Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '09

 
Kategori
İftar Sofraları
Okunma Sayısı
3422
 

Mardin yemekleri: Paçalı nohut

Mardin yemekleri: Paçalı nohut
 

Paçalı nohut, r.alıntı


Tadı damağımda kalan, çocukluğumun anıları arasındaki Mardin yemeklerinden biri de, paçalı nohuttur. Tütsülenen kuzu kelle ve paçaları kazan yavrusu tencerede bol su, nohut ve sarımsakla pişirilir, tel şehriyeli bulgur veya pirinç pilavı ile yenirdi. Kellenin dilini kapmak için çocuklar arasındaki mutfak işlerine yarışı kimse kazanamazdı. Annem dili didikleyerek herkese eşit paylaştırır, kendince uzun dilli olmamızı önlerdi! Ertesi güne kalan yemeğin donmuş konsomesinin tadı halâ belleğimde...

Unutamadığım yemekleri emekli olduktan sonra özenle yapmaya (içli köfte), bulamadığım malzemelerin benzerini kullanarak aynı tadı elde etmeye çalıştım. İçli haşlama köfte için İzmir’de bulamadığım döğe bulgurunun yerine irmiği kullanınca daha güzel bir tad elde ettim. Paçalı nohut için de, kelle-paça yerine tavuk paçası kullanıp, görünüm olarak aynı olmasa da, (kelle-paçada konsome esmer renkte olur) benzer tadı elde ettim.

Kemikli etle de denedim, ama tavuklu daha güzel oldu. Salçalı yemeklerden bıkınca deneyin seveceksiniz.

PAÇALI NOHUT

*Malzeme

-4 adet tavuk paçası

-1 bardak ıslatılmış nohut

-3-4 diş sarımsak

-2 kaşık sıvı yağ

-1 tatlı kaşığı tuz

-4 bardak su

-1 çay kaşığı karabiber

-pul biber(arzuya bağlı, serviste üstüne serpilir)

*Hazırlanışı

-Tavuk paçaları, sıvı yağda sotelenir.

-Ayıklanıp ikiye bölünmüş sarımsaklar eklenip karıştırılır.

-Su eklenerek, kaynadığında süzülmüş nohutlar ve tuzu eklenir.

-Harlı ateşte 5 dakika pişirilip, altı kısılır.

-Nohutlar pişip suyu da kıvama girince; ateş kapatılıp, karabiber eklenir.

-Servis sırasında tabaklara pul biber serpilir.

Not:Nohutlar, sıcak suda 2 saat ıslatılırsa, yumuşar.

*Y A R A S I N

*Yarın ne pişirmeli?

Ramazan’da rahmetli babam 7 çeşide önem verir, tam olmayınca suyu da sayıp şükrederdi…

-Paçalı nohut

-Tel şehriyeli pirinç pilavı

-Sebze çorbası

-Nar ekşili mevsim salata

-Hurma macun, bkz: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=132075

-Yoğurt

-Pide

*Ara öğün için çay eşliğinde Kıtkat,

bkz: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=130222

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Denemezmiyiz hocam. Mübarek oruç ayında her duyduğumuzu yemek istiyoruz da iftarda suyla karnımızı doyuruyoruz. Yemeği gözümüz görmüyor. Emeklilikte demek ahçılık ilerletiliyormuş. Elinize sağlık,birgün İzmir'e gelir tadarız inşallah.Sevgiler.

Bosnalı 
 28.08.2009 10:14
Cevap :
Beklerim sevgili Moyemayko, beklerim... Teşekkür eder, rahmet ve bereket dolu iftarlar dilerim. Esen kal.  28.08.2009 12:22
 

Doğrusu çok yaratıcısınız. Ezberci olmayışınız tarih yazılarında hemen belli oluyordu da, bir yemeğin tarif ezberini bozmak daha bir cesaret işidir. Tebriklerimi sunarım.

Muharrem Soyek 
 27.08.2009 18:05
Cevap :
Teşekkür ederim! Deneyin, dizme gibi bunu da beğeneceksiniz. Esen kalınız.  28.08.2009 1:04
 

en kısa zamanda yapmaya çalışacağım.Selamlar...

Tunay 
 27.08.2009 10:18
Cevap :
Yarasın arkadaşım, İzmir'e hoş geldin!  27.08.2009 12:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 214
Toplam yorum
: 1200
Toplam mesaj
: 138
Ort. okunma sayısı
: 5055
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster