Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Mardin yemekleri - Artukiyye

Mardin yemekleri - Artukiyye
 

Sebzelerden doyurucu bir ara yemek.


(Artık malzemelerden yapılır)

Mutfakta artan sebzeleri değerlendirmekte zorlanırız bazen. Atsan kıyamazsın, değerlendirsen yetersiz kalabilir, biriktirsen çürür... Yiyecek maddelerinin nimet olarak görüldüğü yörelerde, artıklardan çok güzel ara yemekler yapıldığını biliyorum. Ben de dolaptaki artıklardan yaptığım, sebze pastası da diyebileceğimiz, herkesin beğendiği bu yemeğe atalarıma ithafen Artukiyye adını verdim. Tıpkı pek bilinmeyen Alluciyye(Erik yahnisi), Firkiyye(Çağla yahnisi) gibi... Deneyin seveceksiniz.

Malzeme

YAZ
-4 tane zar gibi doğranmış (rende de olabilir)kabak
-1 demet maydanoz
-4 taze yeşil soğan
-1 çay bardağı taze bezelye
-3 tane ufak doğranmış veya rendelenmiş patates
-2 " ince kıyılmış sivri biber

K I Ş

-1 baş karnabahar(3 dakika haşlanır)

-200 gram ince kıyılmış ıspanak

-l kuru soğan

-2 sivri biber

-5-6 iri mantar


Ortak Malzeme

-2 yumurta

-l su bardağı yoğurt

-1 çay “ zeytinyağı

-2 su “ un

- 1 su “ kaşar veya lor peyniri

-1 yemek kaşığı kuru nane (tazeyse bir avuç)

-1 tatlı “ köri

-l çay “ karabiber

-1yemek “ tuz

-1 “ “ salça

-1 paket kabartma tozu

Üstü İçin

-1 kase yoğurt

-3 diş sarımsak

-2 çiçek brokoli (2 dakika haşlanır-mevsiminde kullanılır)

-1 tatlı kaşığı pul biber

Hazırlanışı

-Haşlanan karnabahar ve brokoli süzgece konup, suyu süzülür.

-Kuru soğan ince doğranıp, 2 kaşık yağda pembeleşinceye kadar karıştırılır.

-Üstüne biber ve zar gibi doğranmış mantar eklenip, mantar suyunu çekene kadar harlı ateşte sotelenir.

-Salça eklenip 1 dakika karıştırılır. Ateş kapatılıp, karnabahar ve ıspanak eklenir.

-Geniş bir kasede yumurta, yoğurt, yağ, tuz, kabartma tozu, köri, nane, baharat bir arada çırpılır. Un ve peynir eklenir. En son sotelenen sebze karışımı eklenip harmanlanır.

*Y a z sebzeleri çiğ konulur, sotelenmez!

-Kare veya dikdörtgen, orta çaplı, yağlanmış bir fırın kabında, orta ısıda üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. İçine bıçak batırılır, kuru çıkarsa pişmiştir, bulaşık çıkarsa biraz daha pişirilir.

-l0 cm. çapında, dilim dilim kesilip, servis tabağının ortasına konulur.

*Yoğurt, rendelenmiş sarımsak, brokoli karışımı topak halinde üstüne konur. Üzeri pul biber, 1 çiçek maydanozla süslenir. Çevresine dilimlenmiş domates, salatalık ve ince biber dizilir.

Y a r a s ı n…

Ayten DİRİER

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..