Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '09

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
6484
 

Mardin mutfağından: sembusek ve milföy börekleri

Mardin mutfağından: sembusek ve milföy börekleri
 

sembusek(çiğden börek)r. alıntı


SEMBUSEK ve MİLFÖY BÖREKLERİ

Hazır milföy veya fırından alınan ekmek hamuruyla, farklı börekler yapmak çok kolaylaştı. Yine de anne eliyle yoğrulan hamurun tadı bambaşka. Buyrun çiğ börek ya da tesettürlü lahmacun sembuseğe...

1-ÇİĞDEN BÖREK (SEMBUSEK)

**HAZIR HAMURDAN

*MALZEME

-Dış:

-10 adet milföy (veya 2 adet hazır ekmek hamuru)

-Yarım kase un

-1 yumurta, 2 kaşık su

-İç:

-250 gram kıyma

-2 baş beyaz soğan

-1/2 demet maydanoz

-2 yeşil biber

-1 kırmızı biber

-2 diri domates

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 yemek kaşığı salça

-3 kaşık sıvı yağ

-1 tatlı kaşığı karabiber (veya hazır köfte baharatı)


*HAZIRLANMASI

-Çanak bir kaba kıyma konulup, baharat ve tuz üzerine serpilir.

-Çok ince kıyılan soğan, maydanoz ve biberler kıymaya eklenip karıştırılır.

-Önceden rendelenen domatesin suyu süzülerek, yağ ve salçayla eklenip, hafifçe yoğrulur.

-Fırın tepsisi ters çevrilerek, üzerine un serpilir.

-Oda sıcaklığında ılınmış milföylerden bir yaprak tepsiye konup,

merdane yardımıyla inceltilir.

-(Ekmek hamurundan yapılacaksa, limon büyüklüğünde bir parça koparılıp, üstü unlanarak oklavayla döndüre döndüre 3-5 mm kalınlığında bir yufka yapılır.İç yarım daire olacak şekilde yerleştirilip, kenarda 1 cm. boşluk bırakılır.)

-Milföy hamuruna üçgen şeklinde, kaşığın tersiyle yerleştirilen iç ile kenar arasında

1 cm. boşluk bırakılır. Üst parça kapatılarak, kenarlar parmakla bastırılıp, tırnakla şekil verilir.(Bıçak veya tırtıklı ragula ile kesilebilir.)

-Bir kasede 2 yemek kaşığı su ile çırpılan yumurta, fırça yardımıyla üst kısma sürülür.

-Orta ısıdaki fırın/ büyük tostlukta(aradaki mesafe geniş olsun) üstü nar gibi kızarana dek pişirilir.(Teflonda pişirilecekse, yumurta sürülmez.)

*Taş fırında pişince tadı nefis ve hafif olur.

**ANNE HAMURUYLA

1.Anne hamuru:

-1 su bardağı ılık süt
-1 çorba kaşığı toz maya
-4 çorba kaşığı yoğurt
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 yumurta
-3 su bardağı un

-Bir kapta süt ve maya karıştırılıp yarım saat bekletilir.

-Mayalanan süte; yoğurt, yumurta, tuz ve zeytinyağı eklenir.

-Un yavaş yavaş eklenip yoğrulur.

-Kulak memesi kıvamında olan hamurun üzeri örtülüp 1 saat dinlendirilir.


2.Anne hamuru:

-Taş fırında pişirilecek için; un ve tuz, önceden ıslatılan maya ile karılıp, suyla yoğrulur.

-Evde pişirilecekse maya yerine, 1 kahve fincanı yoğurt kullanılabilir.

-Elde edilen hamur 1 saat dinlendirilip, lahmacun gibi daire halinde açılarak, iç doldurulur.


2-TAVUKLU MİLFÖY BÖREĞİ


*MALZEME

*Dış:

-10 adet milföy

-1 yumurta

-1 yemek kaşığı çörekotu(karaca)


*İç:

-1 tavuk göğsü

-3 kaşık sıvıyağ

-1/2 baş soğan

-2 yeşil biber

-1 diri domates

-1 limon kabuğu rendesi

-çeyrek maydanoz

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı karabiber veya köfte baharı


*HAZIRLANMASI

-Tavuk göğsünü bir tencerede az su, yarım soğan, limon kabuğu rendesi

ve 1 çay kaşığı tuzla 5 dakika haşlayın.(Aynı işlem balıkla da yapılabilir.)

-Ufak doğranmış biber ve domatesi yağda soteleyin.

-Ilınmış tavuğu didikleyip, sebzeyle 5 dakika soteleyin.

-Ateşi kapatıp, kalan tuz, baharat ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin.

-Tavuklu harcı, ılınmış milföylere üçgen şeklinde yerleştirip, kapatın.

-Üstüne çırpılmış yumurtayı sürüp, çörek otu serpiştirin.

-Orta ısıdaki fırın/tostlukta pişirin.


3-SEBZELİ MİLFÖY BÖREĞİ


*MALZEME

*Dış:

-10 adet Milföy

-1 yemek kaşığı sıvı yağ

-1 yemek kaşığı susam


*İç:

-250 gr.kabak, patates, patlıcan, mantar, karnabahar sebzelerinden biri

-1 çay bardağı bezelye

-1 baş soğan

-3 kaşık zeytinyağı

-1 tatlı kaşığı salça

-1 domates

-1 tatlı kaşığı tuz


*HAZIRLANMASI

-Yağda kavrulan soğana küp halinde doğranmış ana sebze eklenip, sotelenir.

-Bezelye, domates, salça, tuz eklenip suyu uçuncaya kadar pişirilir.

-İç milföylere pay edilerek, üçgen şeklinde kapatılır. Üstüne yağ sürülüp,

susam serpilir.

-Orta ısıdaki fırın/teflon tava veya tostlukta pişirilir.


4-PEYNİRLİ MİLFÖY BÖREĞİ

-250 gr. çökelek, lor veya peynir rendesi, maydanoz veya dereotuyla

karıştırılıp, milföylere pay edilir. Üçgen şeklinde kapatılıp, üstü yağlanır.

-Orta ısıdaki fırın/teflon tava veya tostlukta pişirilir.

*Y A R A S I N

Muharrem Soyek bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

HER ŞEY HARİKADA KALP VE TANSİYON SORUNU OLAN NE YAPACAK SADECE SEYREDECEK O DAHADA KÖTÜ DEĞİLMİ...ANNE HAMURU BİR HARİKAYDI TEŞEKKÜRLER CANIM SEVGİYLE

ŞERMİN ÇIKRIKÇI 
 21.09.2009 1:42
Cevap :
Merhaba, sembusek dinlenmiş hamurdan yapıldığından, kararında yenirse hiç yan etkisi yok. Eşimde yüksek tansiyonlu, bu yemekleri rahatlıkla yiyor. Sevgilerimi iletirim.  22.09.2009 12:44
 

Mardin mutfağını çok iyi tanıtmışsınız.Sembusek le beraber mazruna üzümü yada koyun yoğurdundan ( Köy Yoğurdu) soğuk ayran çok iyi gider değil mi ayten abla ? Moyemayko sembuseki becermiş, bence ı'roku da ikbebeti de becerir ben bilirim onun hamaratlığını.Kaleminize Sağlık SAYGILAR

MEZOPOTAMYA 
 17.09.2009 2:42
Cevap :
Haklısın kardeş, ama o tadlardaki ayran kolay bulunmaz ki... Mardin'den gelenler getirir arada sağolsunlar. Moyemayko ile tanışmana sevindim. Hamaratlığını başkalarından da duydum... Teşekkür eder, esenlikler dilerim.  17.09.2009 14:05
 

Hocam,evdeki yoğunluğum nedeniyle yazılarınızı hakkıyla okuyup yorum yazamadım özür dilerim. Ramazanda yazdığınız şu güzelim tariflerden mutlaka yararlanacağım sizede haber veririm elleriniz dert görmesin sevgilerle

Şennur Köseli 
 16.09.2009 18:33
Cevap :
Teşekkür ederim Şennur. Sayfana arada bir uğradım, yeni yazı görmeyince bilgisayardan uzak kaldığını düşündüm. Sevgiler arkadaşım.  16.09.2009 21:36
 

bizimle paylaştın,emekle bir araya getirip bize sundun,denemek gerek,SEVGİLER.

Şerife Mutlu 
 16.09.2009 18:14
Cevap :
Uzak yerlerdeki kardeşlerin ard arda yorum yazması çok hoş bir rastlantı sevgili Şerife... Elinde farklı lezzet kazanacaklarından eminim. Esen kal.  16.09.2009 21:38
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 214
Toplam yorum
: 1200
Toplam mesaj
: 138
Ort. okunma sayısı
: 5428
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster