Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Mardin yemekleri: Hurma tatlıları ( 5 çeşit )

Mardin yemekleri: Hurma tatlıları ( 5 çeşit )
 

Kutlu ve yararlı meyve


Hurma, Ramazan ayı öncesinde tezgahları süslemeye başlar. Diğer aylarda değil de, bu kutlu ayda çok kullanılmasının nedeni, yetiştiği ortamın yanısıra, besleyici değerlere sahip olmasıdır.
*Yararları:
-Oruçla düşen kan şekerinin en zararsız şekilde bu meyve ile normale döndüğü bilinir. -Ayrıca doğum sırasında meydana gelen kan kaybı, vücut şekerinin düşmesine sebep olur. Hurma vücuda tekrar dengeyi sağlar ve tansiyon düşmesini de engeller. (Meryem Sûresi'nde, tek başına yaptığı doğumda Hz.Meryem bu ağaca dayanır ve meyveleriyle beslenir.)
-Kalori ve protein değerleri çok yüksek olduğundan hastalık ve yorgunluk için çok yararlıdır.
-Vücudu zinde tutarak, yaşlanmayı geciktirir.
-Kansere karşı korur.
-Damar sertliği ve kolestrole karşı korur.
-Böbrek iltihabı ve kum dökmeye iyi gelir.
-Cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder.
-İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, Anemi, Karaciğer rahatsızlıkları ve Strese karşı çok iyi gelir.
*Kur'an-ı Kerim'de birkaç yerde geçen bu kutlu meyveden Ramazan dışında da yararlanmalıyız.


HURMA (MACUN) TATLILARI


MALZEME

-500 GR. Hurma


HAZIRLIK

-Hurma sert ise, suda birkaç saat bekletilir.

-Bıçakla boydan boya kesilerek, çekirdekleri çıkarılır. Bu arada içi kontrol edilerek kurt yumurtaları varsa içi kazınıp yıkanır.

-Teflon tavaya yan yana dizilip, üstünü örtecek kadar su eklenir.

-Üstü örtülerek, kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir.

-Tahta bir spatülayla ezilerek karıştırılıp, macun haline getirilir.


*Bu macun ile aşağıdaki tarifler uygulanarak, hergün farklı bir tatlı sofraya konur.


1-CEVİZLİ MACUN

-Hurmaya 2 kaşık sıvı yağ eklenip karıştırılır. Bir tabağa düzgünce yerleştirilip, üstü ceviz kırıklarıyla süslenir.


2-YUMURTALI MACUN

-Tavadaki hurmanın aralarında yuva açılır. Yuvalara kaşıkla sevilen yağ konur.

-2 yumurtanın beyazı kasede çırpılıp, kaşıkla yuvalara dökülür. Üstü kapatılarak kısık ateşte yumurtanın pişmesi beklenir. Açık bir tabağa düzgünce kaydırılıp, üstüne tarçın serpilir.

*Çocukluğumda yumurta olduğu gibi üstüne kırılırdı. Öylesini çocuklarıma sevdiremeyince, değişik alternatifler denedim, onları severek yiyorlar.


3- HURMALI TURTA

-Macuna 1 bardak ceviz kırığı, 1 çay kaşığı tarçın eklenip, karıştırılır.

-1 yumurta - 1 fincan yoğurt – 1 fincan sıvı yağ – 1 fincan şeker - yarım paket margarin – vanilya – alabildiği kadar un - kabartma tozu, kulak memesi kıvamında yoğrulur.

-Merdane ile açılıp, yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Kenarları kesilip, ince şeritler yapılır.

-Hamurun üstü kürdanla yer yer delinip, üzerine macun yerleştirilir.

-İnce şeritler, baklava dilimi şeklinde üstüne konulup, üzerine yağ sürülür.

-Orta sıcaklıktaki fırında pişirilir.

*Turta, ara öğün olarak çay eşliğinde ikram edilir.


4-Kalbura bastı, kurabiyeler ve keklerde hurma çiğ olarak, tarçın ve cevizle eklendiğinde değişik tadlar elde edilir.


5-PESTİLLİ MACUN

-Pestil demeti ince ince kıyılarak, üstünü örtecek kadar suda pişirilir. 1 ve 2. bölümdeki tariflere uygun olarak hurmanın yerine kullanılabilir.


Y A R A S I N

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..