Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
Okunma Sayısı
26385
 

Mardin yemekleri; haşlama içli köfte (ıgbebet)

Mardin yemekleri; haşlama içli köfte (ıgbebet)
 

haşlama içli köfte(IGBEBET)


Yurdumuz bir tahıl ambarı (idi)... Bu nedenle yemeklerin çoğu tahıla dayalı. Yöresel farklılıklar göstermekle birlikte, özellikle Güney Doğu, Doğu ve Doğu Akdeniz Bölgemizde, buğdayın değişik öğütülmüş durumlarına dayalı KÖFTE denilen etli ve etsiz yemekler yaygındır. Her mevsimde yapılabilen, hazmı kolay, misafirlerinize gururla ikram edeceğiniz, Mardin Yemekleri'nden Haşlama İçli Köfte tarifini veriyorum. Afiyetle yiyiniz.

HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE (IGBEBET)

MALZEME:

*İ Ç

-250 gram yağsız kıyma

-2 baş beyaz kuru soğan

-3 kaşık sıvı (veya 2 kaşık katı) yağ

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 “ “ salça

-1 “ “ dövülmüş kişniş (tadını verir)

-1 çay kaşığı karabiber, yenibahar

-1 küçük demet maydanoz

*D I Ş

-1 paket irmik (döğe kullanılır aslında ama bulunmuyor)

-2 su bardağı ince bulgur.

-2 y.kaşığı tuz

-1 y.kaşığı dövülmüş kişniş

-2 bardak Ilık su


HAZIRLIK

-Önce bulgur ılık su ile geniş bir kapta ıslatılır.

*İÇ

-Soğanlar ince kıyılarak, yağda pembeleştirilir.

-Pörsüyen yağa kıyma ve tuz eklenip, karıştırılır.

-Kıyma suyunu çekince salça eklenip, “

-Ateş söndürülüp, baharatlar “ “

-En son ufak kıyılmış maydanoz eklenip, soğumaya bırakılır.

*DIŞ

-Kabaran bulgura tuz ve kişniş katılarak, eller suyla ıslatılıp yoğrulur. Çok katıysa su katılıp pekişmesi sağlanır.

-İrmik katılarak, ıslak elle bulgura yedirilir. Gevrek bir kıvama getirilir.(İrmik fazla yoğrulmamalı, hamurlaşır ve hazmı zorlaşır)

*1 kaseye 1 ç.kaşığı tuza su eklenip, el ıslatmak için malzemelerin yanına konur.

*YAPILIŞI

-Cevizden daha iri parçalar koparılarak, ıslak avuçta bir süre sıkılıp, yuvarlanır. Önce işaret, ardından 3 orta parmaklarla yuvarlak şekilde ince açılarak, içine 1 tatlı kaşığı iç doldurulur. Ağzı büzüştürülerek, üçgen şeklinde kapatılır. Bu şekle kuş deriz. Arzu eden, ağzını kapattıktan sonra yuvarlayabilir. Özelliği ince açılmasındadır, delinirse ufak bir parçayla yamanır. Yan yana tepsiye dizilir.

-Yumurta büyüklüğünde hamura 3 kaşık iç konup, üstü bombeli şekilde yuvarlak yapılırsa Kitelraha adı verilir.

*PİŞİRİLMESİ

-Geniş bir tencerenin 2/3 ü suyla doldurulur. İçine 2 tepeleme y.kaşığı tuz konup kaynatılır. Köftelerin yarısı içine salınır. Büyük göz, harlı (açık) ateşte, yarı aralık kapakla, arada kepçeyle karıştırılarak, 20 dakika pişirilir.

-Tencerenin yanında bir kabın üzerine süzgeç oturtulur. Köfteler kepçeyle çifter alınarak, süzgece konulur. İkinci yarı da aynen pişirilip süzülür. Isı tutan bir kaba konup, üstü kapatılır.

*Sebze çorbası veya zeytinyağlı sebze yemeği eşliğinde, cacık(ayran) ve domates-biber-salatalık söğüşüyle sıcak servis yapılır.

-Arzu edenler üstüne 2 kaşık sıvı yağda sotelenmiş sarımsak ve pul biberi dökebilir. Bayatlayan köfteler aynı yağda altlı, üstlü hafif kızartılıp servis yapılır.

*İçli haşlama köftenin 2 çeşidi daha var:

-Kitel raha: Avuç içi kadar yuvarlak açılıp, çok içle doldurulur.Üstü hafif şişkin olur.

-Kitel: El parmakları genişliğince 15 cm. ebadında açılır.İç özenle konulup, aynı büyüklükte daha önce açılan kapak üzerine yerleştirilip, kınarları yassılaştırılır. Maharet isteyen bu çeşidi herkes yapamaz!

*Bazıları suyuna çorba yapar, ama karın ağrısı yaptığı unutulmamalı.

NOT: Tarifin uzunluğu gözünüzü korkutmasın. Bir kez yaptıktan sonra, kolaylığını görecek hafif hazmıyla konuklarınıza gururla ikram edeceksiniz.

Y A R A S I N

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

...pörsümesini anlayamadım. Tereyağdan mı bahsediyorsunuz? Ayrıca başrolde hep tuz var. Kayatuzu olsa neyse de Tuz Gölü'nden elde edilen (ki, genelde piyasalarda çoğunlukla o var,) kansorejen taşıyor diye sabıkalandı. Yine de deneyeceğim.

Yüksel ÖNAÇAN 
 15.11.2009 12:30
Cevap :
Merhaba, soğan pörsüyecek. İstediğiniz yağı kullanın. Başta zor gelir, sonra eliniz alışır. Bir noktaya dikkat edin, bulguru ıslatıp, iyice yoğurduktan sonra irmiği ekleyin. Bu haftanın Tansaş yemek sultanı ikisini bir arada ıslatıp, 2 saat bekletin diyor. O harç tam hamur olur. Oysa irmiği sonra ekleyince gevrek olur. Afiyet olsun.  15.11.2009 23:09
 

Bu köfte tarifinizi deneyeceğim. Çok zor gibi görünüyor ama bakalım. selam ve sevgiler.

Ezgi Umut 
 13.11.2008 23:40
Cevap :
Sevgili Ezgi, bana da çok zor olduğu düşüncesi aşılanmıştı. Özelliği ince açılmasında! İlk başta hamurunu birkaç kez açıp, boz. Elin yatkınlaşınca içini doldur. Bazıları çok soğan koyar, ölçüme uyarsan kararında bir tat elde edeceksin. Zamanla ustalaşacağına eminim. Başarılar.  14.11.2008 13:22
 

annem harika yapar içli köfteyi.ay canım nasıl da çekti şimdi.köküm mardine dayanır bir de orda da irok yaparlar,kızartarak.ellerinize sağlık..

_dea___ 
 03.09.2008 17:16
Cevap :
Merhaba! I'rokun da tarifini daha önce yazmıştım. Annenin yapnasını bekleme, sen de dene... Sevgiler.  04.09.2008 13:32
 

Önce yazdığınız I'ROK' bulmaca çözerken araştırıdığında bulduğum,adı aklımda kalan yemek... Ama kızartıldığı için yapmaya hiç niyetlenmedim bile... Diyarbakır'da yıllar önce yediğim ve tadı damağımda kalan içli köfteyi geçirdim içimden... Şimdilerde haşlanarak yapılan içli köfte tarifini görünce sevindim... Sağolun, teşekkür ederim... Deneyeceğim tarifinizi... Sağlıcakla...

kırıkkalp 
 02.09.2008 22:27
Cevap :
Merhaba! Deneyin seveceksiniz. İki köftenin içleri aynı, dışları farklı. Ben hazmı nedeniyle haşlamayı tercih eder, konuklarıma ikram ederim. Esen kalın.  03.09.2008 15:59
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 228
Toplam yorum
: 1200
Toplam mesaj
: 138
Ort. okunma sayısı
: 2748
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster