin Mutfağımdan erik yahnisi(âlluciye)

Mardin Mutfağımdan erik yahnisi(âlluciye)
 

âlluciye(erik yahnisi),resim:GOOGLE


ERİK YAHNİSİ (âlluciye)

Arapça’da âlluciye denilen erik, Mayıs ayında tezgahları süslemeye başlar. Yeşil, sarı, al ve mor görünümleriyle ağızları sulandırır, havaya belli belirsiz bir serinlik katar. Meyve, yemek, hoşaf ve reçelle sofralarımızı süsler.

*YARARLARI

-Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı giderir.

-Hoşafı safra hastalığına iyi gelir, aybaşlarını(adet) düzene sokar.

-Kurusunun suyu öksürük ve boğmacaya iyi gelir.

-Yaprağı, üzüm suyu, gül veya sedef çiçeği ile kaynatılıp, gargara yapılırsa, diş diplerindeki iltihabı geçirir.

-Ciğerlerin tıkanıklığını giderir.

-Çekirdekleri solucan düşürür.

-Hoşafı terleme hastalığına iyi gelir.

-İdrar söktürür, ferahlatır ve teskin eder.

-Suyu sirkeye karıştırılıp sivilceye, egzama ve kaşıntılı yere sürülürse, iyi gelir.

*Kaynak: Ramazan Yıldız: Büyük şifalı Bitkiler, Huzur yayınevi-İstanbul

1-ETLİ ERİK YAHNİSİ

*MALZEME
-250 gram kuzu veya koyun kıyma(Az yağlı)
-250 gram yeşil soğan

-1 demet maydanoz
-1/2 kilo yeşil sert erik
-1 tatlı kaşığı silme tuz
-3 yemek kaşığı sıvı yağ

*HAZIRLANIŞI
-Erikler, üzerini örtecek kadar suyla 5 dakika pişirilir.(Pişirilmeyip çiğ konsa da olur.)

-Bir süzgece dökülerek ılıtılır, ardından elle bastırılarak çekirdekleri çıkarılır.

-Kıymaya az tuz eklenerek iyice yoğrulup, küçük yuvarlak köfteler yapılır.

-Köfteler geniş bir kapta sıvı yağda biraz kavrulur.

-Köfteler kızarınca, içine erikler, doğranmış yeşil soğanları ve tuz atılıp; önce harlı, kaynayınca kısık ateşte 25 dakika pişirilir. -Piştikten sonra doğranmış maydanoz eklenerek, servis yapılır.
*Erik haşlanmadan çiğ konursa, yemek 30 dakika pişirilmeli.)

3-KABAKLI ERİK YAHNİSİ

*MALZEME

-2 kabak

-2 iri domates

-4 sivri yeşil biber

-1 kase sert yeşil erik

-1 baş soğan

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-4 diş sarımsak

-1/4 demet maydanoz

-1 yemek kaşığı salça -1 tatlı kaşığı tuz

-1 çay bardağı su

*HAZIRLANIŞI

-Soğan ince kıyılıp, zeytinyağında sotelenir.

-Üzerine sırayla iri kıyılmış biber, domates, kabak, tuz, sarımsak ve erik eklenir.

-Suda eritilen salça üzerine dökülür.

-Önce harlı (5’), sonra kısık ateşte pişirilir.

-Servis sırasında üzerine maydanoz serpilir.

*Her tür pilavın yanında iyi gider.

NOT -Yaprak sarma ve her çeşit dolmanın üstüne 1 kase yeşil erik serpilirse tad ve görünüm değişik olur.

Y A R A S I N...

Abdülkadir Güler bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Canım Ayten'im.Mardini çok severim. Aytenide öyle. Hele yemeklerine bayılıım çoğunuda yaparım. Ama erkli yahniyi yemiştim ,tarifini vermen nasıl mutlu etti bilemezsin. Hemen yapacağım ve seni ana,ana yiyeceğim.Çocuklardan yeni ayrıldım kavuşunca onlarada yaparım. Ellerine sağlık güzel hocam .Seni kalbimle öpüyorum

Cansın erol 
 30.05.2010 16:06
Cevap :
Sevgili Cansın hanım, adını anmak bile beni gülümsetiyor. Karşılıksız, duru sevgi bu olsa gerek. Orda veya burda karşılaştığımızda diğerlerini de tattıracağımdan emin olabilirsin. Selam ve sevgiyle, esenlikler dilerim.  31.05.2010 13:29
 

Bugün bizde oğlumla doktora oradan çarşıya uğramıştık erik gördüm aldım(papaz erik) evde olanlardan birşey yapayım derken senin yazını gördüm...Kabaklısını yapayım ilk defa yapacam severler sanırım...yanında da pilav yapsam iyi gider herhal...erikleri çiğden mi koyuyorsun kabaklısında da..sağolasın sevgiler...

Tunay 
 11.05.2010 17:45
Cevap :
Evet çiğden koyuyorum, görüntü daha güzel oluyor. Yarasın...  13.05.2010 16:47
 

Hocam yapmayın böyle güzel tarifler vermeyinnn... Bir yerlerim şişecek valla. Sevgilerimle.

papatya altı yüz elli 
 11.05.2010 14:00
Cevap :
:) Dosyala bu tarifleri, denemeye dayalı, aslı gibi... Yarasın...  13.05.2010 16:49
 

Faydaları neredeyse ilaç düzeyine çıkarılarak biraz abartılmış geldi bana; fakat yemeğin tarifi iştah açıcı. Bana ilginç geldi, sırf meraktan yapabilirim. Kıymasız olduğu için kabaklısı tercihimdir. teşekkürler

Muharrem Soyek 
 11.05.2010 10:55
Cevap :
Bütün besinler ilaç değil mi? Eriğin bu kadar çok alanda kullanılması, kışın kurusunun çok aranması bu yararlarındandır sanırım. En kolayı kabaklı olan, ben bu mevsimde sık yaparım. Yarasın...  11.05.2010 13:26
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 214
Toplam yorum
: 1200
Toplam mesaj
: 138
Ort. okunma sayısı
: 5354
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster