Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
Okunma Sayısı
3796
 

Mardin yemekleri: Kıtkat

Mardin yemekleri: Kıtkat
 

Baklavanın kuması KITKAT


Ramazan ayı yoksul, zengin her evde tatlı bir telaşeye yol açardı. Herkes gelirine göre birşeyler, hazırlar, komşusunu da unutmazdı. Her evde Ramazan'ın en gözde tatlılarından biri idi KITKAT (Azkat)... İftara doğru bir doygunluk hissi kaplasa da bedeni, Kıtkat tatlısı için öğleden itibaren hamurun hazırlanıp açılması, ceviz ve şekerin havanda dövülmesinin çıkardığı şen ses, top atımını iple çekmemize yol açardı. Pişirildikten sonra komşuya giden veya gelen Kıtkat tabağı baş köşeye konulurdu. Baklavanın kuması olarak nitelendirilen Kıtkat, günümüzde hazır yufkalar sayesinde çok kolay hazırlanabilir.

K I T K A T

MALZEME(8 adet)

-2 yufka

-1 kase ceviz

-1 çay bardağı toz şeker

-1/2 “ “ sıvı yağ

-1 y.kaşığı sulu yoğurt

HAZIRLIK

-Ceviz, şekerle havanda dövülüp, birbirini özümsemeleri sağlanır. Toz değil, mercimek iriliğinde olmalı. Arzu eden robotta karıştırabilir ama dağınık kalır.

-Yufka 4 parçaya ayrılır. Sivri tarafları kesilerek, kare veya dikdörtgen hale getirilir. Geniş bir tepsiye konan yufka, yağ+yoğurt karışımıyla fırçalanır. Kesilen parçaların ikisi kare gibi ortasına yerleştirilip, yağlanır. Üçüncü geniş parça ortaya konulur. 2 tepeleme kaşık ceviz+şeker karışımı orta yere muntazam yayılır. Yanlar ortaya çevrilerek, düzgün bir şekilde kapatılıp, bastırılır. Arzu eden bohça gibi kapatabilir.

-Kalın olmasını arzulayan, çeyrek yerine yarım yufkaya aynı işlemi yapıp, katları arttırabilir.

-Teflon tavaya bir çay kaşığı sıvı yağ damlatılıp, altlı üstlü pişirilir. Hafif kızaran kıtkatlar ısı tutan bir kaba konarak, üstleri kapatılır.

-İftardan sonraki ara öğünde çay eşliğinde servis yapılır.

Y A R A S I N

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Yüreğinize sağlık. Çok güzel olacak gibi geliyor. Deneyeceğim. Saygılar..

izmirli doksanyedi 
 07.09.2008 10:47
Cevap :
Sağol. Lor+şekerle de güzel olur. Yarasın.  09.09.2008 0:02
 

Okurken resmen agzim sulandi :)

Beyhan BiÇKİN KOZANOGLU 
 07.09.2008 0:09
Cevap :
Dene, seveceksin. Lor+şekerle de güzel olur.  09.09.2008 0:04
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 214
Toplam yorum
: 1200
Toplam mesaj
: 138
Ort. okunma sayısı
: 5055
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster